Русија забранила извоз неона, као одговор на санкције

Русија је ограничила извоз племенитих гасова, укључујући неон, као реципрочан одговор на пету рунду санкција које је Европска унија увела Москви у априлу, пише Руссиа тодаy.

Свијет 06.06.2022 | 15:27
Русија забранила извоз неона, као одговор на санкције

У владиној уредби се наводи се да ће до 31. децембра ове године за извоз племенитих и других гасова бити потребна сагласност владе, а на основу препоруке Министарства индустрије и трговине.

Племенити или инертни гасови, као што су неон, аргон, ксенон и други, кључни су у процесу производње полупроводника, који се користе за прављење микрочипова – елемената неопходних у електронској, аутомобилској и индустрији кућних апарата.

Европска унија је у априлу забранила извоз полупроводника, машина и друге опреме у Русију у вриједности од 10 милијарди евра у оквиру петог пакета санкција.

Лист Известија пише, позивајући се на своје изворе у влади, да Москва жели да подсјети такозване „непријатељске“ земље да и оне зависе од руског извоза када је у питању производња полупроводника. Русија снабдијева глобално тржиште са оптилике 30 посто неона који се троши у свету.

Од почетка пандемије корона вируса влада глобална несташица полупроводника, изазвана проблемима у ланцу снабдијевања и привременим обуставаљањем производње у фабрикама због ковид мера.

Сукоб у Украјини додатно је погоршао проблем. Украјина, велики извозник неона, престала је да испоручује тај гас на глобално тржиште, због чега његова цијена вртоглаво расте.

(Тањуг)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Ускоро и радови

06.06.2022 13:38

На развласцивању политицара и новој идеологији која це вјероватно срусити имеперијални капитализам и вјероватно вратити Америцка питања у Америку ... Другим ријецима висе не слусамо политицаре од врха надоље поцев од Европе... Писхолоски ратови висе неце моци узимати данак као у ранијим периодима и овом периду, дакле хладних ратова којима се покусава ефектима зивотних навика нанијети стетат људима, друствима, народима и тако даље ... Новинарство је прва професија која це осјетити те ствари ... ЦХН/РУС

ОДГОВОРИТЕ
Name

И

06.06.2022 16:14

Болестан? Иди доктору док није касно.Откуд овакви паметњаковићи који ведре свјетску политику код нас.Приземљење никада није безболно ни код доктора

Name

Ре ускоро и радови

06.06.2022 17:04

На твојој глави,,,благо се теби ни бриге ни памети

Name

ЕУ-Интеграције

06.06.2022 16:23

Ау, јест их Русија разваљује, све по савовима..

ОДГОВОРИТЕ