Што више новца улажу Жељезнице у све већем проблему

О реструктурисању Жељезница Републике Српске годинама се прича, улаже се новац, али се значајније промјене не виде. Вагони застарјели, шине истрошене, а и путника све мање. Опстају захваљујући теретном саобраћају. Слична слика је и када је у питању радна снага, стручних радника је све мање, а оних запослених партијском линијом све је више.

Република Српска 05.06.2022 | 19:48
Што више новца улажу Жељезнице у све већем проблему

Поред кредита Свјетске банке од 51 милион евра ово предузеће и даље добија редовну помоћ из буџета Републике Српске од чак 25 милиона марака сваке године. Али све то чини се узалуд, јер је предузеће и даље у дуговима, и без великих промјена стања, иако је ресорни министар задовољан током реструктурисања.

"Поступак реструктуирања Жељезница Републике Српске сигурно је један од најважнијих процеса који се дешавају од оснивања тог предузећа  до данас и морам да кажем да он иде неком планираном динамиком и оптимистично очекујемо да до краја године то завршимо", истиче Недељко Ћорић, министар саобраћаја и веза у Влади Републике Српске.

Први квартал ове године ово предузеће завршило је са губитком од 4,1 милион марака, што је за 300 хиљада марака мање у односу на губитак остварен у истом периоду прошле године.

Међутим, из Жељезница наводе да је потребно још улагања за обнову оштећених капацитета и инфраструктуре. До краја године ово предузеће требало би да послује као холдинг, што није тако добра идеја, сматрају у Синдикату жељезничара Републике Српске.

"Највећи је проблем што ми технолошки нисмо спремни за један вид овог реструктурирања, то јест настајања тих зависних предузећа, јер се ми највише плашимо отварања тржишта, самим тим наш оператер у како је лошем стању, не би био конкурентан и нама би ти послови које ми тренутно обављамо вјероватно били узети од стране неких других оператера“, истиче Јеленко Добраш, предсједник Синдиката жељезничара Републике Српске.

Још један од водећих проблема је недостатак стручне радне снаге и мизерне плате стручним радницима.

- Данас се тешко нађе машиновођа, скретничар, бравар или мајстор, али ту су они који су примљени преко партијске линије - радници чија занимања нису ни у ком смислу повезана са радом на жељезницама, истиче посланик у Клубу посланика СДС-а у Народној скупштини Небојша Вукановић.

"Јасно је свима тамо да се уочи кампање десетине, стотина радника примају без икаквог конкурса, дају се уговори о дјелу, привремени, повремени послови, на било какав начин..., каже Вукановић.

Гдје су нестали силни милиони кредита и помоћи, зашто се запошљавају радници чија струка није везана за жељезнички саобраћај, ко је одговоран за пропаст овог предузећа? Одговоре знају они чији су потези довели до оваквог стања у Жељезницама. 

(БН) 

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

То

05.06.2022 18:09

Је се знало и прије 30 година да не мозе функционирати,,,,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Qqqq

05.06.2022 18:20

О чему ви причате. Људи купују нове. Возове. Граде пруге. У нас све јад и бједа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

05.06.2022 18:26

Још од рата нисам чуо неког званичника да нешто није добро урађено, мин Ћорић каже да све иде по плану да је задовољан и да дуг није 340 милиона него 109 милиона а зашто је нама тако лоше ако ви све добро радите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.06.2022 20:55

Цориц само пуснице зна обијати.

Name

РЕ

06.06.2022 07:27

Тацно, сто год они висе прицају да је стање добро и да су задовољни уцињеним нама је све горе и горе само узалуд прицају, пљацкају, запосљавају оне који це им донијети који глас на изборима никад гора власт није била у РС

Name

ТДИ

05.06.2022 18:43

Сто се висе улазе, то висе иде у приватне дзепове а не тамо гдје треба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Озрен

05.06.2022 21:12

Ту зељезницу треба укинут растјерат све запослене куци то је рупа брез дна додикови гласаци ниста друго возови невозе никуд све су свели на пропаст и цему то слузи трулез циста од зељезнице

ОДГОВОРИТЕ
Name

0зрен

05.06.2022 21:15

Само растурит то није ником у корист куца

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрено

06.06.2022 06:47

Годинама невиђени криминал у Жељезници РС од стране тајкуна и директора. Пљачке вијека одобрене од стране надлежних. То сваки жељезничар зна. Сав новац од кредита иде у приватне џепове. Криминаллл.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

06.06.2022 07:31

Тацно, ал не само у Зељезницама него у свим дрзавним предузецима које су под контролом владајуцих партијских ,,дузносника,, који само пљацкају и извлаце новац на свакојаке нацине

Name

Зељезница

06.06.2022 07:47

ВС Теретана ... Новац је виртуелна ствар која је нецему слузила за први мах корисном сада висе као тумор ... Заправо новац и рад би требао да слузи да људски род по разлицитим дијелатностима буде мало напреднији од зивотиња, цесто је назаднији ... Зивотиња, на примјер свиња кад види новцаницу поједе је и испљуне, цовијек је гута и удави се ...

ОДГОВОРИТЕ