Što više novca ulažu Željeznice u sve većem problemu

O restrukturisanju Željeznica Republike Srpske godinama se priča, ulaže se novac, ali se značajnije promjene ne vide. Vagoni zastarjeli, šine istrošene, a i putnika sve manje. Opstaju zahvaljujući teretnom saobraćaju. Slična slika je i kada je u pitanju radna snaga, stručnih radnika je sve manje, a onih zaposlenih partijskom linijom sve je više.

Republika Srpska 05.06.2022 | 19:48
Što više novca ulažu Željeznice u sve većem problemu

Pored kredita Svjetske banke od 51 milion evra ovo preduzeće i dalje dobija redovnu pomoć iz budžeta Republike Srpske od čak 25 miliona maraka svake godine. Ali sve to čini se uzalud, jer je preduzeće i dalje u dugovima, i bez velikih promjena stanja, iako je resorni ministar zadovoljan tokom restrukturisanja.

"Postupak restruktuiranja Željeznica Republike Srpske sigurno je jedan od najvažnijih procesa koji se dešavaju od osnivanja tog preduzeća  do danas i moram da kažem da on ide nekom planiranom dinamikom i optimistično očekujemo da do kraja godine to završimo", ističe Nedeljko Ćorić, ministar saobraćaja i veza u Vladi Republike Srpske.

Prvi kvartal ove godine ovo preduzeće završilo je sa gubitkom od 4,1 milion maraka, što je za 300 hiljada maraka manje u odnosu na gubitak ostvaren u istom periodu prošle godine.

Međutim, iz Željeznica navode da je potrebno još ulaganja za obnovu oštećenih kapaciteta i infrastrukture. Do kraja godine ovo preduzeće trebalo bi da posluje kao holding, što nije tako dobra ideja, smatraju u Sindikatu željezničara Republike Srpske.

"Najveći je problem što mi tehnološki nismo spremni za jedan vid ovog restrukturiranja, to jest nastajanja tih zavisnih preduzeća, jer se mi najviše plašimo otvaranja tržišta, samim tim naš operater u kako je lošem stanju, ne bi bio konkurentan i nama bi ti poslovi koje mi trenutno obavljamo vjerovatno bili uzeti od strane nekih drugih operatera“, ističe Jelenko Dobraš, predsjednik Sindikata željezničara Republike Srpske.

Još jedan od vodećih problema je nedostatak stručne radne snage i mizerne plate stručnim radnicima.

- Danas se teško nađe mašinovođa, skretničar, bravar ili majstor, ali tu su oni koji su primljeni preko partijske linije - radnici čija zanimanja nisu ni u kom smislu povezana sa radom na željeznicama, ističe poslanik u Klubu poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Nebojša Vukanović.

"Jasno je svima tamo da se uoči kampanje desetine, stotina radnika primaju bez ikakvog konkursa, daju se ugovori o djelu, privremeni, povremeni poslovi, na bilo kakav način..., kaže Vukanović.

Gdje su nestali silni milioni kredita i pomoći, zašto se zapošljavaju radnici čija struka nije vezana za željeznički saobraćaj, ko je odgovoran za propast ovog preduzeća? Odgovore znaju oni čiji su potezi doveli do ovakvog stanja u Željeznicama. 

(BN) 

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

To

05.06.2022 18:09

Je se znalo i prije 30 godina da ne moze funkcionirati,,,,

ODGOVORITE
Name

Qqqq

05.06.2022 18:20

O čemu vi pričate. Ljudi kupuju nove. Vozove. Grade pruge. U nas sve jad i bjeda

ODGOVORITE
Name

Србо

05.06.2022 18:26

Још од рата нисам чуо неког званичника да нешто није добро урађено, мин Ћорић каже да све иде по плану да је задовољан и да дуг није 340 милиона него 109 милиона а зашто је нама тако лоше ако ви све добро радите.

ODGOVORITE
Name

Re

05.06.2022 20:55

Coric samo pusnice zna obijati.

Name

RE

06.06.2022 07:27

Tacno, sto god oni vise pricaju da je stanje dobro i da su zadovoljni ucinjenim nama je sve gore i gore samo uzalud pricaju, pljackaju, zaposljavaju one koji ce im donijeti koji glas na izborima nikad gora vlast nije bila u RS

Name

TDI

05.06.2022 18:43

Sto se vise ulaze, to vise ide u privatne dzepove a ne tamo gdje treba.

ODGOVORITE
Name

Ozren

05.06.2022 21:12

Tu zeljeznicu treba ukinut rastjerat sve zaposlene kuci to je rupa brez dna dodikovi glasaci nista drugo vozovi nevoze nikud sve su sveli na propast i cemu to sluzi trulez cista od zeljeznice

ODGOVORITE
Name

0zren

05.06.2022 21:15

Samo rasturit to nije nikom u korist kuca

ODGOVORITE
Name

Iskreno

06.06.2022 06:47

Godinama neviđeni kriminal u Željeznici RS od strane tajkuna i direktora. Pljačke vijeka odobrene od strane nadležnih. To svaki željezničar zna. Sav novac od kredita ide u privatne džepove. Kriminalll.

ODGOVORITE
Name

RE

06.06.2022 07:31

Tacno, al ne samo u Zeljeznicama nego u svim drzavnim preduzecima koje su pod kontrolom vladajucih partijskih ,,duznosnika,, koji samo pljackaju i izvlace novac na svakojake nacine

Name

Zeljeznica

06.06.2022 07:47

VS Teretana ... Novac je virtuelna stvar koja je necemu sluzila za prvi mah korisnom sada vise kao tumor ... Zapravo novac i rad bi trebao da sluzi da ljudski rod po razlicitim dijelatnostima bude malo napredniji od zivotinja, cesto je nazadniji ... Zivotinja, na primjer svinja kad vidi novcanicu pojede je i ispljune, covijek je guta i udavi se ...

ODGOVORITE