Подгорица данас међу најтоплијим градовима Европе

У Подгорици је данас у 14 часова измјерена температура од 36 степени Целзијуса, што Подгорицу сврстава међу најтоплије градове Европе.

Регион 05.06.2022 | 18:51
Подгорица данас међу најтоплијим градовима Европе

Талас високих температура, који је ових дана захватио Западни Балкан, данас се посебно осјећа у главном граду Црне Горе. Улице Подгорице скоро су празне, а они који се затекну на улици, освјежење траже на градским чесмама, јавља Анадолу Агенцy (АА).

У Подгорици је данас у 14 часова измјерена температура од 36 степени Целзијуса, што Подгорицу сврстава међу најтоплије градове Европе.

Улице у центру града су углавном без шетача, док је примјетан број грађана у градским парковима, на мјестима гдје се могу одморити, као и на обалама ријека.

Осим у Подгорици, високе температуре биљеже се и у другим црногорским градовима. На Жабљаку, гдје је до прије нешто више од мјесец било снијега, забиљежено је 25 степени Целзијуса.

Институт за јавно здравље (ИЈЗ) током претходних година указивао је да треба избјегавати боравак на сунцу и излазак од 10 до 17 сати. Савјетовали су да боравишне просторије треба провјетравати током ноћи, а дању затворити прозоре и спустити заштитне ролетне.

Препоручивали су грађанима да избјегавају тежак физички рад током најтоплијег дијела дана. ИЈЗ је савјетовао током топлих дана уношење довољне количине течности, али и избјегавање алкохола, газираних, зашећерених и превише расхлађених напитака. Препоручује се туширање и купање више пута у току дана млаком водом.

Када је у питању исхрана, треба, како савјетују из ИЈЗ-а, јести чешће, мање обилне и лагане оброке.

“Једите довољно свјежег, добро опраног воћа и поврћа. Избјегавајте масну и зачињену храну, сухомеснате производе и слаткише”, препоручују из ИЈЗ.

Што се тиче одјеће, треба носити свијетлу и комотну одјећу, од природних материјала.

Топло вријеме и високе температуре у Црној Гори најављују се и за наредне дане.

(Анадолија Фото: АА)

Коментари / 0

Оставите коментар