Podgorica danas među najtoplijim gradovima Evrope

U Podgorici je danas u 14 časova izmjerena temperatura od 36 stepeni Celzijusa, što Podgoricu svrstava među najtoplije gradove Evrope.

Region 05.06.2022 | 18:51
Podgorica danas među najtoplijim gradovima Evrope

Talas visokih temperatura, koji je ovih dana zahvatio Zapadni Balkan, danas se posebno osjeća u glavnom gradu Crne Gore. Ulice Podgorice skoro su prazne, a oni koji se zateknu na ulici, osvježenje traže na gradskim česmama, javlja Anadolu Agency (AA).

U Podgorici je danas u 14 časova izmjerena temperatura od 36 stepeni Celzijusa, što Podgoricu svrstava među najtoplije gradove Evrope.

Ulice u centru grada su uglavnom bez šetača, dok je primjetan broj građana u gradskim parkovima, na mjestima gdje se mogu odmoriti, kao i na obalama rijeka.

Osim u Podgorici, visoke temperature bilježe se i u drugim crnogorskim gradovima. Na Žabljaku, gdje je do prije nešto više od mjesec bilo snijega, zabilježeno je 25 stepeni Celzijusa.

Institut za javno zdravlje (IJZ) tokom prethodnih godina ukazivao je da treba izbjegavati boravak na suncu i izlazak od 10 do 17 sati. Savjetovali su da boravišne prostorije treba provjetravati tokom noći, a danju zatvoriti prozore i spustiti zaštitne roletne.

Preporučivali su građanima da izbjegavaju težak fizički rad tokom najtoplijeg dijela dana. IJZ je savjetovao tokom toplih dana unošenje dovoljne količine tečnosti, ali i izbjegavanje alkohola, gaziranih, zašećerenih i previše rashlađenih napitaka. Preporučuje se tuširanje i kupanje više puta u toku dana mlakom vodom.

Kada je u pitanju ishrana, treba, kako savjetuju iz IJZ-a, jesti češće, manje obilne i lagane obroke.

“Jedite dovoljno svježeg, dobro opranog voća i povrća. Izbjegavajte masnu i začinjenu hranu, suhomesnate proizvode i slatkiše”, preporučuju iz IJZ.

Što se tiče odjeće, treba nositi svijetlu i komotnu odjeću, od prirodnih materijala.

Toplo vrijeme i visoke temperature u Crnoj Gori najavljuju se i za naredne dane.

(Anadolija Foto: AA)

Komentari / 0

Ostavite komentar