Грађани негодују због моста, власт не реагује

Прије три мјесеца у насељу Кршље код Новог Града усљед теретног камиона пукао је мост на ријеци Јапри који је мјештане овог краја спајао са општином Нови Град и Приједором. Од тада ништа није урађено,  а мјештани користе километарске заобилазнице и питају се до када ће  власт бити глуха за њихове проблеме.

Република Српска 05.06.2022 | 16:30
Грађани негодују због моста, власт не реагује

На локалном путу Л-07 Рађеновића мост - Мала Новска Рујишка - Горњи Агићи  у општини Нови Град почетком марта ове године под теретом камиона дошло је до пуцања моста на ријеци Јапри. Саобраћај је од тада преусмјерен километрима даље на путни правац Л-29 Кршље – Дедићи – Доњи Агићи.

Мјештани новоградског насеља Кршље кажу да су огорчени на локалне власти које ни након три мјесеца од пуцања моста нису учиниле ништа. 

"Ми сви за тај локални пут издавајамо путем акциза, дијелом из горива, регистрацијом аутомобила, трактора... Обавеза је општине да из тих пореза врши редовно одржавање пута а ово је више него редовно, хитна санација треба. Не знам зашто се чека три мјесеца. Пројекат се може направити за седам дана. Тендерска процедура може ићи убрзаном процедуром и да се директно нађе извођач јер је путна комуникација прекинута. Људи не могу пролазити“, каже мјештанин Жељко Билић.

Мјештани наводе да се немарност општинских власти види већ пуних 30 година од како мост није саниран и како кажу захвални су што до сада није било људских жртава.

Такође, наводе како испред моста није постављен ни саобраћајни знак на којем се ограничава прелазак возила одређене тежине.

"Гледам да је све то општине и власти. Нико ништа не подузима да би се то направило. Сналазимо се преко туђих ливада и кад је киша не можемо никуда. Проблем је то“, истакао је Мишо Репајић мјештанин Кршаља.

Из општинске управе Нови Град кажу да је за изградњу новог моста  на ријеци Јапри потребно скоро пола милиона марака.

Начелник ове локалне заједнице Мирослав Дрљача каже да је пројектом предвиђена градња моста ширине шест и дужине 15 метара те је потребно урадити раширење путног правца . Све очи за потребним средствима упрте су у ребаланс буџета , Владу Републике Српске и донаторе...

Реагујући на ову хаварију, опозиција у Новом Граду каже да је локална власт годинама игнорисала захтјеве да се овај мост у потпуности санира.

Младен Шумар,из општинског одбора СДС-а Нови Град, каже да у буџету општине нема резервних средстава за санацију моста.

Истиче да осим моста који је пукао, на путном правцу Кршље-Мала Новска Рујишка налази се још један Војни мост коме је одавно истекао рок употребе.

Шумар истиче да апеле мјештана о томе да су мостови у критичном стању и да им пријети урушавање, од надлежних нико не чује све док се не деси нека трагедија.

(БН)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Ђоле

05.06.2022 15:16

То је најбољи доказ како је власт на"услузи"грађанима. Срамотно и тужно. Ђ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.06.2022 16:35

Па ту власт бирају исти ти "градјани" зар не?

Name

Борац

05.06.2022 17:11

Зар овај дрљаца мозе неста да пунуди народу.

Name

Дука

05.06.2022 16:24

Скупите паре и направите си мост и тразите наплату користења услуге, ста брига султана за вас осим да вам одере козу, али мозе вас увазит ако је интерес, рада и стрпљења, неце одма

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.06.2022 18:05

Зар не би требао да плати штету онај ко је срушио мост? Наравно, ако је постављен знак забране за камионе. Ако није, штету и казну треба да сносе одговорни за одржавање и постављање сигнализације. Овако, нико није одговоран, а ти народе шипчи пјешке или троши бензин около.

Name

Ре

05.06.2022 16:44

Ко лањски снијег их брине поздрав бн тв

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јес јес

05.06.2022 18:07

Па да сте мало висе користии путеве и мостове на дан избора за градонацелника, па изабрали себи некога нормалног, мозда би сада имали мост. А овако, са 30% излазносцу, од цега СНСД добио 80%, немате се цему надати, а и не требате.

ОДГОВОРИТЕ