Građani negoduju zbog mosta, vlast ne reaguje

Prije tri mjeseca u naselju Kršlje kod Novog Grada usljed teretnog kamiona pukao je most na rijeci Japri koji je mještane ovog kraja spajao sa opštinom Novi Grad i Prijedorom. Od tada ništa nije urađeno,  a mještani koriste kilometarske zaobilaznice i pitaju se do kada će  vlast biti gluha za njihove probleme.

Republika Srpska 05.06.2022 | 16:30
Građani negoduju zbog mosta, vlast ne reaguje

Na lokalnom putu L-07 Rađenovića most - Mala Novska Rujiška - Gornji Agići  u opštini Novi Grad početkom marta ove godine pod teretom kamiona došlo je do pucanja mosta na rijeci Japri. Saobraćaj je od tada preusmjeren kilometrima dalje na putni pravac L-29 Kršlje – Dedići – Donji Agići.

Mještani novogradskog naselja Kršlje kažu da su ogorčeni na lokalne vlasti koje ni nakon tri mjeseca od pucanja mosta nisu učinile ništa. 

"Mi svi za taj lokalni put izdavajamo putem akciza, dijelom iz goriva, registracijom automobila, traktora... Obaveza je opštine da iz tih poreza vrši redovno održavanje puta a ovo je više nego redovno, hitna sanacija treba. Ne znam zašto se čeka tri mjeseca. Projekat se može napraviti za sedam dana. Tenderska procedura može ići ubrzanom procedurom i da se direktno nađe izvođač jer je putna komunikacija prekinuta. Ljudi ne mogu prolaziti“, kaže mještanin Željko Bilić.

Mještani navode da se nemarnost opštinskih vlasti vidi već punih 30 godina od kako most nije saniran i kako kažu zahvalni su što do sada nije bilo ljudskih žrtava.

Takođe, navode kako ispred mosta nije postavljen ni saobraćajni znak na kojem se ograničava prelazak vozila određene težine.

"Gledam da je sve to opštine i vlasti. Niko ništa ne poduzima da bi se to napravilo. Snalazimo se preko tuđih livada i kad je kiša ne možemo nikuda. Problem je to“, istakao je Mišo Repajić mještanin Kršalja.

Iz opštinske uprave Novi Grad kažu da je za izgradnju novog mosta  na rijeci Japri potrebno skoro pola miliona maraka.

Načelnik ove lokalne zajednice Miroslav Drljača kaže da je projektom predviđena gradnja mosta širine šest i dužine 15 metara te je potrebno uraditi raširenje putnog pravca . Sve oči za potrebnim sredstvima uprte su u rebalans budžeta , Vladu Republike Srpske i donatore...

Reagujući na ovu havariju, opozicija u Novom Gradu kaže da je lokalna vlast godinama ignorisala zahtjeve da se ovaj most u potpunosti sanira.

Mladen Šumar,iz opštinskog odbora SDS-a Novi Grad, kaže da u budžetu opštine nema rezervnih sredstava za sanaciju mosta.

Ističe da osim mosta koji je pukao, na putnom pravcu Kršlje-Mala Novska Rujiška nalazi se još jedan Vojni most kome je odavno istekao rok upotrebe.

Šumar ističe da apele mještana o tome da su mostovi u kritičnom stanju i da im prijeti urušavanje, od nadležnih niko ne čuje sve dok se ne desi neka tragedija.

(BN)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Đole

05.06.2022 15:16

To je najbolji dokaz kako je vlast na"usluzi"građanima. Sramotno i tužno. Đ

ODGOVORITE
Name

Re

05.06.2022 16:35

Pa tu vlast biraju isti ti "gradjani" zar ne?

Name

Borac

05.06.2022 17:11

Zar ovaj drljaca moze nesta da punudi narodu.

Name

Duka

05.06.2022 16:24

Skupite pare i napravite si most i trazite naplatu koristenja usluge, sta briga sultana za vas osim da vam odere kozu, ali moze vas uvazit ako je interes, rada i strpljenja, nece odma

ODGOVORITE
Name

Re

05.06.2022 18:05

Zar ne bi trebao da plati štetu onaj ko je srušio most? Naravno, ako je postavljen znak zabrane za kamione. Ako nije, štetu i kaznu treba da snose odgovorni za održavanje i postavljanje signalizacije. Ovako, niko nije odgovoran, a ti narode šipči pješke ili troši benzin okolo.

Name

Re

05.06.2022 16:44

Ko lanjski snijeg ih brine pozdrav bn tv

ODGOVORITE
Name

Jes jes

05.06.2022 18:07

Pa da ste malo vise koristii puteve i mostove na dan izbora za gradonacelnika, pa izabrali sebi nekoga normalnog, mozda bi sada imali most. A ovako, sa 30% izlaznoscu, od cega SNSD dobio 80%, nemate se cemu nadati, a i ne trebate.

ODGOVORITE