Широко: За набавку пластичних кеса чак 200.000 КМ

У вријеме док економска криза тресе читав свијет институције у БиХ планирају да издвоје чак 200.000 КМ за набавку пластичких кеса у 2022. години. Потребна нам је контрола јавним набавки и одговорнији однос према јавном новцу, поручују економисти.

Босна и Херцеговина 05.06.2022 | 11:34
Широко: За набавку пластичних кеса чак 200.000 КМ

Грађане, навикнуте на расипање њиховог новца, тешко шта може да шокира. Ипак, бацање толике суме новца на кесе, док они истовремено броје сваки фенинг немајући често довољно новца ни за храну, поново их, кажу оставља без текста. 

Сматрају да власт мора да штеди, јер они одавно немају шта, те да је прича о контроли трошења новца из буџета само лијепа прича. 

Ми смо земља чуда и апсурда у којој нико у јавном сектору не прави никакву рационализацију, каже економиста Зоран Павловић. Додаје да се, по садашњим тржишним цијенама, за суму од 200.000 КМ може купити најмање невјероватних 2.000.000 пластичних кеса.

“Мора доћи неко ко ће контролисати шта се стварно дешава у Одјељењу за набавке за потребе институција БиХ јер ту очигледно свако ради што хоће и нема контроле”, сматра Павловић.

Истиче необичан однос према јавном новцу у БиХ. 

“Тај новац се посматра као новац од којег неко може имати корист, а не као новац који су грађани издвојили за функционисање институција и јавног сектора у БиХ према којем треба јако пажљиво поступати”, каже Павловић.

Поред финансијског, важан је и еколошки аспект коришћена пластичних кеса било ког типа, сматрају еколози. 

Додају да је пластика произведена како би се спасили шуме, а оно што је човјечанство добило је природа загађена управо пластиком. 

“Она је добра за човјека и његову животну средину али је оно што брине негативан однос људи према употреби пластичних кеса или било које друге врсте пластике, каже Снежана Јагодић Вујић из еколошког удружења “Еко Пут”.

“На тржишту су и неке пластичне кесе које су изграђене од рециклираних материјала и које су 100 одсто биоразградиве, а да ли је то тако, тек треба да се види. Међутим, није проблем само у овим кесама и ког су типа. Када се нађу у шуми, гдје имамо системе бара и језера, свака је опасна. Опасна је прије свега за животињски свијет али и за биљни јер биљка као што је нпр. младица дрвета не може правилно да се развија ако јој се ова кеса нађе на путу”, објашњава Јагодић Вујић.

Неодговорним односом према кесама или пластици не загађујемо само природу него и сопствени живот, упозоравају еколози. Слично је и са онима којима дајемо у руке власт и управљање нашим новцем. У оба случаја, на срећу, можемо да бирамо.

(БН/ фото: Клиx)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

кики

05.06.2022 10:40

Е ово је за надреалисте. Све нас воде лудаци. Као што је давно писао Радоје Домановић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

05.06.2022 11:43

То су вероватно кесе за повраћање обзиром да нам долази тешко мучно и гадно време

Name

Србо

05.06.2022 12:00

Пустите Шојића ови ће све упропастити и потпуно потрошити буџет,неће више моћи за Сплит ићи Беванда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лактаси

05.06.2022 12:15

Свугдје се пластика протјерује сами код нас гомила.Сви ће мо добити по кесу да се пакујемо и бјежимо ако ова марва остане на власти?