Закон о ћирилици остао мртво слово на папиру

Српски језик и писмо ћирилица никада кроз историју нису били у тежем положају, као данас. До које мјере су пољуљани темељи српског националног идентитета, јасно показује чињеница да се законским актом морају спашавати.

Република Српска 05.06.2022 | 08:09
Закон о ћирилици остао мртво слово на папиру

“Закон о зашитити ћирилице усвојен је у НСРС још 15.09.2021. године и до данас није дао очекиване резултате. Ћирилица је изузетно важна зато што је дио националног идентитета поред српског језика. Врло је важно његовати своје писмо, јер ако нестане писма и језика нестаће и нас. “, каже за БН Жељка Млађеновић, аутор књиге “Ћирилицом пишем”.

Хоћемо ли штитити темеље националног идентитета, или не, избор је на сваком појединцу.

Законом је обавезна службена употребе језика и писма, а за правна лица која крше одредбе прописане су новчане казне до 5.000 марака.

Јелена Тривић, наводи да овај закон, можда може  натјерати службенике у суду да рјешења, пресуде, било које друге акте почну да куцају на ћирилици, што би био један од помака тог закона.

“Не треба одбацити ни могућност да ће се успорити процес избацивања ћирилице из јавног простора, али не мислим да се то може десити преко ноћи.”, изјавила је Трвићева.

Сваки је закон мртво слово на папиру, уколико не почне досљедно да се примјењује, сматра струка.

“Данас се некоришћење ћирилице правда тиме да су велики утицај учиниле друштвене мреже, интернет, ја баш мислим да то није тако, јер савремене технологије пружају могућност да се користи ћирилица на сваком кораку и у сваком тренутку.” појашњава Млађеновићева.

Ћирилица је једино српско писмо, латиница је само писмо српскога језика, будући да се српским језиком не служе само Срби него и други народи који су српски језик преименовали и пишу га готово искључиво латиницом, објашњавају упућени.

Закон о заштити српског језика и ћириличног писма само је иницијатор за друге потезе које друштво мора предузети, почев од бољег статуса српског језика у образовном систему. Потребно нам је ћирилично окружење у свим сферама друштевног живота, јер једино тако можемо сачувати темеље националног идентитета.

(БН) 

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Бг

05.06.2022 06:36

Ма пусти бре цирилицу иди за модерним светом.Цирилицу негујмо у куци ко зели.Видите бре како свет функционисе .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кога интересујес ти?

05.06.2022 07:13

То бре види се да не пасе у твом фонду ријеци, постеди нас твог небитног мисљења! Наравно да цемо је неговати и цувати као сто смо и до сада! И цирилицу и сва наса православна обиљезја! И наравно постовати своје суградјане босњацке и хрватске вјероисповјести и њихове обицаје!

Name

УБ

05.06.2022 07:47

По сваку цену не дозволити, омаловсжавању цирилице,поноса српског народа и српске културе. Свако слово један глас,то нема ниједно писмо у свету. Требамо бити поносни јер и латинично писмо је српско писмо.

Name

Ре

05.06.2022 07:53

Ма пусти бре своје име, дај да будеш Волфганг Хуберт па да будеш са светом. Идиоте.

Name

Конформизам

05.06.2022 08:06

Како то лијепо раде у Бугарској, Сјеверној Македонији. Може може само ми увијек имамо отпор свему изнутра. Надју се увијек неки много паметни да вуку контра. Хтјели би сада бити већи еуропејци од папе. Гледам у БН битисе Ирисх паб, а могло је нормално Ирски бар. Имамо ми мањину која не подноси тамјан, којој смета све Српско и која се труди да све што је наше изворно и историјско одбаци и критикује. А све што гура и намеће Запад све им је богом дано. Такви смо јбг.

Name

Приједорцанин М.

05.06.2022 08:08

За Бг.засто ти цесто употребљавас рец бре.

Name

Урош

05.06.2022 08:16

А како то функионише? Испаде да требамо кинески писати и говорити или можда индијски, је л' тако мислите!!? У своје двориште треба да гледамо и своје да поштујемо, пусти ти да друге.

Name

Рашо

05.06.2022 08:57

Аууу "бре" али си га модеран,дали знаш шта клепеташ?Кажи онда то и Кинезима можда су толико глупи да тебе послушају и постану модернији.

Name

Балкане мој

06.06.2022 07:19

Драги/а бг.Видимо како свет функционисе,само другације,много другације,него неки.Зато би да сацувамо писмо и културу.Немамо ми право да тргујемо идентитетом,нити да га се одрекнемо.Није он наса својима,ми га само користимо, да би га проследили даље.Као сто су то вековима радили наси преци. Он припада насим генерацијама које долазе.Разуман цовек мора бити свестан тога.

Name

Стварно?

05.06.2022 07:37

Ово нам је највеци проблем?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

05.06.2022 09:18

Наравно ћирилицу треба чувати и његовати.Само још да нађемо ко ће то радити.Па видите ли ви да свако паметан оде вани за бољим условима а ово што је остало не може мислити на ћирилицу поред оволико проблема.Док сконтају како ће преживјети један дан продје му седмица

Name

XXЛ ПРОБЛЕМ

05.06.2022 09:45

ОВА ВЛАСТ ИМА МНОГО ПРЕЦА И ВЕЦА ПОСЛА КОЈЕ НИЈЕ РИЈЕСИЛА НИТИ ЈОЈ ПАДА НА ПАМЕТ ОД ЦИРИЛИЦЕ. АЛИ ИМ СУПЉЕ ПРИЦЕ СЛУЗЕ ДА СКРЕЦУ ПАЗЊУ НАРОДА НА МАЊЕ БИТНЕ ПРОБЛЕМЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Y

05.06.2022 14:02

Свако пише писмом којим жели, приватници желе да им фирме имају модерна и интернационална имена. То ми је разумљиво. Како да се прогура закон о ћирилици, када људи рођеним кћерима дају имена као да се спрдају Ена, Тена, Сена, Уна, Тина, Нина. Колики је постотак дјевојчица рођених у задњих 10 година, а да им име није заправо надимак од правог имена? Каква ћирилица?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.06.2022 16:07

Моји су Урош, Лука, Мила. Шта ти је ту лоше? Пиши ћирилицом бићеш паметнији а и лепши.

Name

Јуда

05.06.2022 15:43

Ко це застити. Догиг Хрват,Жељка исто.Шулиц Муслиман Шаринуц исто.Папци прекетачи. Бирци деградирани. Срамота ко нам цини власт.

ОДГОВОРИТЕ