Zakon o ćirilici ostao mrtvo slovo na papiru

Srpski jezik i pismo ćirilica nikada kroz istoriju nisu bili u težem položaju, kao danas. Do koje mjere su poljuljani temelji srpskog nacionalnog identiteta, jasno pokazuje činjenica da se zakonskim aktom moraju spašavati.

Republika Srpska 05.06.2022 | 08:09
Zakon o ćirilici ostao mrtvo slovo na papiru

“Zakon o zašititi ćirilice usvojen je u NSRS još 15.09.2021. godine i do danas nije dao očekivane rezultate. Ćirilica je izuzetno važna zato što je dio nacionalnog identiteta pored srpskog jezika. Vrlo je važno njegovati svoje pismo, jer ako nestane pisma i jezika nestaće i nas. “, kaže za BN Željka Mlađenović, autor knjige “Ćirilicom pišem”.

Hoćemo li štititi temelje nacionalnog identiteta, ili ne, izbor je na svakom pojedincu.

Zakonom je obavezna službena upotrebe jezika i pisma, a za pravna lica koja krše odredbe propisane su novčane kazne do 5.000 maraka.

Jelena Trivić, navodi da ovaj zakon, možda može  natjerati službenike u sudu da rješenja, presude, bilo koje druge akte počnu da kucaju na ćirilici, što bi bio jedan od pomaka tog zakona.

“Ne treba odbaciti ni mogućnost da će se usporiti proces izbacivanja ćirilice iz javnog prostora, ali ne mislim da se to može desiti preko noći.”, izjavila je Trvićeva.

Svaki je zakon mrtvo slovo na papiru, ukoliko ne počne dosljedno da se primjenjuje, smatra struka.

“Danas se nekorišćenje ćirilice pravda time da su veliki uticaj učinile društvene mreže, internet, ja baš mislim da to nije tako, jer savremene tehnologije pružaju mogućnost da se koristi ćirilica na svakom koraku i u svakom trenutku.” pojašnjava Mlađenovićeva.

Ćirilica je jedino srpsko pismo, latinica je samo pismo srpskoga jezika, budući da se srpskim jezikom ne služe samo Srbi nego i drugi narodi koji su srpski jezik preimenovali i pišu ga gotovo isključivo latinicom, objašnjavaju upućeni.

Zakon o zaštiti srpskog jezika i ćiriličnog pisma samo je inicijator za druge poteze koje društvo mora preduzeti, počev od boljeg statusa srpskog jezika u obrazovnom sistemu. Potrebno nam je ćirilično okruženje u svim sferama društevnog života, jer jedino tako možemo sačuvati temelje nacionalnog identiteta.

(BN) 

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Bg

05.06.2022 06:36

Ma pusti bre cirilicu idi za modernim svetom.Cirilicu negujmo u kuci ko zeli.Vidite bre kako svet funkcionise .

ODGOVORITE
Name

Koga interesujes ti?

05.06.2022 07:13

To bre vidi se da ne pase u tvom fondu rijeci, postedi nas tvog nebitnog misljenja! Naravno da cemo je negovati i cuvati kao sto smo i do sada! I cirilicu i sva nasa pravoslavna obiljezja! I naravno postovati svoje sugradjane bosnjacke i hrvatske vjeroispovjesti i njihove obicaje!

Name

УБ

05.06.2022 07:47

По сваку цену не дозволити, омаловсжавању цирилице,поноса српског народа и српске културе. Свако слово један глас,то нема ниједно писмо у свету. Требамо бити поносни јер и латинично писмо је српско писмо.

Name

Re

05.06.2022 07:53

Ma pusti bre svoje ime, daj da budeš Volfgang Hubert pa da budeš sa svetom. Idiote.

Name

Konformizam

05.06.2022 08:06

Kako to lijepo rade u Bugarskoj, Sjevernoj Makedoniji. Može može samo mi uvijek imamo otpor svemu iznutra. Nadju se uvijek neki mnogo pametni da vuku kontra. Htjeli bi sada biti veći europejci od pape. Gledam u BN bitise Irish pab, a moglo je normalno Ирски бар. Имамо ми мањину која не подноси тамјан, којој смета све Српско и која се труди да све што је наше изворно и историјско одбаци и критикује. А све што гура и намеће Запад све им је богом дано. Такви смо јбг.

Name

Prijedorcanin M.

05.06.2022 08:08

Za Bg.zasto ti cesto upotrebljavas rec bre.

Name

Урош

05.06.2022 08:16

А како то функионише? Испаде да требамо кинески писати и говорити или можда индијски, је л' тако мислите!!? У своје двориште треба да гледамо и своје да поштујемо, пусти ти да друге.

Name

Рашо

05.06.2022 08:57

Аууу "бре" али си га модеран,дали знаш шта клепеташ?Кажи онда то и Кинезима можда су толико глупи да тебе послушају и постану модернији.

Name

Balkane moj

06.06.2022 07:19

Dragi/a bg.Vidimo kako svet funkcionise,samo drugacije,mnogo drugacije,nego neki.Zato bi da sacuvamo pismo i kulturu.Nemamo mi pravo da trgujemo identitetom,niti da ga se odreknemo.Nije on nasa svojima,mi ga samo koristimo, da bi ga prosledili dalje.Kao sto su to vekovima radili nasi preci. On pripada nasim generacijama koje dolaze.Razuman covek mora biti svestan toga.

Name

Stvarno?

05.06.2022 07:37

Ovo nam je najveci problem?

ODGOVORITE
Name

Tatar

05.06.2022 09:18

Naravno ćirilicu treba čuvati i njegovati.Samo još da nađemo ko će to raditi.Pa vidite li vi da svako pametan ode vani za boljim uslovima a ovo što je ostalo ne može misliti na ćirilicu pored ovoliko problema.Dok skontaju kako će preživjeti jedan dan prodje mu sedmica

Name

XXL PROBLEM

05.06.2022 09:45

OVA VLAST IMA MNOGO PRECA I VECA POSLA KOJE NIJE RIJESILA NITI JOJ PADA NA PAMET OD CIRILICE. ALI IM SUPLJE PRICE SLUZE DA SKRECU PAZNJU NARODA NA MANJE BITNE PROBLEME.

ODGOVORITE
Name

Y

05.06.2022 14:02

Svako piše pismom kojim želi, privatnici žele da im firme imaju moderna i internacionalna imena. To mi je razumljivo. Kako da se progura zakon o ćirilici, kada ljudi rođenim kćerima daju imena kao da se sprdaju Ena, Tena, Sena, Una, Tina, Nina. Koliki je postotak djevojčica rođenih u zadnjih 10 godina, a da im ime nije zapravo nadimak od pravog imena? Kakva ćirilica?

ODGOVORITE
Name

Ре

05.06.2022 16:07

Моји су Урош, Лука, Мила. Шта ти је ту лоше? Пиши ћирилицом бићеш паметнији а и лепши.

Name

Juda

05.06.2022 15:43

Ko ce zastiti. Dogig Hrvat,Željka isto.Šulic Musliman Šarinuc isto.Papci preketači. Birci degradirani. Sramota ko nam cini vlast.

ODGOVORITE