Вучић и Вархељи обишли градилиште клинике "Тиршова 2"

Предсједник Србије Александар Вучић и европски комесар за проширење Оливер Вархељи оцијенили су данас у Београду приликом обиласка универзитетске дјечије клинике "Тиршова два" која је у изградњи да овакви пројекти изузетно значајни, јер нема ничег важнијег од здравља дјеце.

Србија 30.05.2022 | 19:54
Вучић и Вархељи обишли градилиште клинике "Тиршова 2"

Говорећи о пројекту који се финансира донацијама ЕУ и зајмом Развојне банке Савјета Европе /ЦЕБ/, Вучић је рекао да ће се клиника простирати на 60.000 метара квадратних, од чега је 40.000 намијењено за медицински дио клинике, а остатак за све што је неопходно да би таква болница функционисала, попут гаража, паркинга и магацина.

Вучић је изразио огромну захвалност ЕУ, Вархељију и предсједнику Европске комисији Урсули фон дер Лајен што су Србији поклонили 35 милиона евра за реализацију овако важног пројекта.

"Овде ће бити центар за лечење све деце у региону. До 2025. ћемо имати модерну болницу и реализовати пројекат на који се чека од 1989. године, када је одлучено да је Београду потребна оваква болница", истакао је Вучић.

Вархељи је рекао да је задовољан што је ЕУ опредијелила велика средства за цијели Балкан, истичући да Унија покушава да има већи значај на том простору, првенствено због изазова у региону.

"Срећан сам што видим да челници Србије, као и ми у ЕУ, мисле да је здравље дјеце најважније. ЕУ није никада подржала овако велики пројекат у здравству. Дјеца Србије ће добити најбољу могућу његу", поручио је Вархељи.

У обиласку градилишта клинике били су и шеф Делегације ЕУ у Србији Емануел Жиофре, министар за европске интеграције Србије Јадранка Јоксимовић, министар здравља Златибор Лончар, градоначелник Београда Зоран Радојичић и замјеник градоначелника Горан Весић.

Градња "Тиршове два" квадратних коштаће 117,2 милиона евра, од чега је за грађевинске радове потребно 95 милиона евра, а остатак за набавку опреме.

Прва фаза радова, чија вриједност износи 6,2 милиона евра, почела је у октобру прошле године, а очекује се да клиника буде завршена до 2025. године. 

(Срна Фото: Новости) 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Корск испред

30.05.2022 20:54

Фино Ипак ЕУ даје не Русија.

ОДГОВОРИТЕ