Vučić i Varhelji obišli gradilište klinike "Tiršova 2"

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji ocijenili su danas u Beogradu prilikom obilaska univerzitetske dječije klinike "Tiršova dva" koja je u izgradnji da ovakvi projekti izuzetno značajni, jer nema ničeg važnijeg od zdravlja djece.

Srbija 30.05.2022 | 19:54
Vučić i Varhelji obišli gradilište klinike "Tiršova 2"

Govoreći o projektu koji se finansira donacijama EU i zajmom Razvojne banke Savjeta Evrope /CEB/, Vučić je rekao da će se klinika prostirati na 60.000 metara kvadratnih, od čega je 40.000 namijenjeno za medicinski dio klinike, a ostatak za sve što je neophodno da bi takva bolnica funkcionisala, poput garaža, parkinga i magacina.

Vučić je izrazio ogromnu zahvalnost EU, Varheljiju i predsjedniku Evropske komisiji Ursuli fon der Lajen što su Srbiji poklonili 35 miliona evra za realizaciju ovako važnog projekta.

"Ovde će biti centar za lečenje sve dece u regionu. Do 2025. ćemo imati modernu bolnicu i realizovati projekat na koji se čeka od 1989. godine, kada je odlučeno da je Beogradu potrebna ovakva bolnica", istakao je Vučić.

Varhelji je rekao da je zadovoljan što je EU opredijelila velika sredstva za cijeli Balkan, ističući da Unija pokušava da ima veći značaj na tom prostoru, prvenstveno zbog izazova u regionu.

"Srećan sam što vidim da čelnici Srbije, kao i mi u EU, misle da je zdravlje djece najvažnije. EU nije nikada podržala ovako veliki projekat u zdravstvu. Djeca Srbije će dobiti najbolju moguću njegu", poručio je Varhelji.

U obilasku gradilišta klinike bili su i šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre, ministar za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i zamjenik gradonačelnika Goran Vesić.

Gradnja "Tiršove dva" kvadratnih koštaće 117,2 miliona evra, od čega je za građevinske radove potrebno 95 miliona evra, a ostatak za nabavku opreme.

Prva faza radova, čija vrijednost iznosi 6,2 miliona evra, počela je u oktobru prošle godine, a očekuje se da klinika bude završena do 2025. godine. 

(Srna Foto: Novosti) 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Korsk ispred

30.05.2022 20:54

Fino Ipak EU daje ne Rusija.

ODGOVORITE