Обиљежено 30 година од страдања Срба у Брадини

 - Брадина је мјесто српског страдања и злочин коју се ту догодио нема опроста, поручено је данас из овог села код Коњица гдје је обиљежено 30 година од бруталног убиства 48 српских цивила, уништења и спаљивања овог и околних села, заједно са Црквом Вазнесења Господњег.

Босна и Херцеговина 25.05.2022 | 13:40
Обиљежено 30 година од страдања Срба у Брадини

Након Свете литургије и помена жртвама, које је у Цркви Вазнесења Господњег служио Њагово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије, положени су вијенци на спомен-обиљежје убијенима.

Владика Димитрије је након помена поручио да, присјећајући се жртава, у срцу не треба носити мржњу, него утјеху вјечну.

"Нико ко је био слуга Божији није изгубљен за Бога. Ниједно дјело, праведно, није изгубљено у Христу васкрсломе", истакао је владика.

Коњички парох Дејан Грчић изјавио је да ово обиљежавање и сабирање српског народа показује колика је то била жртва и колико је људи пострадало у Коњицу, а жила куцавица је Брадина, гдје их је највише и страдало.

"Наша снага је снага у Господу, не у броју. Иако је овдје било много српског становништва, сада је остало само двоје, наша снага је у окупљању, сабирамо се на Свету литургију и док је тако, биће и живота овдје", истакао је парох.

Он је подсјетио да је на овом подручју, прије рата, живјело око 2.000 Срба, а да их данас има свега двоје.

Преживјели Срби из Брадине сјећају се да је команда хрватске и бошњачке паравојске платила Роме који су ноге убијених везали конопцима, а онда их коњима вукли до ископане јаме испред православне цркве у центру села и ту их бацали. За три дана, од 25. до 27. маја 1992. године, у ту јаму бачено је 26 тијела.

Међу 48 убијених Срба у Брадини највише је чланова из породице Куљанин, а страдали су Вујичићи, Мркајићи, Жуже, Куреши, Глигоревићи, Копривице, Драганићи и Живаци.

(БН/Срна Фото: Срна)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Нико

25.05.2022 12:59

Све це проци неказњено као и досад.тузиластва су зло

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нела

21.07.2022 06:42

У Брадини је изврсен геноцид, над српским становниством и зато никоме није брига нити је ко за то одговарао.Све попаљено и опљацкано и послије порусено.Отето проклето! Презивјели Брадињаци су расути по свим континентима.Нека се стиде они који су то урадили,па кад Коњицани иду да се поклоне зртвама у Сребреници, нека се поклоне и Србима у Брадини, које су њихови сународници побили и протјерали.

ОДГОВОРИТЕ