Obilježeno 30 godina od stradanja Srba u Bradini

 - Bradina je mjesto srpskog stradanja i zločin koju se tu dogodio nema oprosta, poručeno je danas iz ovog sela kod Кonjica gdje je obilježeno 30 godina od brutalnog ubistva 48 srpskih civila, uništenja i spaljivanja ovog i okolnih sela, zajedno sa Crkvom Vaznesenja Gospodnjeg.

Bosna i Hercegovina 25.05.2022 | 13:40
Obilježeno 30 godina od stradanja Srba u Bradini

Nakon Svete liturgije i pomena žrtvama, koje je u Crkvi Vaznesenja Gospodnjeg služio Njagovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, položeni su vijenci na spomen-obilježje ubijenima.

Vladika Dimitrije je nakon pomena poručio da, prisjećajući se žrtava, u srcu ne treba nositi mržnju, nego utjehu vječnu.

"Niko ko je bio sluga Božiji nije izgubljen za Boga. Nijedno djelo, pravedno, nije izgubljeno u Hristu vaskrslome", istakao je vladika.

Кonjički paroh Dejan Grčić izjavio je da ovo obilježavanje i sabiranje srpskog naroda pokazuje kolika je to bila žrtva i koliko je ljudi postradalo u Кonjicu, a žila kucavica je Bradina, gdje ih je najviše i stradalo.

"Naša snaga je snaga u Gospodu, ne u broju. Iako je ovdje bilo mnogo srpskog stanovništva, sada je ostalo samo dvoje, naša snaga je u okupljanju, sabiramo se na Svetu liturgiju i dok je tako, biće i života ovdje", istakao je paroh.

On je podsjetio da je na ovom području, prije rata, živjelo oko 2.000 Srba, a da ih danas ima svega dvoje.

Preživjeli Srbi iz Bradine sjećaju se da je komanda hrvatske i bošnjačke paravojske platila Rome koji su noge ubijenih vezali konopcima, a onda ih konjima vukli do iskopane jame ispred pravoslavne crkve u centru sela i tu ih bacali. Za tri dana, od 25. do 27. maja 1992. godine, u tu jamu bačeno je 26 tijela.

Među 48 ubijenih Srba u Bradini najviše je članova iz porodice Кuljanin, a stradali su Vujičići, Mrkajići, Žuže, Кureši, Gligorevići, Кoprivice, Draganići i Živaci.

(BN/Srna Foto: Srna)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Niko

25.05.2022 12:59

Sve ce proci nekaznjeno kao i dosad.tuzilastva su zlo

ODGOVORITE
Name

Nela

21.07.2022 06:42

U Bradini je izvrsen genocid, nad srpskim stanovnistvom i zato nikome nije briga niti je ko za to odgovarao.Sve popaljeno i opljackano i poslije poruseno.Oteto prokleto! Prezivjeli Bradinjaci su rasuti po svim kontinentima.Neka se stide oni koji su to uradili,pa kad Konjicani idu da se poklone zrtvama u Srebrenici, neka se poklone i Srbima u Bradini, koje su njihovi sunarodnici pobili i protjerali.

ODGOVORITE