Западни Балкан треба ЕУ, али и ЕУ треба Западни Балкан

Предсједавајући Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић, након састанка са предсједником Европског вијећа Шарлом Мишелом казао је да је Мишелова реченица од прошле године с Бледа била окосница данашњег састанка у Сарајеву.

Босна и Херцеговина 20.05.2022 | 19:18
Западни Балкан треба ЕУ, али и ЕУ треба Западни Балкан

"На Самиту на Бледу прошле године Мишел је изговорио реченицу која је данас била основна теза и овог састанка. Било је познато, до тог састанка, да Западни Балкан треба ЕУ, али је он тада рекао да треба и додати реченицу да и ЕУ треба Западни Балкан. И то је сва истина", казао је Џаферовић.

Истакао је како се цијели састанак одвијао у знаку те двије реченице које указују на потребу да се све државе Западног Балкана интегришу у ЕУ и да прије тога остваре што је могуће вечи напредак.

"Руска агресија на Украјину и компликовање сигурносне, економске и политичке ситуације у Европи указује на још већи значај те реченице с Бледа. Европској унији је потребна визија и ово што ради предсједник Европског вијећа Шарл Мишел је визија како треба да буду уређени односи у Европи, Европској унији и свијету. Данас је јасно казано да БиХ и све државе Западног Балкана имају врло јасно европску перспективу, да треба тражити модалитете снажније сарадње земаља Западног Балкана и ЕУ, као и с државама Источног партнерства", додао је.

На састанку се говорило и о новој идеји - Европској геополитичкој заједници.

"Та заједница није и не смије бити замјена за европски пут држава Западног Балкана, али може и мора бити нешто што ће нас довести у већи и снажнији облик сарадње с ЕУ. Шта то конкретно значи није јасно дефинисано, али идеја је да БиХ и остале земље Западног Балкана, ако су испуниле неке од критерија, учествује у раду тијела ЕУ и тако остварују тјешњу сарадња с ЕУ. То је замисао геополитичке заједнице, како сам је ја разумио", рекао је.

Џаферовић је казао да је данас на састанку Мишелу јасно казао да у БиХ сви морају поштивати Устав и законе и све што имамо унутар БиХ.

"Ту нема дилеме. Институције морају бити деблокиране, насртаји на реформе морају престати. То је у интересу свих нас. И требамо што прије испунити 14 приоритета Европске комисије и добити кандидатски статус. Замолио сам Мишела да што прије БиХ добије кандидатски статус јер то је нешто што би релаксирало односе у БиХ", казао је.

(Клиx)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Узас

20.05.2022 17:39

Па биједо једна Милораде, зар до ове мјере лазес нас градјане који смо те бирали. Биједо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад

22.05.2022 15:33

Не лупетај Додик није досао изборима него на тенковима који га и дан данас одрзавају на власти. Запамтите једном нисмо га бирали ми .

Name

Ђорђе

20.05.2022 17:40

Поштовани народе! Увести санкције Русији није баш лако, тешко је и увести и не увести санкције. Посљедице за Србију су велике у оба случаја, размислимо. Уколико ми уведемо санкције, Косово и Метохија ће нам код Русије, у савјету УН, бити огроман проблем. Ако не уведемо санкције могу нас бомбардовати, избацити из безвизног режима и слично. Лично, не бих увео санкције Русији, док "кључне земље", Америка, Њемачак, Француска, Енглеска и др.. Оне би одмах требала повући признање Косова и Метохије. У супротном, лично бих им рекао: "Пуцајте, али ја држим час", то је мој услов. Посебно прича које су то санкције, нисмо увели Америци, кад је напала , рецимо Ирак и слично. Иначе, као народ смо научили трпити, није лијепо, али је истина. То је граница, а коју не би лично прешао. Не значи да сам ја за Русију или против Украјина, ја сам за све њих љубављу и срцем, али сам за Србију. Да сам можда Рус, сигурно би био против овакве Путинове политике, али Русија није Путин, Русија је сасвим нешто друго, као и сви ми. Не будимо политички "глупави", на изборе и бирајмо боље, док боље не буде. Желим Вам свеколико добро, без обзира на вјеру, нацију и мишљење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само

20.05.2022 17:44

Уколико није непризнавање Русије ... Ако јесте не требамо ми ЕУ ... Ова питања су и за Атину, Скопље, Београд, Подгорицу, не само за Сарајево ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крушко

20.05.2022 17:52

Ми некоме требамо? Ха, ха, ха... Ееее... Добар виц, има ли још који?

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалност

22.05.2022 05:40

Има: када удјемо у ЕУ увозицемо и цевапе!

Name

Дзафо Дзеј

20.05.2022 17:56

Уз ону прву рецену са Блед-а данас имамо и другу реценицу тако да повезивањем тумацимо да је БиХ вазна спона демократије измедју европских народа и народности!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смитх Диаграм

20.05.2022 18:00

Сада је потребно Српско јединство висе него икад. Пријем у ЕУ би имао своје бенефите, али и изазове. Циганија у ЕУ није дозвољена, медју Србима јос мање ... Циганија се односи на унутрасња Српска непријатељства. Наравно, разумевање свијета, ЕУ је потребно. Разумјевање дакле, не наинвност и сила, то је такав систем. Силу не треба ни прихватати од ЕУ која у свом принципу није сила, јесте била извоз тих сила. Дакле, сретно нам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срб

20.05.2022 18:43

Одкуд Миле Србин са окупатором и британским обавјештајцем коју су га хтјели киндаповати...хахаха...прпа бато

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лажеш

20.05.2022 19:13

Нити нам требате, нити вам требамо, али овдје је она: "пустио би ја њега али неће он мене"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.05.2022 19:47

Издајник је он а не опозиција не конта нико

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

20.05.2022 20:28

Позирају још мало.Полако али сигурно време истице