Zapadni Balkan treba EU, ali i EU treba Zapadni Balkan

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, nakon sastanka sa predsjednikom Evropskog vijeća Šarlom Mišelom kazao je da je Mišelova rečenica od prošle godine s Bleda bila okosnica današnjeg sastanka u Sarajevu.

Bosna i Hercegovina 20.05.2022 | 19:18
Zapadni Balkan treba EU, ali i EU treba Zapadni Balkan

"Na Samitu na Bledu prošle godine Mišel je izgovorio rečenicu koja je danas bila osnovna teza i ovog sastanka. Bilo je poznato, do tog sastanka, da Zapadni Balkan treba EU, ali je on tada rekao da treba i dodati rečenicu da i EU treba Zapadni Balkan. I to je sva istina", kazao je Džaferović.

Istakao je kako se cijeli sastanak odvijao u znaku te dvije rečenice koje ukazuju na potrebu da se sve države Zapadnog Balkana integrišu u EU i da prije toga ostvare što je moguće veči napredak.

"Ruska agresija na Ukrajinu i komplikovanje sigurnosne, ekonomske i političke situacije u Evropi ukazuje na još veći značaj te rečenice s Bleda. Evropskoj uniji je potrebna vizija i ovo što radi predsjednik Evropskog vijeća Šarl Mišel je vizija kako treba da budu uređeni odnosi u Evropi, Evropskoj uniji i svijetu. Danas je jasno kazano da BiH i sve države Zapadnog Balkana imaju vrlo jasno evropsku perspektivu, da treba tražiti modalitete snažnije saradnje zemalja Zapadnog Balkana i EU, kao i s državama Istočnog partnerstva", dodao je.

Na sastanku se govorilo i o novoj ideji - Evropskoj geopolitičkoj zajednici.

"Ta zajednica nije i ne smije biti zamjena za evropski put država Zapadnog Balkana, ali može i mora biti nešto što će nas dovesti u veći i snažniji oblik saradnje s EU. Šta to konkretno znači nije jasno definisano, ali ideja je da BiH i ostale zemlje Zapadnog Balkana, ako su ispunile neke od kriterija, učestvuje u radu tijela EU i tako ostvaruju tješnju saradnja s EU. To je zamisao geopolitičke zajednice, kako sam je ja razumio", rekao je.

Džaferović je kazao da je danas na sastanku Mišelu jasno kazao da u BiH svi moraju poštivati Ustav i zakone i sve što imamo unutar BiH.

"Tu nema dileme. Institucije moraju biti deblokirane, nasrtaji na reforme moraju prestati. To je u interesu svih nas. I trebamo što prije ispuniti 14 prioriteta Evropske komisije i dobiti kandidatski status. Zamolio sam Mišela da što prije BiH dobije kandidatski status jer to je nešto što bi relaksiralo odnose u BiH", kazao je.

(Klix)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Uzas

20.05.2022 17:39

Pa bijedo jedna Milorade, zar do ove mjere lazes nas gradjane koji smo te birali. Bijedo.

ODGOVORITE
Name

Nenad

22.05.2022 15:33

Ne lupetaj Dodik nije dosao izborima nego na tenkovima koji ga i dan danas odrzavaju na vlasti. Zapamtite jednom nismo ga birali mi .

Name

Đorđe

20.05.2022 17:40

Poštovani narode! Uvesti sankcije Rusiji nije baš lako, teško je i uvesti i ne uvesti sankcije. Posljedice za Srbiju su velike u oba slučaja, razmislimo. Ukoliko mi uvedemo sankcije, Kosovo i Metohija će nam kod Rusije, u savjetu UN, biti ogroman problem. Ako ne uvedemo sankcije mogu nas bombardovati, izbaciti iz bezviznog režima i slično. Lično, ne bih uveo sankcije Rusiji, dok "ključne zemlje", Amerika, Njemačak, Francuska, Engleska i dr.. One bi odmah trebala povući priznanje Kosova i Metohije. U suprotnom, lično bih im rekao: "Pucajte, ali ja držim čas", to je moj uslov. Posebno priča koje su to sankcije, nismo uveli Americi, kad je napala , recimo Irak i slično. Inače, kao narod smo naučili trpiti, nije lijepo, ali je istina. To je granica, a koju ne bi lično prešao. Ne znači da sam ja za Rusiju ili protiv Ukrajina, ja sam za sve njih ljubavlju i srcem, ali sam za Srbiju. Da sam možda Rus, sigurno bi bio protiv ovakve Putinove politike, ali Rusija nije Putin, Rusija je sasvim nešto drugo, kao i svi mi. Ne budimo politički "glupavi", na izbore i birajmo bolje, dok bolje ne bude. Želim Vam svekoliko dobro, bez obzira na vjeru, naciju i mišljenje.

ODGOVORITE
Name

Samo

20.05.2022 17:44

Ukoliko nije nepriznavanje Rusije ... Ako jeste ne trebamo mi EU ... Ova pitanja su i za Atinu, Skoplje, Beograd, Podgoricu, ne samo za Sarajevo ...

ODGOVORITE
Name

Kruško

20.05.2022 17:52

Mi nekome trebamo? Ha, ha, ha... Eeee... Dobar vic, ima li još koji?

ODGOVORITE
Name

realnost

22.05.2022 05:40

Ima: kada udjemo u EU uvozicemo i cevape!

Name

Dzafo Dzej

20.05.2022 17:56

Uz onu prvu recenu sa Bled-a danas imamo i drugu recenicu tako da povezivanjem tumacimo da je BiH vazna spona demokratije izmedju evropskih naroda i narodnosti!

ODGOVORITE
Name

Smith Diagram

20.05.2022 18:00

Sada je potrebno Srpsko jedinstvo vise nego ikad. Prijem u EU bi imao svoje benefite, ali i izazove. Ciganija u EU nije dozvoljena, medju Srbima jos manje ... Ciganija se odnosi na unutrasnja Srpska neprijateljstva. Naravno, razumevanje svijeta, EU je potrebno. Razumjevanje dakle, ne nainvnost i sila, to je takav sistem. Silu ne treba ni prihvatati od EU koja u svom principu nije sila, jeste bila izvoz tih sila. Dakle, sretno nam.

ODGOVORITE
Name

Srb

20.05.2022 18:43

Odkud Mile Srbin sa okupatorom i britanskim obavještajcem koju su ga htjeli kindapovati...hahaha...prpa bato

ODGOVORITE
Name

Лажеш

20.05.2022 19:13

Нити нам требате, нити вам требамо, али овдје је она: "пустио би ја њега али неће он мене"

ODGOVORITE
Name

Re

20.05.2022 19:47

Izdajnik je on a ne opozicija ne konta niko

ODGOVORITE
Name

Tatar

20.05.2022 20:28

Poziraju još malo.Polako ali sigurno vreme istice