Вршњачко насиље узима маха, треба га спријечити

Вршњачко насиље све више је заступљено на нашим просторима. Сарадња родитеља, институција и стручних особа неопходна је у сузбијању овог проблема. Примијетно је такође, да све више малољетника конзумира алкохол и психоактивне супстанце.

Република Српска 16.05.2022 | 18:15
Вршњачко насиље узима маха, треба га спријечити

Све чешће смо свједоци насиља међу младима. Било да се ради о физичком, психичком, или насиљу путем интернета и друштвених мрежа, данашња омладина чини се није довољно упозната са превенцијом насиља.

- Сарадња цивилних организација са основним и средњим школама те већа ангажованост појединих министарстава неопходна је у рјешавању проблема вршњачког насиља, истичу из организације „Перпетум мобиле“. 

"Оно што је присутно на овим нашим просторима јесте константно на неки начин присутно то вршњачк насиље, које се с времена на вријеме показатељи говоре да се с временом ублажава или је у порасту у одређеном периоду то је рецимо забрињавајуће, а оно што је добро јесте да све чешће радимо један другачији приступ у сузбијању насиља, или промоцији здравих животних стилова, а то је међусекторска сарадња“,  каже Илија Трнинић, директор института „Перпетум мобиле“ Бањалука.

Истраживања су показала да велики број младих особа нема здрав животни стил, па је тако конзумација алкохола и опијата у великом броју заступљена и у малољетничким круговима. Такође, многи омладинци имају погрешну перцепцију о психичком насиљу. 

"Одређени број младих је у контакту са и конзумира психоактивне супстанце и у већини градова младићи ћешће користе психоактивне супстанце, него дјевојке. Сваки пети млади је пријавио да пуши цигарете. Очекивано, марихуана се мање користи, а у већини градова марихуану је користило између три и 14 посто младића и седам посто дјевојака. Између 26 процената и 41 посто пије алкохол, оно што ме посебно забрињава неколико пута мјесечно или више, што значи редовно.

- Оно што нас посебно забрињава је насиље које се снима, поставља, младићи и дјевојке посматрају“, истиче Саша Петковић, пројектни менаџер организације „Царе интернационал“.

- Нове генерације захтијевају другачији приступ и начин рада. Младе људе потребно је едуковати али на занимљивији начин. Један од већих проблема јесте пасивност ових генерација, истиче вршњачки едукатор Невена Вукомановић.

"Највећи проблем је што су млади уствари пасивни, они су пасивни и то никоме не смета, њих професори пусте да буду пасивни, родитељи их пусте и онда смо ми ту да ето унесемо неку промјену и да им покажемо једноставно да постоји другачији начин рада, да постоји неко ко жели да ради са њима, ко ће допријети до њих и можда помоћи да боље разумију сами себе“, каже Невена Вукомановић. 

Насиље не треба занемарити, у случају било које врсте насиља неопходно је исто пријавити и потражити помоћ стручних особа. 

(БН Фото: Илустрација)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Код дјеце нам је

16.05.2022 17:19

Квантитет све мањи, а и квалитет све лошији... Заиста је најбоље не имати дјецу док се ова власт не сруши

ОДГОВОРИТЕ
Name

Спасоје

16.05.2022 17:51

Има га и у Бијељинским сколама...испитати Кнез Иво од Семберије сколу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кнез Иво !?

16.05.2022 20:26

Па стварно морамо преименовати школе и др институције јер срамотимо имена која дајемо само да би провоцирали друге народе! Црква да се укључи под хитно! Али лопови у мантијама мисле на лову!

Name

стара скола

16.05.2022 17:56

Опет наопако окренут филтер усисава западно смеце. Увије се знало ко је најјаци у разреду, сколи, мамини и татини синови нису плакали и нису се залијетали тамо гдје мисле да тата мозе купити. Врсњацко насиље је измисљотина педерског лобија и исрустрираних мама које од својих синова праве пи..е

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

16.05.2022 20:04

Ниси ти стара школа, ти си стари идиот.

Name

Борац

16.05.2022 18:05

То питајте дјајица,он тоци бресплатно пице омладини. Само морају податке из лицне карте дати на његовим зуркама.

ОДГОВОРИТЕ