Vršnjačko nasilje uzima maha, treba ga spriječiti

Vršnjačko nasilje sve više je zastupljeno na našim prostorima. Saradnja roditelja, institucija i stručnih osoba neophodna je u suzbijanju ovog problema. Primijetno je takođe, da sve više maloljetnika konzumira alkohol i psihoaktivne supstance.

Republika Srpska 16.05.2022 | 18:15
Vršnjačko nasilje uzima maha, treba ga spriječiti

Sve češće smo svjedoci nasilja među mladima. Bilo da se radi o fizičkom, psihičkom, ili nasilju putem interneta i društvenih mreža, današnja omladina čini se nije dovoljno upoznata sa prevencijom nasilja.

- Saradnja civilnih organizacija sa osnovnim i srednjim školama te veća angažovanost pojedinih ministarstava neophodna je u rješavanju problema vršnjačkog nasilja, ističu iz organizacije „Perpetum mobile“. 

"Ono što je prisutno na ovim našim prostorima jeste konstantno na neki način prisutno to vršnjačk nasilje, koje se s vremena na vrijeme pokazatelji govore da se s vremenom ublažava ili je u porastu u određenom periodu to je recimo zabrinjavajuće, a ono što je dobro jeste da sve češće radimo jedan drugačiji pristup u suzbijanju nasilja, ili promociji zdravih životnih stilova, a to je međusektorska saradnja“,  kaže Ilija Trninić, direktor instituta „Perpetum mobile“ Banjaluka.

Istraživanja su pokazala da veliki broj mladih osoba nema zdrav životni stil, pa je tako konzumacija alkohola i opijata u velikom broju zastupljena i u maloljetničkim krugovima. Takođe, mnogi omladinci imaju pogrešnu percepciju o psihičkom nasilju. 

"Određeni broj mladih je u kontaktu sa i konzumira psihoaktivne supstance i u većini gradova mladići ćešće koriste psihoaktivne supstance, nego djevojke. Svaki peti mladi je prijavio da puši cigarete. Očekivano, marihuana se manje koristi, a u većini gradova marihuanu je koristilo između tri i 14 posto mladića i sedam posto djevojaka. Između 26 procenata i 41 posto pije alkohol, ono što me posebno zabrinjava nekoliko puta mjesečno ili više, što znači redovno.

- Ono što nas posebno zabrinjava je nasilje koje se snima, postavlja, mladići i djevojke posmatraju“, ističe Saša Petković, projektni menadžer organizacije „Care internacional“.

- Nove generacije zahtijevaju drugačiji pristup i način rada. Mlade ljude potrebno je edukovati ali na zanimljiviji način. Jedan od većih problema jeste pasivnost ovih generacija, ističe vršnjački edukator Nevena Vukomanović.

"Najveći problem je što su mladi ustvari pasivni, oni su pasivni i to nikome ne smeta, njih profesori puste da budu pasivni, roditelji ih puste i onda smo mi tu da eto unesemo neku promjenu i da im pokažemo jednostavno da postoji drugačiji način rada, da postoji neko ko želi da radi sa njima, ko će doprijeti do njih i možda pomoći da bolje razumiju sami sebe“, kaže Nevena Vukomanović. 

Nasilje ne treba zanemariti, u slučaju bilo koje vrste nasilja neophodno je isto prijaviti i potražiti pomoć stručnih osoba. 

(BN Foto: Ilustracija)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Kod djece nam je

16.05.2022 17:19

Kvantitet sve manji, a i kvalitet sve lošiji... Zaista je najbolje ne imati djecu dok se ova vlast ne sruši

ODGOVORITE
Name

Spasoje

16.05.2022 17:51

Ima ga i u Bijeljinskim skolama...ispitati Knez Ivo od Semberije skolu

ODGOVORITE
Name

Knez Ivo !?

16.05.2022 20:26

Pa stvarno moramo preimenovati škole i dr institucije jer sramotimo imena koja dajemo samo da bi provocirali druge narode! Crkva da se uključi pod hitno! Ali lopovi u mantijama misle na lovu!

Name

stara skola

16.05.2022 17:56

Opet naopako okrenut filter usisava zapadno smece. Uvije se znalo ko je najjaci u razredu, skoli, mamini i tatini sinovi nisu plakali i nisu se zalijetali tamo gdje misle da tata moze kupiti. Vrsnjacko nasilje je izmisljotina pederskog lobija i isrustriranih mama koje od svojih sinova prave pi..e

ODGOVORITE
Name

Vuk

16.05.2022 20:04

Nisi ti stara škola, ti si stari idiot.

Name

Borac

16.05.2022 18:05

To pitajte djajica,on toci bresplatno pice omladini. Samo moraju podatke iz licne karte dati na njegovim zurkama.

ODGOVORITE