За СИМ картице увести узимање идентификације

Високи судски и тужилачки савјет Босне и Херцеговине (ВСТВ БиХ) је прије готово годину дана упутио надлежним институцијама Иницијативу за измјену правног оквира којим се регулише кориштење препаид СИМ картица у БиХ, а на начин да се особа која врши куповину СИМ картице, односно корисник, обавезно идентификује.

Босна и Херцеговина 13.05.2022 | 15:22
За СИМ картице увести узимање идентификације

Повод за иницијативу су учестале анонимне и лажне дојаве о постављању експлозивних направа у правосудним институцијама које су кулминирале у задња три дана дојавама упућеним Општинском суду у Сарајеву, у потпуности ометајући функционисање ове институције као и Кантоналног суда у Сарајеву, обзиром да су обје институције смјештене у згради Палате правде у Сарајеву.

У Иницијативи упућеној 27. маја 2021. године Парламентарној скупштини БиХ, Савјету министара БиХ, Министарству правде БиХ, Министарству саобраћаја и веза БиХ и Регулаторној агенцији за комуникације БиХ, ВСТС БиХ истиче да је евидентна учесталост упућивања анонимних пријетњи по људске животе као и лажних дојава о постављању минско експлозивних направа, које постају један од највећих проблема за нормално функционисање правосудних институција, како и других институција државне службе и објеката у којим се окупља већи број грађана и гдје могу наступити значајне посљедице по живот и здравље истих.

ВСТС БиХ је у наведеној Иницијативи акцентовао постојање овог безбједносног проблема у згради Кантоналног и Општинског суда у Сарајеву којима је и у претходном периоду упућено на десетине лажних дојава о постављеним експлозивним направама и које су довеле до онемогућавања и ометања одвијања судских поступака и других процеса у овим судовима.

Наведен је примјер из тог периода, који показује да само једна анонимна дојава о постављеној експлозивној направи, због обавезне евакуације и контра диверзионог прегледа, одложи више од 60 рочишта заказаних пред Општинским судом у Сарајеву и 15-20 рочишта пред Кантоналним судом у Сарајеву, што поред негативних сибезбједносних има и негативне финансијске посљедице.

У закључку Иницијативе, ВСТС БиХ наводи да је, с циљем спријечавања наведених појава, нужно предузети активности како би се, по моделу других држава, област куповине и кориштења мобилних СИМ картица нормативно правно уредила на начин да се особа која врши куповину СИМ картице, односно корисник, обавезно идентификује

ВСТС БиХ је такође нагласио да би се измјенама и усклађивањем правног оквира на предложени начин допринијело и спречавању и откривању других тешких кривичних дјела у којима се користе нерегистроване СИМ картице, саопштено је из ВСТС-а.

(Фена)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Драган

13.05.2022 13:33

Апсолутно, свугдје у развијеном свијету је тако...а овдје би морало и да се слика купац за сваки случај...није на одмет и отиске да остави...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Генерал

13.05.2022 15:04

Није истина да је тако! Али није то разлог због кога прелазим на скy- много сигурнију комуникацију!

Name

Леx Фридман

13.05.2022 21:32

Апсолутно није тако свугдје у свијету вец само у тим црвеним земљама гдје је дрзава власник тек родјеног дјетета и гдје је интерес дрзаве изнад интереса појединца.

Name

Саво

13.05.2022 13:34

У Норвеској нема сансе купити СИМ без идентигикације и у сваком тренутку знају ко је власник броја...Код нас сваки мафијас има по 5 СИМ картица и договарају дилање дроге без бојазни.Сваки корисник мобилног броја у БиХ мора бити заведен и то је права ствар ако мисле да уведу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Леx Фридман

13.05.2022 21:31

Да у Норвеској и таквим слицним комуњарским дрзавама типа Кине гдје ти дрзава вири и у тањир да знају ста си појео.

Name

Задивљен

13.05.2022 13:37

Сад се сјетили?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Делакеyре

13.05.2022 13:42

Велики брат те посматра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тебра

13.05.2022 14:08

а да те дојаве нису само инсконструисане да би се имало разлог уводјење мјера идентификације??? само питам. ниста се не догадја слуцајно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сим

13.05.2022 14:31

Картице се свугдје идентификују,кад је узмес дибијес смс за пар дана да посаљес копију лицне и купон који добијес уз сим попуњен и саљес оператеру ид којег си узео, у противном ако непосаљес након неког времена блокирају број

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брус ли

13.05.2022 18:23

Као на примјер свугдје?

Name

ВР

13.05.2022 15:25

Треба да се узму подаци од лица које купује картицу из разлога што има будала које купе број за 4КМ и узнемиравају, а процедура утврђивања о коме се ради преко оператера је јако компликована.Треба да се зна ко је власник броја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свед

13.05.2022 18:22

У Шведској на примјер на аеродрому стоје корпе пуне картица које узимаш бесплатно. Или у супермаркет такође. У Хрватској бесплатно. Неце картице смањити криминал никада. Само закон и казне могу смањити криминал.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рефа

13.05.2022 19:19

Полицијска дрзава у настајању.

ОДГОВОРИТЕ