Za SIM kartice uvesti uzimanje identifikacije

Visoki sudski i tužilački savjet Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) je prije gotovo godinu dana uputio nadležnim institucijama Inicijativu za izmjenu pravnog okvira kojim se reguliše korištenje prepaid SIM kartica u BiH, a na način da se osoba koja vrši kupovinu SIM kartice, odnosno korisnik, obavezno identifikuje.

Bosna i Hercegovina 13.05.2022 | 15:22
Za SIM kartice uvesti uzimanje identifikacije

Povod za inicijativu su učestale anonimne i lažne dojave o postavljanju eksplozivnih naprava u pravosudnim institucijama koje su kulminirale u zadnja tri dana dojavama upućenim Opštinskom sudu u Sarajevu, u potpunosti ometajući funkcionisanje ove institucije kao i Kantonalnog suda u Sarajevu, obzirom da su obje institucije smještene u zgradi Palate pravde u Sarajevu.

U Inicijativi upućenoj 27. maja 2021. godine Parlamentarnoj skupštini BiH, Savjetu ministara BiH, Ministarstvu pravde BiH, Ministarstvu saobraćaja i veza BiH i Regulatornoj agenciji za komunikacije BiH, VSTS BiH ističe da je evidentna učestalost upućivanja anonimnih prijetnji po ljudske živote kao i lažnih dojava o postavljanju minsko eksplozivnih naprava, koje postaju jedan od najvećih problema za normalno funkcionisanje pravosudnih institucija, kako i drugih institucija državne službe i objekata u kojim se okuplja veći broj građana i gdje mogu nastupiti značajne posljedice po život i zdravlje istih.

VSTS BiH je u navedenoj Inicijativi akcentovao postojanje ovog bezbjednosnog problema u zgradi Kantonalnog i Opštinskog suda u Sarajevu kojima je i u prethodnom periodu upućeno na desetine lažnih dojava o postavljenim eksplozivnim napravama i koje su dovele do onemogućavanja i ometanja odvijanja sudskih postupaka i drugih procesa u ovim sudovima.

Naveden je primjer iz tog perioda, koji pokazuje da samo jedna anonimna dojava o postavljenoj eksplozivnoj napravi, zbog obavezne evakuacije i kontra diverzionog pregleda, odloži više od 60 ročišta zakazanih pred Opštinskim sudom u Sarajevu i 15-20 ročišta pred Kantonalnim sudom u Sarajevu, što pored negativnih sibezbjednosnih ima i negativne finansijske posljedice.

U zaključku Inicijative, VSTS BiH navodi da je, s ciljem spriječavanja navedenih pojava, nužno preduzeti aktivnosti kako bi se, po modelu drugih država, oblast kupovine i korištenja mobilnih SIM kartica normativno pravno uredila na način da se osoba koja vrši kupovinu SIM kartice, odnosno korisnik, obavezno identifikuje

VSTS BiH je takođe naglasio da bi se izmjenama i usklađivanjem pravnog okvira na predloženi način doprinijelo i sprečavanju i otkrivanju drugih teških krivičnih djela u kojima se koriste neregistrovane SIM kartice, saopšteno je iz VSTS-a.

(Fena)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Dragan

13.05.2022 13:33

Apsolutno, svugdje u razvijenom svijetu je tako...a ovdje bi moralo i da se slika kupac za svaki slučaj...nije na odmet i otiske da ostavi...

ODGOVORITE
Name

General

13.05.2022 15:04

Nije istina da je tako! Ali nije to razlog zbog koga prelazim na sky- mnogo sigurniju komunikaciju!

Name

Lex Fridman

13.05.2022 21:32

Apsolutno nije tako svugdje u svijetu vec samo u tim crvenim zemljama gdje je drzava vlasnik tek rodjenog djeteta i gdje je interes drzave iznad interesa pojedinca.

Name

Savo

13.05.2022 13:34

U Norveskoj nema sanse kupiti SIM bez identigikacije i u svakom trenutku znaju ko je vlasnik broja...Kod nas svaki mafijas ima po 5 SIM kartica i dogovaraju dilanje droge bez bojazni.Svaki korisnik mobilnog broja u BiH mora biti zaveden i to je prava stvar ako misle da uvedu!

ODGOVORITE
Name

Lex Fridman

13.05.2022 21:31

Da u Norveskoj i takvim slicnim komunjarskim drzavama tipa Kine gdje ti drzava viri i u tanjir da znaju sta si pojeo.

Name

Zadivljen

13.05.2022 13:37

Sad se sjetili?

ODGOVORITE
Name

Delakeyre

13.05.2022 13:42

Veliki brat te posmatra.

ODGOVORITE
Name

tebra

13.05.2022 14:08

a da te dojave nisu samo inskonstruisane da bi se imalo razlog uvodjenje mjera identifikacije??? samo pitam. nista se ne dogadja slucajno.

ODGOVORITE
Name

Sim

13.05.2022 14:31

Kartice se svugdje identifikuju,kad je uzmes dibijes sms za par dana da posaljes kopiju licne i kupon koji dobijes uz sim popunjen i saljes operateru id kojeg si uzeo, u protivnom ako neposaljes nakon nekog vremena blokiraju broj

ODGOVORITE
Name

Brus li

13.05.2022 18:23

Kao na primjer svugdje?

Name

VR

13.05.2022 15:25

Treba da se uzmu podaci od lica koje kupuje karticu iz razloga što ima budala koje kupe broj za 4KM i uznemiravaju, a procedura utvrđivanja o kome se radi preko operatera je jako komplikovana.Treba da se zna ko je vlasnik broja.

ODGOVORITE
Name

Sved

13.05.2022 18:22

U Švedskoj na primjer na aerodromu stoje korpe pune kartica koje uzimaš besplatno. Ili u supermarket takođe. U Hrvatskoj besplatno. Nece kartice smanjiti kriminal nikada. Samo zakon i kazne mogu smanjiti kriminal.

ODGOVORITE
Name

Refa

13.05.2022 19:19

Policijska drzava u nastajanju.

ODGOVORITE