Фондови пале аларм: ОЦ “Јахорина” неће моћи враћати кредите

– Скупштина акционара Олимпијског центра “Јахорина” прихватила је приједлог о задужењу предузећа од 133,8 милиона марака иако су представници инвестиционих фонодва били против те идеје, јер сматрају да управа превише ризикује за малу добит.

Република Српска 12.05.2022 | 14:12
Фондови пале аларм: ОЦ “Јахорина” неће моћи враћати кредите

Три Друштва за управљање инвестициционим фондовима (ДУИФ) су гласали против, док је Пензијски резервни фонд (ПРЕФ) Републике Српске био уздржан.

Међутим, коначну одлуку је донио министар саобраћаја и веза, Недељко Ћорић који је представљајући већински државни капитал дигао руку за задужење, иако је и сам имао примједбе на трогодишњи план пословања предузећа.

Тако у записнику са сједнице стоји како је он скренуо пажњу надлежнима у Олимпијском центру да амбициозни планови морају бити знатно детаљније и систематичније посложени и са јасним изворима финансирања.

Подсјећамо, како је ЦАПИТАЛ најавио још почетком априла, у дугорочно задужење се иде због потребе градње гондоле Јахорина-Пале и ски-центра “Игришта” у Власеници.

Ријеч је о кредиту који ће се враћати у наредних десет година по каматној стопи до четири одсто годишње и грејс периодом од минимално три године.

Представници фондова упозорили су на бројне нелогичности које прате ово задужење.

Тако ДУИФ “Кристал Инвест” напомиње како ће се обавезе предузећа са 142,9 милиона КМ колико су биле на крају прошле године, повећати на чак 201,2 милиона до краја 2024. године.

“При томе се добит са 1,15 милиона колико је била 2021. године незнатно повећава на 1,6 милиона КМ на крају 2024. године, то је веома ниска добит с обзиром на планирану висину задужења и улагања”, примијетили су мањински акционари.

Сматрају да доношење Одлуке о задужењу представља располагање имовином велике вриједности те да сазив за сједницу из тог разлога не садржи све елементе предвиђене Законом о привредним друштвима.

Акционари траже опцију за излазак
Исто мишљење су имали и у ДУИФ “Манагемен Солутионс”, који су такође били против.

“У складу са Законом о привредним друштвима саставни дио материјала за сједницу Скупштине акционара требало је, између осталог бити обавјештење о правима несагласних акционара на откуп њихових акција због располагања иновином велике вриједности. Такође, сматрамо да поред већ активних задужења, није реално очекивати да ће друштво моћи редовно сервисирати предложено задужење”, упозорили су они.

Друштво за управљајне инвестиционим фондовима “Полара Инвест” сматра како је било потребно сачинити анализу и оцјену инвестиционог пројекта, због чега су се одлучили да не подрже задужење.

У Пензијском резервном фонду (ПРЕФ) су уочили како не постоји детаљан инвестициони пројекат у којем би се видјела оправданост улагања, односно вријеме поврата инвестиције.

“Пројекције биланса успјеха и новчаних токова су достављене само табеларно без детаљних појашњења појединих позиција. Такође, није достављен план и пројекција биланса уколико се предметна инвестиција не би реализовала, како би се упоредиле варијанте са инвестицијом и без инвестиције”, навели су они.

Иначе, у Одлуци о задужењу стоји како ће за гондолу бити потрошено непуних 97 милиона марака, а за ски центар “Игришта” 36,9 милиона КМ.

(Цапитал Фото: ОЦ Јахорина)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

треба Додицима пара насих

12.05.2022 12:29

присјело им свима дабогда

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.05.2022 13:14

Сад це акцизе опет горе,све поскупљује не због глобаних проблема него због узетих кредита,нема се од цега врацатиа новац нестао ван у приватне дзепове и народ мора врацати

Name

Борац

12.05.2022 13:43

Струцњак за пуснице одлуцио. Јаког министра.

Name

НР

12.05.2022 14:47

Владајући говоре када се задужују да је то успјех. За појединце јесте несумњиво. За народ фијаско.

Name

Фармланд

13.05.2022 04:16

ха, ха,, какви супљоглавци. Нека вам Бурло одстампа пара..

Name

&&&&

12.05.2022 12:54

Сто су дизали сад ће опе оплести. По народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коментар

12.05.2022 12:56

Ма заболе ЊИХ што неће моћи враћати кредит,ОНИ су већ купили земљиште по одређеној цијени и испланирали да га продају по 2-3 пута већој цијени,паре од кредита су већ распоредили-како,коме,колико. А ко ће и како враћати кредит-заболе их,битно је само да они узму паре! Уосталом све тако функционише у овој "држави".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

12.05.2022 18:26

Народе спремите се на нова поскупљења ми ћемо наравно враћати овај кредит .Наравно то је цена наше шутње повијања врата продаје гласова и тд

Name

анна

12.05.2022 14:02

Сад прогласити банкрот, дрзава нека врати дугове а милокрад и балван нека то купе, сваки по еуро. Балван оно код Власенице!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фениx

12.05.2022 15:56

Изненадило их. Нису могли процјенити да од 3- 12 мјесеца нема сњега а зимус што су зарадили и потрошили су. Циганска посла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

То

13.05.2022 11:14

Додо зна како се продају планине. Задужиш па неплаћаш и продаш јефтино.

ОДГОВОРИТЕ