Fondovi pale alarm: OC “Jahorina” neće moći vraćati kredite

– Skupština akcionara Olimpijskog centra “Jahorina” prihvatila je prijedlog o zaduženju preduzeća od 133,8 miliona maraka iako su predstavnici investicionih fonodva bili protiv te ideje, jer smatraju da uprava previše rizikuje za malu dobit.

Republika Srpska 12.05.2022 | 14:12
Fondovi pale alarm: OC “Jahorina” neće moći vraćati kredite

Tri Društva za upravljanje investicicionim fondovima (DUIF) su glasali protiv, dok je Penzijski rezervni fond (PREF) Republike Srpske bio uzdržan.

Međutim, konačnu odluku je donio ministar saobraćaja i veza, Nedeljko Ćorić koji je predstavljajući većinski državni kapital digao ruku za zaduženje, iako je i sam imao primjedbe na trogodišnji plan poslovanja preduzeća.

Tako u zapisniku sa sjednice stoji kako je on skrenuo pažnju nadležnima u Olimpijskom centru da ambiciozni planovi moraju biti znatno detaljnije i sistematičnije posloženi i sa jasnim izvorima finansiranja.

Podsjećamo, kako je CAPITAL najavio još početkom aprila, u dugoročno zaduženje se ide zbog potrebe gradnje gondole Jahorina-Pale i ski-centra “Igrišta” u Vlasenici.

Riječ je o kreditu koji će se vraćati u narednih deset godina po kamatnoj stopi do četiri odsto godišnje i grejs periodom od minimalno tri godine.

Predstavnici fondova upozorili su na brojne nelogičnosti koje prate ovo zaduženje.

Tako DUIF “Kristal Invest” napominje kako će se obaveze preduzeća sa 142,9 miliona KM koliko su bile na kraju prošle godine, povećati na čak 201,2 miliona do kraja 2024. godine.

“Pri tome se dobit sa 1,15 miliona koliko je bila 2021. godine neznatno povećava na 1,6 miliona KM na kraju 2024. godine, to je veoma niska dobit s obzirom na planiranu visinu zaduženja i ulaganja”, primijetili su manjinski akcionari.

Smatraju da donošenje Odluke o zaduženju predstavlja raspolaganje imovinom velike vrijednosti te da saziv za sjednicu iz tog razloga ne sadrži sve elemente predviđene Zakonom o privrednim društvima.

Akcionari traže opciju za izlazak
Isto mišljenje su imali i u DUIF “Managemen Solutions”, koji su takođe bili protiv.

“U skladu sa Zakonom o privrednim društvima sastavni dio materijala za sjednicu Skupštine akcionara trebalo je, između ostalog biti obavještenje o pravima nesaglasnih akcionara na otkup njihovih akcija zbog raspolaganja inovinom velike vrijednosti. Takođe, smatramo da pored već aktivnih zaduženja, nije realno očekivati da će društvo moći redovno servisirati predloženo zaduženje”, upozorili su oni.

Društvo za upravljajne investicionim fondovima “Polara Invest” smatra kako je bilo potrebno sačiniti analizu i ocjenu investicionog projekta, zbog čega su se odlučili da ne podrže zaduženje.

U Penzijskom rezervnom fondu (PREF) su uočili kako ne postoji detaljan investicioni projekat u kojem bi se vidjela opravdanost ulaganja, odnosno vrijeme povrata investicije.

“Projekcije bilansa uspjeha i novčanih tokova su dostavljene samo tabelarno bez detaljnih pojašnjenja pojedinih pozicija. Takođe, nije dostavljen plan i projekcija bilansa ukoliko se predmetna investicija ne bi realizovala, kako bi se uporedile varijante sa investicijom i bez investicije”, naveli su oni.

Inače, u Odluci o zaduženju stoji kako će za gondolu biti potrošeno nepunih 97 miliona maraka, a za ski centar “Igrišta” 36,9 miliona KM.

(Capital Foto: OC Jahorina)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

treba Dodicima para nasih

12.05.2022 12:29

prisjelo im svima dabogda

ODGOVORITE
Name

Re

12.05.2022 13:14

Sad ce akcize opet gore,sve poskupljuje ne zbog globanih problema nego zbog uzetih kredita,nema se od cega vracatia novac nestao van u privatne dzepove i narod mora vracati

Name

Borac

12.05.2022 13:43

Strucnjak za pusnice odlucio. Jakog ministra.

Name

NR

12.05.2022 14:47

Vladajući govore kada se zadužuju da je to uspjeh. Za pojedince jeste nesumnjivo. Za narod fijasko.

Name

Farmland

13.05.2022 04:16

ha, ha,, kakvi supljoglavci. Neka vam Burlo odstampa para..

Name

&&&&

12.05.2022 12:54

Sto su dizali sad će ope oplesti. Po narodu.

ODGOVORITE
Name

Komentar

12.05.2022 12:56

Ma zabole NJIH što neće moći vraćati kredit,ONI su već kupili zemljište po određenoj cijeni i isplanirali da ga prodaju po 2-3 puta većoj cijeni,pare od kredita su već rasporedili-kako,kome,koliko. A ko će i kako vraćati kredit-zabole ih,bitno je samo da oni uzmu pare! Uostalom sve tako funkcioniše u ovoj "državi".

ODGOVORITE
Name

Tatar

12.05.2022 18:26

Narode spremite se na nova poskupljenja mi ćemo naravno vraćati ovaj kredit .Naravno to je cena naše šutnje povijanja vrata prodaje glasova i td

Name

anna

12.05.2022 14:02

Sad proglasiti bankrot, drzava neka vrati dugove a milokrad i balvan neka to kupe, svaki po euro. Balvan ono kod Vlasenice!

ODGOVORITE
Name

Fenix

12.05.2022 15:56

Iznenadilo ih. Nisu mogli procjeniti da od 3- 12 mjeseca nema snjega a zimus što su zaradili i potrošili su. Ciganska posla.

ODGOVORITE
Name

To

13.05.2022 11:14

Dodo zna kako se prodaju planine. Zadužiš pa neplaćaš i prodaš jeftino.

ODGOVORITE