Изрицање пресуде против Гуцатија и Харадинаја 18.маја

- Претресни панел Специјализованих већа Косова заказао је изрицање пресуде у предмету против председника и потпредседника Удружења ветерана ОВК Хиснија Гуцатија и Насима Харадинаја за 18. мај.

Србија 09.05.2022 | 11:26
Изрицање пресуде против Гуцатија и Харадинаја 18.маја

Изрицање пресуде ће, како је најављено, бити јавно.

Према оптужници, у периоду најмање од 7. до 25. септембра 2020, на три конференције за штампу, током других јавно емитованих догађаја, као и даљим дистрибуирањем, Хисни Гуцати и Насим Харадинај неовлашћено су открили информације заштићене Законом о Специјализованим већима и Специјализованом тужилаштву, укључујући податке који указују на идентитет извесних (потенцијалних) сведока.

Поред тога, како се наводи у саопштењу, оптужени су износили оптужбе и увредљиве коментаре на рачун сведока и у више наврата изјавили да намеравају да подрију Специјализована већа.

Оптужени се по две тачке терете за ометање службеног лица у вршењу службене дужности, као кривично дело против јавног реда (тачка 1 и 2) и по четири тачке за кривична дела против правосуђа и јавне управе.

Те тачке односе се на застрашивање у току кривичног поступка (тачка 3), одмазду (тачка 4) и повреду јавности поступка (тачка 5 и 6).

Гуцати и Харадинај ухапшени су у Приштини 25. септембра 2020., а у притворски објекат Специјализованих већа пребачени су 25. и 26. септембра.

Први пут су приступили суду, у својству осумњичених, 29. септембра (Харадинај) и 1. октобра (Гуцати), пред судијом Николом Гијуом.

Судија Гију, као судија за претходни поступак, потврдио је 11. децембра 2020. оптужницу против оптужених. Исправљена оптужница поднета је 5. јула 2021., а мање редигована оптужница 4. октобра 2021..

Први пут су 18. децембра 2020., ступили пред судију за претходни поступак у својству оптужених. Гуцати се изјаснио да није крив ни по једној оптужби, док се Харадинај није изјаснио о кривици ни том приликом, ни приликом каснијег приступања суду одржаног 8. јануара 2021..

Сходно томе, судија за претходни поступак је, у складу с правилом 92(2)(ф) Правилника о поступку и доказима Специјализованих већа, у његово име евидентирао да није крив.

Судија је за претходни поступак 16. јула 2021. проследио спис предмета претресном панелу ИИ.

Суђење је почело 7. октобра 2021., а Специјализовано тужилаштво закључило је извођење доказа 10. новембра.

Доказни поступак у овом предмету завршен је 3. фебруара.

Током суђења, које је трајало 31 дан, Специјализовано тужилаштво је позвало четири сведока, док су тимови одбране позвали десет сведока и предочили 18 писмених изјава сведока.

Завршна излагања биће одржана од 14.до 17.маја.

(Тањуг) 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Прњавор

09.05.2022 16:12

Све у свему неправедно затворени,и сада ће бити ослобођени,а како се ником неможе судити 2x за исто кривично дјело биће слободни остатак свог живота.и неразумем зашто то београд ради кад зна да нема никаква законска основа да прогони жртве и оне који су бранили себе и свој оостанак?

ОДГОВОРИТЕ