Izricanje presude protiv Gucatija i Haradinaja 18.maja

- Pretresni panel Specijalizovanih veća Kosova zakazao je izricanje presude u predmetu protiv predsednika i potpredsednika Udruženja veterana OVK Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja za 18. maj.

Srbija 09.05.2022 | 11:26
Izricanje presude protiv Gucatija i Haradinaja 18.maja

Izricanje presude će, kako je najavljeno, biti javno.

Prema optužnici, u periodu najmanje od 7. do 25. septembra 2020, na tri konferencije za štampu, tokom drugih javno emitovanih događaja, kao i daljim distribuiranjem, Hisni Gucati i Nasim Haradinaj neovlašćeno su otkrili informacije zaštićene Zakonom o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu, uključujući podatke koji ukazuju na identitet izvesnih (potencijalnih) svedoka.

Pored toga, kako se navodi u saopštenju, optuženi su iznosili optužbe i uvredljive komentare na račun svedoka i u više navrata izjavili da nameravaju da podriju Specijalizovana veća.

Optuženi se po dve tačke terete za ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti, kao krivično delo protiv javnog reda (tačka 1 i 2) i po četiri tačke za krivična dela protiv pravosuđa i javne uprave.

Te tačke odnose se na zastrašivanje u toku krivičnog postupka (tačka 3), odmazdu (tačka 4) i povredu javnosti postupka (tačka 5 i 6).

Gucati i Haradinaj uhapšeni su u Prištini 25. septembra 2020., a u pritvorski objekat Specijalizovanih veća prebačeni su 25. i 26. septembra.

Prvi put su pristupili sudu, u svojstvu osumnjičenih, 29. septembra (Haradinaj) i 1. oktobra (Gucati), pred sudijom Nikolom Gijuom.

Sudija Giju, kao sudija za prethodni postupak, potvrdio je 11. decembra 2020. optužnicu protiv optuženih. Ispravljena optužnica podneta je 5. jula 2021., a manje redigovana optužnica 4. oktobra 2021..

Prvi put su 18. decembra 2020., stupili pred sudiju za prethodni postupak u svojstvu optuženih. Gucati se izjasnio da nije kriv ni po jednoj optužbi, dok se Haradinaj nije izjasnio o krivici ni tom prilikom, ni prilikom kasnijeg pristupanja sudu održanog 8. januara 2021..

Shodno tome, sudija za prethodni postupak je, u skladu s pravilom 92(2)(f) Pravilnika o postupku i dokazima Specijalizovanih veća, u njegovo ime evidentirao da nije kriv.

Sudija je za prethodni postupak 16. jula 2021. prosledio spis predmeta pretresnom panelu II.

Suđenje je počelo 7. oktobra 2021., a Specijalizovano tužilaštvo zaključilo je izvođenje dokaza 10. novembra.

Dokazni postupak u ovom predmetu završen je 3. februara.

Tokom suđenja, koje je trajalo 31 dan, Specijalizovano tužilaštvo je pozvalo četiri svedoka, dok su timovi odbrane pozvali deset svedoka i predočili 18 pismenih izjava svedoka.

Završna izlaganja biće održana od 14.do 17.maja.

(Tanjug) 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Prnjavor

09.05.2022 16:12

Sve u svemu nepravedno zatvoreni,i sada će biti oslobođeni,a kako se nikom nemože suditi 2x za isto krivično djelo biće slobodni ostatak svog života.i nerazumem zašto to beograd radi kad zna da nema nikakva zakonska osnova da progoni žrtve i one koji su branili sebe i svoj oostanak?

ODGOVORITE