Пријатељство Србије и Кине - сидро у регионалном миру

Челично пријатељство Србије и Кине представља сидро у регионалном миру, поручио је савјетник за политичке послове кинеске Амбасаде у Србији Тиен Ишу на обиљежавању 23 године од НАТО бомбардовања ове Амбасаде у Београду.

Србија 07.05.2022 | 14:21
Пријатељство Србије и Кине - сидро у регионалном миру

Он је истакао да Кина никада неће заборавити варварски чин НАТО-а, који је изазвао велику људску и материјалну штету.

- Хиљаде људи је рањено и погинуло, многи су расељени и током протекле 23 године боримо се за свјетски мир, правичност и правду. Међутим, међународни безбједносни поредак се и даље суочава са невиђеним изазовима и даље постоје двоструки стандарди - рекао је Тиен.

Он је истакао да Кина жели мир и стабилност за све земље, те подсјетио да је предсједник Кине Си Ђинпинг предложио иницијативу за глобалну безбједност која укључује шест тачака, саопштио је Секретаријат за информисање града Београда.

- Челично пријатељство Србије и Кине представља сидро у регионалном миру и спремни смо да са земљама које траже мир наставимо свестрану сарадњу, како на економским основама тако и у области безбједности - поручио је Тиен.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Дарија Кисић Тепавчевић, министар унутрашњих послова Александар Вулин, помоћник градоначелника Београда Андреја Младеновић и савјетник за политичке послове Амбасаде Кине у Србији Тиен Ишу положили су данас вијенце на спомен-плочу погинулим кинеским држављанима у НАТО агресији на СР Југославију 1999. године.

На мјесту некадашње кинеске Амбасаде вијенце је положила и делегација Удружења новинара Србије, коју су предводили потпредсједник Слободан Ћирић и генерални секретар Нино Брајовић.

Дарија Кисић Тепавчевић је подсјетила да је у НАТО бомбардовању погинуло троје кинеских новинара обављајући своју дужност.

- И послије 23 године ми се са тугом и поштовањем сјећамо наших пријатеља који су у најтеже вријеме били уз нашу земљу. Србија и Кина његују челично пријатељство, једни уз друге смо када нам је најтеже и Србија је Кини и кинеском народу због тога вјечно захвална - рекла је Кисић Тепавчевић.

Зграда кинеске Амбасаде у Београду погођена је 7. маја 1999. године са три навођена НАТО пројектила када су погинула три кинеска новинара, а 20 особа је тешко повријеђено.

САД, које су предводиле НАТО агресију на СР Југославију, тврдиле су да је кинеска Амбасада погођена грешком, пошто је, наводно, кориштена застарјела мапа Београда.

(Срна)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Гемара

07.05.2022 13:25

Пријатељство у политици не постоји него само интерес.То негативно искуство је Србија имала након првог свјетског рата али је заборавила па сад плаца цијену.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

07.05.2022 13:35

Исто пријатељство као И са русијом

ОДГОВОРИТЕ