Prijateljstvo Srbije i Kine - sidro u regionalnom miru

Čelično prijateljstvo Srbije i Kine predstavlja sidro u regionalnom miru, poručio je savjetnik za političke poslove kineske Ambasade u Srbiji Tien Išu na obilježavanju 23 godine od NATO bombardovanja ove Ambasade u Beogradu.

Srbija 07.05.2022 | 14:21
Prijateljstvo Srbije i Kine - sidro u regionalnom miru

On je istakao da Kina nikada neće zaboraviti varvarski čin NATO-a, koji je izazvao veliku ljudsku i materijalnu štetu.

- Hiljade ljudi je ranjeno i poginulo, mnogi su raseljeni i tokom protekle 23 godine borimo se za svjetski mir, pravičnost i pravdu. Međutim, međunarodni bezbjednosni poredak se i dalje suočava sa neviđenim izazovima i dalje postoje dvostruki standardi - rekao je Tien.

On je istakao da Kina želi mir i stabilnost za sve zemlje, te podsjetio da je predsjednik Kine Si Đinping predložio inicijativu za globalnu bezbjednost koja uključuje šest tačaka, saopštio je Sekretarijat za informisanje grada Beograda.

- Čelično prijateljstvo Srbije i Kine predstavlja sidro u regionalnom miru i spremni smo da sa zemljama koje traže mir nastavimo svestranu saradnju, kako na ekonomskim osnovama tako i u oblasti bezbjednosti - poručio je Tien.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Darija Kisić Tepavčević, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović i savjetnik za političke poslove Ambasade Kine u Srbiji Tien Išu položili su danas vijence na spomen-ploču poginulim kineskim državljanima u NATO agresiji na SR Јugoslaviju 1999. godine.

Na mjestu nekadašnje kineske Ambasade vijence je položila i delegacija Udruženja novinara Srbije, koju su predvodili potpredsjednik Slobodan Ćirić i generalni sekretar Nino Brajović.

Darija Kisić Tepavčević je podsjetila da je u NATO bombardovanju poginulo troje kineskih novinara obavljajući svoju dužnost.

- I poslije 23 godine mi se sa tugom i poštovanjem sjećamo naših prijatelja koji su u najteže vrijeme bili uz našu zemlju. Srbija i Kina njeguju čelično prijateljstvo, jedni uz druge smo kada nam je najteže i Srbija je Kini i kineskom narodu zbog toga vječno zahvalna - rekla je Kisić Tepavčević.

Zgrada kineske Ambasade u Beogradu pogođena je 7. maja 1999. godine sa tri navođena NATO projektila kada su poginula tri kineska novinara, a 20 osoba je teško povrijeđeno.

SAD, koje su predvodile NATO agresiju na SR Јugoslaviju, tvrdile su da je kineska Ambasada pogođena greškom, pošto je, navodno, korištena zastarjela mapa Beograda.

(Srna)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Gemara

07.05.2022 13:25

Prijateljstvo u politici ne postoji nego samo interes.To negativno iskustvo je Srbija imala nakon prvog svjetskog rata ali je zaboravila pa sad placa cijenu.

ODGOVORITE
Name

AR

07.05.2022 13:35

Isto prijateljstvo kao I sa rusijom

ODGOVORITE