Влада поново писала УН: Одбацила оптужбе

- Република Српска категорично одбацује насиље и потпуно прихвата европске вриједности демократије и владавине права уграђене у Дејтонски мировни споразум, те вјерује да демократија и владавина права могу заживјети и напредовати у БиХ једино на темељу поштовања Устава БиХ, истиче се у извјештају који је Влада Српске упутила Савјету безбједности УН.

Република Српска 06.05.2022 | 09:22
Влада поново писала УН: Одбацила оптужбе

 "У ствари, ово би требало да буде очигледно само по себи. Република Српска не предлаже одузимање ниједног овлашћења или надлежности која је Уставом додијељена институцијама на нивоу БиХ, само настоји да ојача БиХ предвиђену Дејтонским споразумом, а не да је слаби", наводи се у извјештају.

Тврдње бошњачких /муслиманских/ странака у БиХ предвођених исламистичком СДА и њихових присталица да Република Српска планира сецесију само су провокативна пропаганда чији је циљ да привуче подршку антидејтонском пројекту бошњачких странака да централизују све надлежности и ставе их под своју контролу.

Република Српска нема апсолутно никакав план да крене путем отцјепљења од БиХ, било де јуре или де факто. Далеко од тога да тежи сецесији, Република Српска инсистира на томе да сви поштују слово Дејтонског споразума.

Они који тврде да остваривање права Републике Српске из Дејтонског споразума угрожава стабилност и будућност БиХ замијенили су тезе – прави извор нестабилности у БиХ су оне стране унутар и изван БиХ које немилосрдно подривају дејтонске принципе.

Упорно неуважавање ове чињенице од стране многих у међународној заједници, као и тврдње да је централизација власти у рукама муслиманских странака предвођених исламистичком СДА на неки начин примјеренија европским интеграцијама, не само да су погрешни, већ потенцијално повећавају ризик од нестабилности у БиХ, која никако не може успјети као земља којом доминира једна етничка група која не само да игнорише, него и злоупотребљава права Срба и Хрвата.

Притисак страних сила може додатно отуђити грађане Републике Српске, чак и изазвати нестабилност у БиХ, али никакав страни притисак, из било ког извора да долази, никада неће довести до тога да руководство Републике Српске, ма кога да њени грађани изаберу, одустане од одбране права Републике Српске по основу Устава БиХ или напусти дејтонски компромис у корист доминације једне етничке групе над свим осталима, напомиње се у извјештају.

У извјештају се наглашава да Република Српска категорично одбацује насиље као начин рјешавања политичких несугласица и да је чврсто опредијељена за мир, као и да ни на који начин не жели да оспори суверенитет или територијални интегритет БиХ.

Овдје се не ради ни о одузимању овлашћења или надлежности које су, како је договорено у Дејтону, дате институцијама на нивоу БиХ, нити кршењу амандмана на Устав БиХ који је у прописаној процедури усвојен након потписивања у Дејтону.

Република Српска има пуно право да инсистира да уставну структуру успостављену Споразумом и владавину права засновану на тој уставној структури поштују стране и у БиХ и ван ње, и наставиће да ради на заштити својих права из Устава БиХ политичким и правним средствима, подразумијевајући да су успјех и напредак могући само уз заштиту права ентитета и конститутивних народа БиХ.

Неодговорни званичници у Сарајеву и појединим страним пријестоницама непрестано пласирају апсурдне, запаљиве оптужбе, према којима се сваки покушај Републике Српске, да оствари своја легитимна уставна права, мора посматрати као корак ка сецесији – као да ће законско уређивање медицинских средстава у Бањалуци, а не у Сарајеву, као што је то био случај дуги низ година, некако завршити распарчавањем БиХ. Они који износе такве запаљиве оптужбе имају или лоше информације или лоше намјере, наводи се у извјештају.

Република Српска инсистира на томе да је Дејтонска формула за децентрализовану подјелу власти једини легитиман и одржив основ на ком је могуће изградити успјешну БиХ.

Једноставно не постоји друга алтернатива - грађани српске и хрватске националности у БиХ неће дозволити пренебрегавање права која су им загарантована Дејтонским споразумом на начин који ће исламистичкој странци СДА омогућити да оствари свој циљ, односно да оствари доминацију уз снажну власт централизовану у Сарајеву.

У извјештају се наводи да политичко Сарајево и неке присталице у међународној заједници сада тврде да је потребно напустити дејтонске принципе како би БиХ добила статус кандидата за чланство у ЕУ и ове опортунистичке тврдње потпуно су неосноване.

У годинама након потписивања Дејтонског споразума, подсјећају у извјештају, страни високи представници понашали су се незаконито као колонијални увернери и агресивно настојали, доношењем антидемократских и правно апсурдних диктата, да крајње децентрализовану БиХ која је прописана Уставом БиХ замијене унитарном "грађанском" државом која је била ратни циљ бошњачке војске.

Узрок дисфункционалности БиХ није Устав БиХ, већ насиље учињено над тим уставом. Република Српска је увјерена да ће једино поштовањем децентрализоване уставне структуре и механизама заштите конститутивних народа БиХ постати функционална, те на тај начин промовисати и интеграцију БиХ у ЕУ.

Као што су препознали и званичници ЕУ, кривицу за садашњу политичку кризу у БиХ сноси бивши високи представник Валентин Инцко, који је, напуштајући функцију прошле године, незаконито донио декрет којим се криминализује изражавање одређенихмишљења о рату у БиХ из деведесетих година.

Изразито бескорисна улога, коју њемачки политичар Кристијан Шмит игра посљедњих мјесеци, показује да он није извукао поуку из метежа који је Инцко изазвао.

Шмит лицемјерно држи предавање грађанима Републике Српске о владавини права иако не признаје никаква ограничења својих претпостављених овлашћења да декретима управља БиХ, што је очигледно у супротности са Дејтонским споразумом и цјелокупним демократским уставним системом БиХ.

Главни узрок нерјешиве дисфункционалности БиХ је упорно одбијање СДА и других бошњачких странака да прихвате и придржавају се дејтонских одредби које конститутивним народима налажу равноправност у вршењу власти.

Експлицитно усвојена платформа исламистичке СДА захтијева потпуно укидање дејтонског уређења - укључујући ентитете и механизме заштите конститутивних народа - у корист унитарне државе у којој би потпуно доминирао само један конститутивни народ: Бошњаци, напоменуто је у извјештају.

Како се додаје, званичници СДА, у свим институцијама БиХ, агресивно настоје да постигну овај циљ кроз систематично укидање права ентитета и учешћа Хрвата и Срба у политичком и грађанском животу БиХ.

"Стални напади на уставну структуру како је успостављена и договорена у Дејтону, највећа су пријетња са којом се БиХ суочава и онемогућава напредак. Да би БиХ успјела, све најутицајније странке морају коначно прихватити дејтонски компромис, а међународна заједница подстицати тај процес", пише у извјештају. 

(Срна)

Коментари / 35

Оставите коментар
Name

анна

06.05.2022 07:36

Мозете слати хрпу писама, гладни и измуцени народ це вас склонити са власти. Борци, пензионери, омладина,а онда свима вама робија. Октобар је сваки дан близе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОБАР ПРИМЈЕР

06.05.2022 08:00

Ова власт це сигурно побиједити ако буде избора.Јер крезави гласаци су вецина али брутални напади власника српске на "најаце" земље ЕУ и УСА. мозегу бити ексер у мртвацки сандук Републике Српске. зиви били па видјели

Name

Да друже

06.05.2022 08:05

Склонити власт и шта мислиш да ће друга бацити све ове аргументе у воду и приклонити се великом везиру Бакиру. Неће и не може јер све овдје написано је тачно и ништа се не може порећи ма колико се трудили у томе. Власт треба смијенити демократски на Изборима али овај проблем остаје. Њега мора свака власт рјешавати и бити чврсто на нашим принципима. Животи дати за РС нису животи дати за унитарну БиХ него за ентитет Република Српска. Без да се ишта лоше мисли и ради против друга два народа у БиХ. И овдје је власт ( тренутна) потпуно на фону националних интереса Српског народа у БиХ.

Name

Борац

06.05.2022 09:16

Балване,опет лазес. Где је референдум о оцепљењу?

Name

ОВИ МИСЛЕ..

06.05.2022 09:55

ДА ЈЕ ЧИТАВ СВИЈЕТ НАИВАН САМО СУ ОНИ СУПЕРМЕНИ

Name

борац

06.05.2022 07:38

Дали је нормално да цовјек сам себе демантује.Потпуна будала.Па сто бар писац мало не коригује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.05.2022 09:35

Колико заблуда, мислим да и овај који је састављао не вјерује у излив лази које је изнио.

Name

МИЛОРАД

06.05.2022 07:40

МОЖЕТЕ ВИ ПИСАТИ КАКО И КОЛИКО ХОЋЕТЕ, ЈЕДНО ГОВОРИТЕ, ДРУГО РАДИТЕ, ТРЕЋЕ МИСЛИТЕ... ТО РАЗВИЈЕНЕ ДЕМОКРАТСКЕ ЗЕМЉЕ НЕ МОГУ СВАРИТИ !!! ОНИ ХОЋЕ ДЈЕЛА !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ БОРАЦ

06.05.2022 08:52

Има он цак и дијагнозу није замјерити само изгледа да су веци болесници који га подрзавају и ови прелететаци која је њихова дијагноза

Name

Деса

06.05.2022 07:46

Овај додик јад од ЦОВЈЕКА како сад лазе Сам себе. Гадими се кад му слику видим И његове лазне изјаве данас реко сутра нисам. Јад од ЦОВЈЕКА акосе мозе реци да цовјеку припада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дале

06.05.2022 07:48

Брани свита УЗП

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рајко

06.05.2022 07:50

Знаци ниста од независности рс остајемо дрзава БИХ ко це објаснит народу изјаве кримоса доде народу је битно да зиви и ради у миру бас ме брига ста оце додик и остали лопови

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цуј народу

06.05.2022 08:29

Бурле це обецати општину ко му год трази, и све супер. Омарска је примјер

Name

Србо

06.05.2022 07:51

Исламистичка СДА и онда са њима на ручак у Барку и онда препричавање како смо овај глупи народ опет навукли..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Рајко

06.05.2022 08:49

Па ста сте друго и оцекивали само онај ко не мисли Бајиним мозгом и не слуса његове небулозе зна да су то бајке за његове истомисљенике а велико је питање колико и њих вјерује у то

Name

Еро

06.05.2022 11:36

Не бојим се вразијега кота,па да га је ко у суми листа,но се бојим оф зла домацега...а зло домаце је на власти вец 16 година

Name

хахаха

06.05.2022 07:52

Е стварно це ови тамо у СБУН веровати Додику и његовим климоглавцима а неце господину Смидту,а тај додин известај свакако це заврсити у канти нико га и не цита хахаха.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

06.05.2022 08:14

Не чекаће твој извјештај да га читају. Дужност власти РС је да објашњава своју позицију у конфликту и има ко то да чита. Немој да мрачиш јер ћеш после да кукаш кад изгубиш све што си имао а тај Шмит ће назад у Немачку да пише мемоаре. Република Српска је светиња за Српски народ а Додик је само један од многих политичара кога ти и такви можете смијенити на изборима без да узмеш 20 марака.

Name

ДИКТАТОРСКА РС И ВЛАСТ

06.05.2022 07:58

ЛАЗЕТЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ... ДОДИГ 5 ГОДИНА СВАКО. МАЛО. ПРИЦА ОД.. БИХ.. ГУТ БАY.. ОЦЕПЉЕЊЕ.. А ВИ ПРИЦАТЕ ДЕМАГОГИЈУ УБЈЕДИВАЊЕ.. ВИ ИЛИ СТЕ БОЛЕСНИ ИЛИ ВСС МОЗАК НЕПАМТИ ДАЉЕ ОД ЈУЦЕ... ХАЛЛООО ВЛАСТИ ХАЛЛО ДОДИГ.. ЈЕYТЕЛИ ВИ ЗА ПСИХИЦКО ЉЕЦЕЊЕ ИЛИ ЈЕ ТО ФУКАРИНСКИ БЕЗОБРСЗЛУК.. ВИ ИЗМИСЉАТЕ ПРОБЛЕМЕ . ДС БИХ ВИ ИСПАЛИ ПАТРИОТЕ ДА БИХ ВИ ОСТАЛИ НА ВЛАСТИ.. ЈЕЛ. ЦИМ НЕБУДЕТЕ НА ВЛАСТИ.. ОДМА СТЕ У ЗСТВОРУ 50 ГОД... ТО. ЈЕ ВАС КУКСВИЦКО ЈАЈЕ КОЈЕ ПОДБАЦУЈЕТЕ.. ФУКАРЕ.. ЗГАДКЛА МИ СЕ Б ЛУКА ОД ВАСТ ВЛАСТИ.. ИЗ ЊЕМАЦКЕ НИКАД НЕЦУ НАЗАД.. ТО ЈЕ У 21 ВЈЕКУ.. ГЛУПИ И НЕПИСМЕНИ БОСАНКА ВЛАСТ.. ЈОС УВЈЕК.. А 22 ВЈЕК..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛАЗЕТЕЕЕЕЕ

06.05.2022 08:00

ЛАЗЕТЕ СВЕ.. ДОДИГ ЈЕ ЛСЗОВ И ОН УПРСВЉА СА ВЛАДОМ И ПРЕСЈЕДНИВА БИСЕРКА ОНА ЈЕ ИСПОД.. У РУКАВИЦАМА ПАКОСНА ОСОБА ИСТО КАО ДОДИГ.. ОСТАЛИ ДУПЕЛИЗЦИ ОНИ СУ ТУ ГЛУПАНИ.. ЦВИЈАНОВИЦКА ДОДИД ТЕ ФИГУРЕ ТРЕБА РОБИЈА 50 ГОД.. УНИСТОЛИ СТЕ НАРОД УНИСТИЛИ СТЕ РС.. ФУЈ ФУКАРЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОДИГ БИСЕРКА

06.05.2022 08:02

ОНИ 5 ГОДИНА ПРИЦАЈУ О ОЦЕОЉЕЊУ. РЕФЕРЕНДУМУ.. ХАЈТЕ САД ЛАЗИТЕ МЕДУНАРОДНЕ.. ВИ СТЕ НЕПИСМЕНА БАГРА ФУКАРЕ.. ВАСА ДИПЛОМАТИЈА ЈЕ УЦИТЕЛ ФИЗИЦКОГ У ПАЛАТИ.. ДА БИ БИСЕРКА УЈУТРО ИМАЛА ДЗОГИНФ.. ФИТНИС.. ДА ЈЕ УЦИТЕЉ ТРЕНИРА.. ЈА БЈЕДЕ ЗЕСТОКЕ.. ИДИТЕ У СВЈЕТ ОПИСМЕНИТЕ СЕ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фебо

06.05.2022 08:37

Незнам сто се бламирате и лазете кад знамо све васе поступке.бурле прво најављује ста це бити и кад це бити а влада и скупстина проводе кад видите да не иде онда убаците у рикверц и тако нон-стоп па доата је висе било лази .превара и пљацке огулицете козу народу једино нам је то остало

ОДГОВОРИТЕ
Name

Азтек

06.05.2022 08:39

Џаба пишете, УН вас не ферма ни мрву. А да размислите - можда је ипак тај цивилизовани свијет ипак у праву?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

06.05.2022 08:47

Свабо ко свабо, ста смо могли оцекивати од тог свабског илегалца? Надам се да це му бити ускрацено блацење Срба у УН? Сви пре њега исто су радили, али овај илегални свабо је бас гадан, напаљен на Србе. Питам се докле це нам свабе радити о глави, докле це Европа дозволити свабама да управљају Европом? Рузна сецања имамо, два рата су поцели, побили и поклали милијоне људи и то им се зели опростити. Ако их не уставе, опет це прорадити логори, плинске коморе и истребљење Славена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

06.05.2022 10:01

Коначно ствар озбиљно схваћена.Или ипак још један покушај лоше глуме патриотизма и бацања прашине у очи народа

Name

АР

06.05.2022 08:49

Ови су гори сто пису овакве будаластине Лопов мозе писати стотину писама све у wц иде нико га висе не зарезује Па само кад цовјек цита ово сто је написано помислио би да се ради о некој тотално другој веома уредјеној дрзави без лоповлука И пријетњи другима а не о рудоњи и његовим царолијама којим је успио бар до сада да оцара нас овде у бих Лопови спремите се за еxит како рудоња реце Гоодбyе БИХ еxсит рс А докле смо ми стигли са овом бандом до дна нема даље

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрекавац!!

06.05.2022 08:59

Сад већ игра постаје препознатљива, зар не....??? Њен сценариј је стваран у Камери,гдје се скупљају лезилебовићи и бјелосвјетских преваранти, мјесто гдје се скупљају радости како и колико преварити државу,опљачкати народ узети што више у пословима које одобрава Рудоња онима који "донесу праву милионску идеју" ,а он закључи да му је зарада адекватна ,а тај који донесе ,,идеју,, поуздан да је може спровести....тако функционира економија "земље" у којој нема индустрије,поготову не оне из бивше земље....и њега није брига шта Шмит о том прича,јер и ако га смијене утицај на дешавања у БиХ ,преко полтрона и папака ће трајати,а он има пара док је жив....после ће бити како се "Борио за интересе РС",али ето опозиција и појединци нису били за јединство! Шта онда чинити ? Са овом опозицијом и људима који због сујете и алавости нису у стању ништа,могу постати папци или збрисани са политичке сцене....решења" нема" јер су многи уцјењени,раде у његовим институцијама,у кредитима су,дјеца ни ту ни тамо....правду ће мо дуго чекати,јер је још здрав и има инфраструктуру мафије коју је тешко разбити!

ОДГОВОРИТЕ
Name

КО ВАС ЗАРЕЗУЈЕ

06.05.2022 09:00

ВАС НЕСИСА НИКО НИ ЗА СУВУ СКЈИ У.. ДОДИГА ЦВИЈАНИВИЦКУ ВИСКОВИЦА.. ОНИ НЕМОГУ У МЈЕСНОЈ ЗАЈЕДНИЦИ ВИСЕ НИСТА.. ОНИ СУ КОЛЕТЕРАРНА СТЕТА ЗА НАРОД И РС.. ДАВО ВСС ОДНИО ВАС И ВАСЕ НСЈ МИЛИЈЕ ИДИТЕ СКИНИТЕ СЕ СС ВРСТА НАРОДС.. ФУКАРЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

06.05.2022 09:08

Која лудница и лажи од стране Владе РСе.Додик на сва звона звони о сецесије РСе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нена

06.05.2022 09:13

Само још један папир у канти за смеће. Жали Боже папира.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ми

06.05.2022 09:15

Готов си гаде и ти и твоја покварена фамилија ми цемо и даље да зивимо у насој БЛ а ви цете у затвор или цете побијеци и никад висе се нецете смијети вратити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

06.05.2022 09:19

РС и демократске вриједности у истој реченици. Смијешно

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОРАД

06.05.2022 10:14

ВЛАДА ПРДИ У ЛЕДЕНУ ВОДУ, МЛАЋЕЊЕ ПРАЗНЕ СЛАМЕ, НИКО У СВИЈЕТУ ИХ НЕ СХВАТА ЗА ОЗБИЉНО, САМО ОНИ ПРЕД СВОЈИМ ИЗМАНИПУЛИСАНИМ НАРОДОМ НА ОВАЈ НАЧИН ГЛУМЕ "ПАТРИОТЕ", ТЈ."ДОМОБЉУБЕ" !!! СМРТ ФАШИЗМУ - СЛОБОДА НАРОДУ !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прњавор

06.05.2022 10:26

Де ба маните се шупље приче,нико вас незарезује ни 1%.а те папириће и некакве цедуље што шаљете?то нестигне даље од чистачице у УН

ОДГОВОРИТЕ
Name

Славко К.

06.05.2022 11:04

Ја мислим да су у УН-у бацили овај допис у корпу за смеће, а онда је допис узела чистачица, али и она је престала с читањем код исламистичке СДА.

ОДГОВОРИТЕ