Бивша дистрибутивна предузећа ЕРС-а биљеже пад прихода

– Некадашња дистрибутивна предузећа у систему Електропривреде Републике Српске (ЕРС), данас Оператори дитрибутивног система (ОДС) биљеже драстичан пад прихода у првом кварталу ове године.

Република Српска 04.05.2022 | 21:24
Бивша дистрибутивна предузећа ЕРС-а биљеже пад прихода

Њих пет, за прва три мјесеца ове године приходовало је укупно 72,1 милиона марака, што је скоро 40 милиона марака мање него за исти период прошле године, када су приходи износили 111,5 милиона КМ, показују подаци са Бањалучке берзе.

Пад прихода се одразио и на добит па је она са 11 милиона марака колико је износила за три мјесеца прошле године, пала на 5,7 милиона КМ у првом кварталу ове.

Највећи пад биљежи “Електрокрајина”.  У односу на упоредни период имала је 17,5 милиона мање приходе и тростроко мању добит, која је са 4,5 милиона КМ, пала на 1,4 милиона КМ у првом тромјесјечју 2022. године.

Пословање “ОДС Бијељина” такође иде силазном путањом. Добит у првом тромјесјечју је нешто мања од милион марака.

Подсјећамо, за период јануар – март прошле године, пријављена добит била је 1,67 милиона КМ. Приходи су им такође мањи за 7,3 милиона марака.

Каса је све тања и у “Електро Добоју”. Са 16,8 милиона КМ колико су инкасирали у прва три мјесеца прошле године, ове су тек изнад десет милиона КМ, а добит им је пала са 2,22 на 1,4 милиона КМ.

Пад пословне активности биљеже и “Електродистрибуција” Пале  и “Електро-Херцеговина” с тим да су они значајно мањи пословни системи у односу на горе споменута три.

Мањински акционари су овакав сценарио предвидјели још прије двије године, када је било јасно како се иде у процес раздвајања дистрибуције и снабдијевања у систему ЕРС-а.

Сматрали су да је тај процес једна од четири велике пљачке на њихову штету. 

Подсјећамо, Електропривреда Републике Српске“ (ЕРС), односно Дирекција за јавно снабдијевање, преузела је прошле године купце од пет дистрибутивних предузећа који од тада наплаћују само мрежарину и нове прикључке.

(Цапитал) 

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Павле

04.05.2022 19:44

Нормално да це све пропасти јер секта оставља на послу само подобне партијске послуснике. У Висеграду отпустили радницу која је електроструке а оставили од Ђокице из СП хемицарку која не зна појмовима баратати попуњава пријаву по 3 сата. Жена нема елементарно знање за то радно мјесто. Висеград угасен град. Туриста никад мање и кад додју виде исти најрузнији трг у региону, возиц који заузима паркинг мјесто возилима, грубе насртаје власника бродица, распрострањено просјацење Рома у сред дана, сиве фасаде као прије 5.г. Нема помака ни у цему осим у драстицном одласку продуктивног становниства. Секта све затире и пљацка. Нацелник таквог јадног градица има 6000,00КМ плату и његове двије савјетнице по 2 миље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИРКО

05.05.2022 08:20

Наравно да хw пад,треба обезбједити паре са феште под шаторима пред изборе

Name

Стево

04.05.2022 20:51

У Електро-БН је експериментално водјење фирме. Не зна се ни ко пије ни ко плаца. Напримано странацких нерадника, испадају из канцеларија. Цак је и Војин Митровиц запослио кцерку, нема ваљда јадница од цега да зиви. Једино се на том плану биљези пораст. Све остало отисло у вразију матер. Али тако треба, до потпуног слома.

ОДГОВОРИТЕ
Name

На Палама

04.05.2022 21:00

Редовно нестаје струје а рацуни све веци и веци као да је редовна испорука.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бијељина

04.05.2022 21:42

У електро бијељина комедија,тј трагикомедија. Подјелили радницима отпремнине, а нови директор сваки дан прими по неколико нерадника. Ради ко шрта хоће , иде се са посла кад год ко хоће јер нико се не уруђује било шта наредити. Васо је за овог Марка громада директорска.11

ОДГОВОРИТЕ
Name

МЕЂЕД ИЗ БАКИНАЦА

05.05.2022 05:27

Ставио Шапу на Приход,ХАХАХА. ЈА СРБА И ГОВАНА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

05.05.2022 07:09

Избори и само избори.Клика се сасвим случајно обезбедила

Name

Јасно

05.05.2022 09:45

Направљена као промјена одвојили нешто од нечега да замажу очи ЕУ и да не изгубе ништа. Паре иду на један рачун и ту баја диктира коме и колико а колико у џепове секте. Страшно шта се ради и то сви видимо и немоћни смо да се покренемо. Какав то избор има потрошач струје. Никакав као и прије. Све игра тајкуна и лопова а нити иједно Тужилаштво не ради ништа по том питање. Међутим велико је питање и могу ли ишта и имају ли уопште знање за то. Јер партијско запошљавање је уништило и ту институцију и нема школованог кадра да се ухвати у коштац са лоповлуком. Треба једна бар једна Ковеши ( Румунка) да за дан напуни затворе у БиХ тј. да ухапси бар 2000 људи.

ОДГОВОРИТЕ