Власт треба да обезбиједи новац за изборе у БиХ

Предсједник СДС-а Мирко Шаровић изјавио је да је од кључне важности за одржавање Општих избора које је ЦИК расписао за октобар 2022. управо то да ли ће доносиоци одлука о обезбјеђивању новца за њихово одржавање испунити своје обавезе у заданом року.

Република Српска 04.05.2022 | 16:37
Власт треба да обезбиједи новац за изборе у БиХ

Он је казао да одлуку о одржавању избора ЦИК није усвојио једногласно што може, како каже, да подстакне нагађања везано за сигурност одржавање избора у октобру ове године.

„Десило се оно што смо очекивали да ће ЦИК поступити у складу са законом  и да ће  расписати изборе, а нека питања и проблеми рјешаваће се вјероватно наредних седмица. Видјећемо какав ће бити слијед догађаја с обзиром и да је ЦИК дао рок од 15 дана доносиоцима одлука да одговоре на питање обезбјеђење новца за одржавање избора“, казао је Шаровић, након сједнице Предсједништва СДС-а, која је одржана у Бањалуци.

Он каже да ће веома брзо бити јасно да ли ће власт одговорити на захтјев ЦИК.

„Рок је кратак је да се усвоји буџет и да прође четири нивоа одлучивања: Савјет министара Предсједништво БиХ, Представнички дом ПБиХ и Дом народа ПБиХ и да на крају средства ставе на располагање“, истакао је Шаровић.

Он је позитивним оцијенио пропратне акте које је донијела ЦИК, а којима се доприноси транспарентности изборног процеса и смањуњу могућност малверзација приликом гласања.

„Новине које је донијела ЦИК смо и ми раније предлагали када су у питању правила приликом гласање путем поште,  када су  у питању саме гласачке кутије и смањење могућности манипулација попут сликања, мијењања гласачких листића, те новине које су везане за посматраче на изборима“, истакао је Шаровић.

Ово измјене Изборног закона, иако  доприносе транспарентности, према Шаровићевом мишљењу, су још увијек недовољне.

„То је један мали детаљ који је позитиван, али без промјене Изборног закон који се тиче интегритета изборног процеса и тзв. мањег пакета то неће бити довољно. Да ли ће у мају доћи до усвајања тих побољшања изборног закона то зависи од других, али СДС ће за њих сигурно дати свој глас“, поручио је Шаровић.

Он је казао да је трагично за једну земљу да већ другу годину нема усвојен буџет, као што је то у БиХ.

"Такав случај не постоји нигдје на свијету и свуда би пала извршна власт ако не може да усвоји буџет", казао је Шаровић .

БиХ је 2021. завршила на привременом буџету, а таква пракса је настављена и у овој години.

(БН)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

НР

04.05.2022 15:39

Дајте Мирко мало активности осим савјетовања власти. Идите мало са народом. Покрените народ да тражи бољи третман. Има метода.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Види

04.05.2022 15:45

Овог л....а . Само брат Вукан

Name

Ре

04.05.2022 16:50

Има метода, али они не знају. Само критиком власти не могу добити изборе.

Name

Татар

04.05.2022 17:17

А зашто свако себи не би обезбедио новац за изборе.Ви директни учесници избора профитирати па де мало и улозите а не само као паразити.Треба да вам држава плати што ћете је и даље дерати ко јарца.

Name

Миле коњ

04.05.2022 16:58

Готово је сад....имали сте прилику, нисте ниста урадили сад це нам странци реци ста и како. Мозда је то и најбоље

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

04.05.2022 18:16

Мирко болан био си И могу ти рец није ми било добро за вријеме твоје владавине

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОРО

04.05.2022 18:45

МОЈ МИРКАНЕ КАКО СТВАРИ СТОЈЕ НИСТА НИ ОД ПАРА И ИЗБОРА.

Name

Горам-Ре

04.05.2022 18:48

Тако је пријатељу,плата била скоро упола мања.

Name

04.05.2022 19:39

Ма дај муфљузе ућути више.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нуто

04.05.2022 19:51

Миркан-трачак прошлости на балкану и сјечања на мрачно посљератно вријеме криминала, сверцера и тајкуна који још нису упловили у легалне бизнисе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мил

04.05.2022 21:17

Кад ову талентовану младу наду газде доведу на власт има да теце мед и млеко. Кад им се додају они енглески таленти из енгло-пдп-а ето и птицијег млека. Али, како ми се цини водје младих нада неце на цту, као у своје веме губитник Босиц који је увек истурао дуге јер је знао да нема сансе потив Баје, као и ови потрцковици.

ОДГОВОРИТЕ