Vlast treba da obezbijedi novac za izbore u BiH

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović izjavio je da je od ključne važnosti za održavanje Opštih izbora koje je CIK raspisao za oktobar 2022. upravo to da li će donosioci odluka o obezbjeđivanju novca za njihovo održavanje ispuniti svoje obaveze u zadanom roku.

Republika Srpska 04.05.2022 | 16:37
Vlast treba da obezbijedi novac za izbore u BiH

On je kazao da odluku o održavanju izbora CIK nije usvojio jednoglasno što može, kako kaže, da podstakne nagađanja vezano za sigurnost održavanje izbora u oktobru ove godine.

„Desilo se ono što smo očekivali da će CIK postupiti u skladu sa zakonom  i da će  raspisati izbore, a neka pitanja i problemi rješavaće se vjerovatno narednih sedmica. Vidjećemo kakav će biti slijed događaja s obzirom i da je CIK dao rok od 15 dana donosiocima odluka da odgovore na pitanje obezbjeđenje novca za održavanje izbora“, kazao je Šarović, nakon sjednice Predsjedništva SDS-a, koja je održana u Banjaluci.

On kaže da će veoma brzo biti jasno da li će vlast odgovoriti na zahtjev CIK.

„Rok je kratak je da se usvoji budžet i da prođe četiri nivoa odlučivanja: Savjet ministara Predsjedništvo BiH, Predstavnički dom PBiH i Dom naroda PBiH i da na kraju sredstva stave na raspolaganje“, istakao je Šarović.

On je pozitivnim ocijenio propratne akte koje je donijela CIK, a kojima se doprinosi transparentnosti izbornog procesa i smanjunju mogućnost malverzacija prilikom glasanja.

„Novine koje je donijela CIK smo i mi ranije predlagali kada su u pitanju pravila prilikom glasanje putem pošte,  kada su  u pitanju same glasačke kutije i smanjenje mogućnosti manipulacija poput slikanja, mijenjanja glasačkih listića, te novine koje su vezane za posmatrače na izborima“, istakao je Šarović.

Ovo izmjene Izbornog zakona, iako  doprinose transparentnosti, prema Šarovićevom mišljenju, su još uvijek nedovoljne.

„To je jedan mali detalj koji je pozitivan, ali bez promjene Izbornog zakon koji se tiče integriteta izbornog procesa i tzv. manjeg paketa to neće biti dovoljno. Da li će u maju doći do usvajanja tih poboljšanja izbornog zakona to zavisi od drugih, ali SDS će za njih sigurno dati svoj glas“, poručio je Šarović.

On je kazao da je tragično za jednu zemlju da već drugu godinu nema usvojen budžet, kao što je to u BiH.

"Takav slučaj ne postoji nigdje na svijetu i svuda bi pala izvršna vlast ako ne može da usvoji budžet", kazao je Šarović .

BiH je 2021. završila na privremenom budžetu, a takva praksa je nastavljena i u ovoj godini.

(BN)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

NR

04.05.2022 15:39

Dajte Mirko malo aktivnosti osim savjetovanja vlasti. Idite malo sa narodom. Pokrenite narod da traži bolji tretman. Ima metoda.

ODGOVORITE
Name

Vidi

04.05.2022 15:45

Ovog l....a . Samo brat Vukan

Name

Re

04.05.2022 16:50

Ima metoda, ali oni ne znaju. Samo kritikom vlasti ne mogu dobiti izbore.

Name

Tatar

04.05.2022 17:17

A zašto svako sebi ne bi obezbedio novac za izbore.Vi direktni učesnici izbora profitirati pa de malo i ulozite a ne samo kao paraziti.Treba da vam država plati što ćete je i dalje derati ko jarca.

Name

Mile konj

04.05.2022 16:58

Gotovo je sad....imali ste priliku, niste nista uradili sad ce nam stranci reci sta i kako. Mozda je to i najbolje

ODGOVORITE
Name

Goran

04.05.2022 18:16

Mirko bolan bio si I mogu ti rec nije mi bilo dobro za vrijeme tvoje vladavine

ODGOVORITE
Name

BORO

04.05.2022 18:45

MOJ MIRKANE KAKO STVARI STOJE NISTA NI OD PARA I IZBORA.

Name

Goram-Re

04.05.2022 18:48

Tako je prijatelju,plata bila skoro upola manja.

Name

wi

04.05.2022 19:39

Ma daj mufljuze ućuti više.

ODGOVORITE
Name

nuto

04.05.2022 19:51

Mirkan-tračak prošlosti na balkanu i sječanja na mračno posljeratno vrijeme kriminala, svercera i tajkuna koji još nisu uplovili u legalne biznise.

ODGOVORITE
Name

mil

04.05.2022 21:17

Kad ovu talentovanu mladu nadu gazde dovedu na vlast ima da tece med i mleko. Kad im se dodaju oni engleski talenti iz englo-pdp-a eto i pticijeg mleka. Ali, kako mi se cini vodje mladih nada nece na ctu, kao u svoje veme gubitnik Bosic koji je uvek isturao duge jer je znao da nema sanse potiv Baje, kao i ovi potrckovici.

ODGOVORITE