Хитан састанак министара ЕУ због руског гаса

Министри енергетике земаља Европске уније одржаће данас хитан састанак, пошто европски блок тражи заједнички одговор на захтјев Москве земљама које су Русији увеле санкције да плате гас у руским рубљама или да се суоче са обуставом енергената.

Свијет 02.05.2022 | 08:16
Хитан састанак министара ЕУ због руског гаса

Русија је прекинула да снабдијева гасом Бугарску и Пољску прошле седмице, након што су те двије земље одбиле да плате рачун у рубљама.

Ројтерс наводи да су Софија и Варшава већ планирале да прекину са коришћењем руског гаса ове године и рекли су да могу да се носе са испоруком, али се, како истиче британска новинска агенција, појавила забринутост да би друге земље ЕУ, укључујући и Њемачку, могле да буду сљедеће.

Москва је поручила да страни купци гаса морају да уплате депозит у еврима или доларима у “Гаспромбанци”, која би конвертовала новац у рубље.

Европска комисија је поручила земљама које излазе у сусрет руском захтјеву да би на тај начин могле да крше санкције ЕУ.

Земље ЕУ су од почетка руског напада на Украјину платиле Москви 45 милијарди долара за гас и нафту, показао је Центар за енергетска истраживања и чист ваздух.

ЕУ се из Русије снабдијева са 40 одсто гаса и 26 одсто нафте.

Дипломате су рекле да ЕУ иде ка томе да забрани увоз руске нафте до краја године, након разговора Европске комисије и земаља ЕУ претходног викенда.

Амбасадори ће разговарати на састанку у Бриселу о шестом пакету санкција ЕУ Москви чији нацрт прави Комисија, преноси Тањуг.

Министри земаља ЕУ ће данас тако разговарати о потреби да се хитно обезбиједе испоруке гаса који није руски, као и да се попуне складишта, док се земље спремају за ударе у снабдијевању.

(Тањуг)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Q

02.05.2022 06:38

Забраниће увоз Руске нафте директно, куповаће је преко Индије и Кине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

02.05.2022 07:30

Богати ће куповати гас по нормалним цијенама, а сиромашнији ће куповати од њих по високим цијенама.

Name

Ре

02.05.2022 12:13

Колико видим Русију це економски рестартовати

Name

Ана

03.05.2022 02:42

Рестартоваце средњу класу у Европи , муслимани мозете да ликујете као 1941 године ....

Name

Адвокат

02.05.2022 07:33

Живјела Русија !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боро

02.05.2022 08:25

..рече ти и оде у Њемачку на рад са Аудијем??

Name

З

02.05.2022 12:09

Занимљиво их гледати како се копрцају. Еее, "господо" западњачка, није вам то Либија, да јој деценијама дугујете стотине милијарди, а онда те дугове отпишете бомбардовањем! Аванс депозит, дан за дан, па да видите како боли по џепу, кад те Рус натјера да мораш поштено да живиш, а ниси навикао!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бумеранг

02.05.2022 14:29

Само напријед ЕУ ал сте загазили у блато до грла, нека , нека, садморате да истрпите сопствено зло, нема друге.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

02.05.2022 16:27

Цему састанците, продавац поставља правила, а купац одлуци купити или не, или потрази другод добављаца? Питање је ко је јефтинији? Господо ево ја пристајем да идем песке до краја зивота, пристајем да одему у цобане, да зивим као наси стари предци, само уставите рат. Због плина и нафте на свету страдају људи, ни криви ни дузни. Ето вам сва белосеветска профит, ето вам сви еури и долари овог света, само нас пустите да зивимо и то далеко од вас. Узивајте у својој свили и кадифи, са свим парама овог света и ако мозете мирно спавајте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко другом јаму копа ...

02.05.2022 16:58

Ал су се ови из ЕУ зговнали добро. Нит памети , нит разума , преплавила их тотално антируска хистерија, лицемјереје до сржи. За не повјеровати да то може тако тај напредни демократски Запад, који свима држи лекције. Ал овај пут су показали баш у којој мјеру су једна дубока септичка јама у којој ће се сами одвити од сопственог смрада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворник

02.05.2022 17:39

Ста цланица ЕУ по наредби НАТО пакта,Америцки и Енглески квислинга да трпе.Земље ЕУ угњетавају своје градјане да би били послусници.Поцеце побуне и немири у питању су дани

ОДГОВОРИТЕ