Hitan sastanak ministara EU zbog ruskog gasa

Ministri energetike zemalja Evropske unije održaće danas hitan sastanak, pošto evropski blok traži zajednički odgovor na zahtjev Moskve zemljama koje su Rusiji uvele sankcije da plate gas u ruskim rubljama ili da se suoče sa obustavom energenata.

Svijet 02.05.2022 | 08:16
Hitan sastanak ministara EU zbog ruskog gasa

Rusija je prekinula da snabdijeva gasom Bugarsku i Poljsku prošle sedmice, nakon što su te dvije zemlje odbile da plate račun u rubljama.

Rojters navodi da su Sofija i Varšava već planirale da prekinu sa korišćenjem ruskog gasa ove godine i rekli su da mogu da se nose sa isporukom, ali se, kako ističe britanska novinska agencija, pojavila zabrinutost da bi druge zemlje EU, uključujući i Njemačku, mogle da budu sljedeće.

Moskva je poručila da strani kupci gasa moraju da uplate depozit u evrima ili dolarima u “Gasprombanci”, koja bi konvertovala novac u rublje.

Evropska komisija je poručila zemljama koje izlaze u susret ruskom zahtjevu da bi na taj način mogle da krše sankcije EU.

Zemlje EU su od početka ruskog napada na Ukrajinu platile Moskvi 45 milijardi dolara za gas i naftu, pokazao je Centar za energetska istraživanja i čist vazduh.

EU se iz Rusije snabdijeva sa 40 odsto gasa i 26 odsto nafte.

Diplomate su rekle da EU ide ka tome da zabrani uvoz ruske nafte do kraja godine, nakon razgovora Evropske komisije i zemalja EU prethodnog vikenda.

Ambasadori će razgovarati na sastanku u Briselu o šestom paketu sankcija EU Moskvi čiji nacrt pravi Komisija, prenosi Tanjug.

Ministri zemalja EU će danas tako razgovarati o potrebi da se hitno obezbijede isporuke gasa koji nije ruski, kao i da se popune skladišta, dok se zemlje spremaju za udare u snabdijevanju.

(Tanjug)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Q

02.05.2022 06:38

Zabraniće uvoz Ruske nafte direktno, kupovaće je preko Indije i Kine.

ODGOVORITE
Name

Jaffa

02.05.2022 07:30

Bogati će kupovati gas po normalnim cijenama, a siromašniji će kupovati od njih po visokim cijenama.

Name

Re

02.05.2022 12:13

Koliko vidim Rusiju ce ekonomski restartovati

Name

Ana

03.05.2022 02:42

Restartovace srednju klasu u Evropi , muslimani mozete da likujete kao 1941 godine ....

Name

Advokat

02.05.2022 07:33

Živjela Rusija !!!

ODGOVORITE
Name

Boro

02.05.2022 08:25

..reče ti i ode u Njemačku na rad sa Audijem??

Name

Z

02.05.2022 12:09

Занимљиво их гледати како се копрцају. Еее, "господо" западњачка, није вам то Либија, да јој деценијама дугујете стотине милијарди, а онда те дугове отпишете бомбардовањем! Аванс депозит, дан за дан, па да видите како боли по џепу, кад те Рус натјера да мораш поштено да живиш, а ниси навикао!

ODGOVORITE
Name

Bumerang

02.05.2022 14:29

Samo naprijed EU al ste zagazili u blato do grla, neka , neka, sadmorate da istrpite sopstveno zlo, nema druge.

ODGOVORITE
Name

Miroslav

02.05.2022 16:27

Cemu sastancite, prodavac postavlja pravila, a kupac odluci kupiti ili ne, ili potrazi drugod dobavljaca? Pitanje je ko je jeftiniji? Gospodo evo ja pristajem da idem peske do kraja zivota, pristajem da odemu u cobane, da zivim kao nasi stari predci, samo ustavite rat. Zbog plina i nafte na svetu stradaju ljudi, ni krivi ni duzni. Eto vam sva belosevetska profit, eto vam svi euri i dolari ovog sveta, samo nas pustite da zivimo i to daleko od vas. Uzivajte u svojoj svili i kadifi, sa svim parama ovog sveta i ako mozete mirno spavajte.

ODGOVORITE
Name

Ko drugom jamu kopa ...

02.05.2022 16:58

Al su se ovi iz EU zgovnali dobro. Nit pameti , nit razuma , preplavila ih totalno antiruska histerija, licemjereje do srži. Za ne povjerovati da to može tako taj napredni demokratski Zapad, koji svima drži lekcije. Al ovaj put su pokazali baš u kojoj mjeru su jedna duboka septička jama u kojoj će se sami odviti od sopstvenog smrada.

ODGOVORITE
Name

Zvornik

02.05.2022 17:39

Sta clanica EU po naredbi NATO pakta,Americki i Engleski kvislinga da trpe.Zemlje EU ugnjetavaju svoje gradjane da bi bili poslusnici.Pocece pobune i nemiri u pitanju su dani

ODGOVORITE