Цијене горива не падају, а власт не чини ништа!

Док цијене горива у Федерацији БиХ падају, у Републици Српској или стагнирају или још више расту. Држава не чини ништа по том питању, а бензинске пумпе то,чини се, злоупотребљавају. 

Република Српска 28.04.2022 | 19:48
Цијене горива не падају, а власт не чини ништа!

Према доступним званичним информацијама, у Сарајеву се литар дизелског горива може купити по цијени од око 3 марке по литри, док цијена бензина варира од 2,81 до 3,11. У Бањалуци на неким пумпама дизел кошта и до 3,29 марака по литри, док је цијена бензина између 2,88 до три марке. Од почетка украјинске кризе, када су цијене горива почеле неконтролисано да расту, надлежни у БиХ нису повукли ниједан конкретан потез да грађанима помогну.

Иако на свјетском тржишту пада цијена сирове нафте са 130 долара на око 107 долара, у Републици Српској цијене  се не смањују нити има назнака за смањење. Посљедњи подаци говоре да је БиХ на првом мјесту у региону по расту цијена горива што вуче и раст основних животних намирница.

 „Цијена нафте на нашим бензинским станицама и даље стагнира и нисмо могли да осјетимо то појефтињење које би смо и требали с обзиром да имамо тај пад на глобалном свјетском тржишту. У разговору са неким од дистрибутера у РС они су се правдали да у овом тренутку није могуће да дође до појефтињења зато што им добављачи не снижавају цијене иако је на свјетском тржишту дошло до пада цијена сирове нафте“, каже Душан Срдић, Удружење потрошача „Реакција“ Бањалука.

Након што власт на нивоу БиХ није прихватила увођење диференциране стопе ПДВ-а и укидање акциза на гориво као мјере против поскупљења, цијене горива непрестано расту, а државу очигледно тај раст не брине јер не предузима никакве мјере. Када би се смањиле цијене, ПДВ и акцизе на гориво, грађанима би коначно били омогућени бољи услови за живот, сматра предсједник СДС-а Мирко Шаровић.

 „Потпуно је јасно да владајућа структура бјежи од тога и не жели да помогне грађанима већ вишак новца жели сама да дијели на начин како они мисле да га треба подијелити. Ради се о злоупотреби и манипулацији гдје се на вјештачки начин повећавају цијене и то је нешто за шта смо поднијели иницијативу Влади Српске да би се спријечиле манипулације и гориво било јефтиније“, каже Мирко Шаровић, предсједник СДС-а.

Из Групације за промет нафтом и нафтним дериватима мјесецима не одговарају на наше упите о цијенама горива, тако да и даље остаје нејасно зашто је на неким продајним мјестима гориво поскупјело и због чега нико не реагује на константно дивљање цијена.

(БН/Б.Винчић)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

памтимо

28.04.2022 18:06

брзо це октобар ,а ви путем акциза и пдваузимајте гладном народу паре

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

28.04.2022 18:23

Ма да народ је јака кобила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само

28.04.2022 18:38

Дижу цијене,нек плаћају кад не знају за кога гласају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да да

28.04.2022 18:55

А засто би цинили? Знате ли колико це дрзава новца добити висе због повецања цијена. Знате ли да је од 1л горива, дрзава само од ПДВ- а добије 0,15 КМ. И сад је лако повецати пензије за 10%. Као они су осјетљиви на ту категорију. Преизборни маркетинг, а не знају како новац да потросе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рефа

28.04.2022 19:32

Ма Украјина запела са иконом па никако да се то ријеши.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шонене

29.04.2022 05:37

Па зашто би смањивали цијене кад се нико не буни? Ставите ви себе у ситуацију да крадете властити народ а нико се не буни , нормално да ћете наставити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прњавор

29.04.2022 05:53

Би ми синоћ смјешно..1 "дијаспорац"каже,код нас у Аустрији дизел 2,20..овде дизел никад није био 2,20..у време кад је био најскупљи коштала је литра 2,08-2,10..а сада је 1,78-1,80..ал то су ти ваши "извори",типа "како спутњик јавља

ОДГОВОРИТЕ