Cijene goriva ne padaju, a vlast ne čini ništa!

Dok cijene goriva u Federaciji BiH padaju, u Republici Srpskoj ili stagniraju ili još više rastu. Država ne čini ništa po tom pitanju, a benzinske pumpe to,čini se, zloupotrebljavaju. 

Republika Srpska 28.04.2022 | 19:48
Cijene goriva ne padaju, a vlast ne čini ništa!

Prema dostupnim zvaničnim informacijama, u Sarajevu se litar dizelskog goriva može kupiti po cijeni od oko 3 marke po litri, dok cijena benzina varira od 2,81 do 3,11. U Banjaluci na nekim pumpama dizel košta i do 3,29 maraka po litri, dok je cijena benzina između 2,88 do tri marke. Od početka ukrajinske krize, kada su cijene goriva počele nekontrolisano da rastu, nadležni u BiH nisu povukli nijedan konkretan potez da građanima pomognu.

Iako na svjetskom tržištu pada cijena sirove nafte sa 130 dolara na oko 107 dolara, u Republici Srpskoj cijene  se ne smanjuju niti ima naznaka za smanjenje. Posljednji podaci govore da je BiH na prvom mjestu u regionu po rastu cijena goriva što vuče i rast osnovnih životnih namirnica.

 „Cijena nafte na našim benzinskim stanicama i dalje stagnira i nismo mogli da osjetimo to pojeftinjenje koje bi smo i trebali s obzirom da imamo taj pad na globalnom svjetskom tržištu. U razgovoru sa nekim od distributera u RS oni su se pravdali da u ovom trenutku nije moguće da dođe do pojeftinjenja zato što im dobavljači ne snižavaju cijene iako je na svjetskom tržištu došlo do pada cijena sirove nafte“, kaže Dušan Srdić, Udruženje potrošača „Reakcija“ Banjaluka.

Nakon što vlast na nivou BiH nije prihvatila uvođenje diferencirane stope PDV-a i ukidanje akciza na gorivo kao mjere protiv poskupljenja, cijene goriva neprestano rastu, a državu očigledno taj rast ne brine jer ne preduzima nikakve mjere. Kada bi se smanjile cijene, PDV i akcize na gorivo, građanima bi konačno bili omogućeni bolji uslovi za život, smatra predsjednik SDS-a Mirko Šarović.

 „Potpuno je jasno da vladajuća struktura bježi od toga i ne želi da pomogne građanima već višak novca želi sama da dijeli na način kako oni misle da ga treba podijeliti. Radi se o zloupotrebi i manipulaciji gdje se na vještački način povećavaju cijene i to je nešto za šta smo podnijeli inicijativu Vladi Srpske da bi se spriječile manipulacije i gorivo bilo jeftinije“, kaže Mirko Šarović, predsjednik SDS-a.

Iz Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima mjesecima ne odgovaraju na naše upite o cijenama goriva, tako da i dalje ostaje nejasno zašto je na nekim prodajnim mjestima gorivo poskupjelo i zbog čega niko ne reaguje na konstantno divljanje cijena.

(BN/B.Vinčić)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

pamtimo

28.04.2022 18:06

brzo ce oktobar ,a vi putem akciza i pdvauzimajte gladnom narodu pare

ODGOVORITE
Name

Tatar

28.04.2022 18:23

Ma da narod je jaka kobila.

ODGOVORITE
Name

Samo

28.04.2022 18:38

Dižu cijene,nek plaćaju kad ne znaju za koga glasaju

ODGOVORITE
Name

Da da

28.04.2022 18:55

A zasto bi cinili? Znate li koliko ce drzava novca dobiti vise zbog povecanja cijena. Znate li da je od 1l goriva, drzava samo od PDV- a dobije 0,15 KM. I sad je lako povecati penzije za 10%. Kao oni su osjetljivi na tu kategoriju. Preizborni marketing, a ne znaju kako novac da potrose.

ODGOVORITE
Name

Refa

28.04.2022 19:32

Ma Ukrajina zapela sa ikonom pa nikako da se to riješi.

ODGOVORITE
Name

Šonene

29.04.2022 05:37

Pa zašto bi smanjivali cijene kad se niko ne buni? Stavite vi sebe u situaciju da kradete vlastiti narod a niko se ne buni , normalno da ćete nastaviti.

ODGOVORITE
Name

Prnjavor

29.04.2022 05:53

Bi mi sinoć smješno..1 "dijasporac"kaže,kod nas u Austriji dizel 2,20..ovde dizel nikad nije bio 2,20..u vreme kad je bio najskuplji koštala je litra 2,08-2,10..a sada je 1,78-1,80..al to su ti vaši "izvori",tipa "kako sputnjik javlja

ODGOVORITE