Изетбеговић, Додик и Човић страхују од промјена у БиХ

Потпуно је јасно да симбиоза у облику тројца Милорад Додик - Драган Човић - Бакир Изетбеговић жели одржати статус qуо, рекао је за портал “Аваза” проф.др Зијад Бећировић, директор Међународног института за блискоисточне и балканске студије (ИФиМЕС) из Љубљане. 

Босна и Херцеговина 27.04.2022 | 19:17
Изетбеговић, Додик и Човић страхују од промјена у БиХ

Промјене започете у Сјеверној Македонији, Црној Гори, Косову и сада у Словенији уливају наду и у политичке промјене у БиХ на изборима 2. октобра, каже Бећировић.

Потпуно је јасно да симбиоза у облику тројца Милорад Додик - Драган Човић - Бакир Изетбеговић жели одржати статус qуо, рекао је за портал “Аваза” проф.др Зијад Бећировић, директор Међународног института за блискоисточне и балканске студије (ИФиМЕС) из Љубљане. 

Коментаришући отказивање сједнице Дома народа ПС БиХ, он истиче да су њихове калкулације јасне.

- Свака промјена би значила промјену односа снага и њихов одлазак са политичке сцене – каже Бећировић.

Осврћући се на резултате избора у Словенији, он каже да су, поред тога што су доказали да су изразито антифашистичка нација, Словенци показали и да су веома прагматични.

- Јанез Јанша у протекле двије године није испунио њихова очекивања и “захвалили” су му се плебисцитарно изражавајући подршку Роберту Голобу и Покрету Слобода. На изборима се одлучивало о будућности, да ли да земља буде усмјерена ка Бриселу или Будимпешти и Виктору Орбану, посљедично и Путину. Увјерљивом већином Словенци су изабрали Брисел, али и борбу против криминала и корупције, који је у порасту за вријеме пандемије Цовид-19. Према изјави предсједника Антикорупцијске комисије (КПК) Роберта Шумија, Словенија годишње због корупције губи 3,5 милијарди евра, што је отприлике износ македонског буџета – каже Бећировић.

С доласком Бајдена на власт у САД, Олафа Шолца у Њемачкој, те реизбором Макрона у Француској, примјетан је тренд пада подршке десничарским политикама, а Бећировић очекује и процес диференцијације унутар десног политичког спектра на конзервативце и кршћанске демократе, те радикалну десницу коју сада окупља Орбан у Будимпешти. Овакав тренд не би требао заобићи ни БиХ.

- Несумњиво ће резултати избора у Словенији дати додатни замах промјенама. Словенцима су биле довољно само двије године да искажу неповјерење Јанши, а у БиХ није довољно ни 30 година да се једним те истим политикама ускрати подршка. Промјене започете у Сјеверној Македонији, Црној Гори, Косову и сада у Словенији уливају наду и у политичке промјене у БиХ на изборима 2. октобра. Промјене у БиХ су не само нужне, него и пријеко потребне – истиче проф.др Зијад Бећировић, директор Међународног института за блискоисточне и балканске студије (ИФиМЕС) из Љубљане.

(Аваз)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Ћурко

27.04.2022 17:30

У Македонији био поражен ВМРО ДПНЕ па су опет побиједили на локалним изборима.У Црној Гори су Ђукановићеви ривали отишли опет у опозицију.Сад ће Мило и Дритан да владају.У БиХ ће бити на изборима као у Мађарској и Србији

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.04.2022 21:06

Само у БиХ треба 50 година да народ види да власт прави од њих будале и сиротињу.

Name

ре ре

28.04.2022 03:53

нема везе,и онако сваких 50 год.на овим просторима избије неки рат

Name

Татар

27.04.2022 17:36

Па апсолутно да страхују.У свакој другој комбинацији њих нема ни на мапи.Никоме се не иде с коња на магарца

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наравно

27.04.2022 17:40

Све је то лијепо када се прића. Промјену на боље жели сваки нормалан човјек. Међутим, наша политичка сцена не нуди ништа посебно, тако да су наше наде узалудне. Све је искомпромитовано да се људима гади.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзомба

27.04.2022 18:23

Ову двојицу да народ уклони са власти,,Босна би била Рај на земљи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.04.2022 20:34

Коју двојицу ваљда троицу, а све оне којису УЗ њих били до сада и мастили своје Брке.

Name

Зони

27.04.2022 22:03

Или све тројицу или никог ,доста им је висе.ја бих забранио висе од једног мандата политицарима.требају младји људи да додју ,. Не 30 година исти људи

Name

Борац

28.04.2022 04:36

Каква смјена??? За БиХ тројац на власти то би била награда да остатак зивота узивају у ономе сто су покрали од народа!? То се НЕ СМИЈЕ ДОЗВОЛИТИ! Само ПРОЦЕСУИРАЊЕ, ОДУЗУЗЕТИ СВЕ И ЗАТВОР..... Није народ луд да не зели промјену 30 година вец се ИЗБОРИ ПОКРАДУ, мафија у БиХ приватизовала институције а посебно тузиластво, суд и полицију са свим технологијама и кадровима (методама куповине, уцјене, пријетње и убистава).... То је, назалост, истина о БиХ! Зато су спремни поново гурнути у рат овај напацени народ САМО ДА САЦУВАЈУ ОПЉАЦКАНО.... А омладина одлази, немоцна да било ста промијени! Па коме треба земља без људи??????

ОДГОВОРИТЕ
Name

јааааа

28.04.2022 12:06

Бакир Додик и Човић иду на политичко сметљиште од октобра ако драги Бог да,то су три највећа хоштаплера у БиХ за сво ово вријеме владавине и мафијашко коруптивне крађе од гласова преко народног новца до функција на власти.

ОДГОВОРИТЕ