Izetbegović, Dodik i Čović strahuju od promjena u BiH

Potpuno je jasno da simbioza u obliku trojca Milorad Dodik - Dragan Čović - Bakir Izetbegović želi održati status quo, rekao je za portal “Avaza” prof.dr Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFiMES) iz Ljubljane. 

Bosna i Hercegovina 27.04.2022 | 19:17
Izetbegović, Dodik i Čović strahuju od promjena u BiH

Promjene započete u Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori, Kosovu i sada u Sloveniji ulivaju nadu i u političke promjene u BiH na izborima 2. oktobra, kaže Bećirović.

Potpuno je jasno da simbioza u obliku trojca Milorad Dodik - Dragan Čović - Bakir Izetbegović želi održati status quo, rekao je za portal “Avaza” prof.dr Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFiMES) iz Ljubljane. 

Komentarišući otkazivanje sjednice Doma naroda PS BiH, on ističe da su njihove kalkulacije jasne.

- Svaka promjena bi značila promjenu odnosa snaga i njihov odlazak sa političke scene – kaže Bećirović.

Osvrćući se na rezultate izbora u Sloveniji, on kaže da su, pored toga što su dokazali da su izrazito antifašistička nacija, Slovenci pokazali i da su veoma pragmatični.

- Janez Janša u protekle dvije godine nije ispunio njihova očekivanja i “zahvalili” su mu se plebiscitarno izražavajući podršku Robertu Golobu i Pokretu Sloboda. Na izborima se odlučivalo o budućnosti, da li da zemlja bude usmjerena ka Briselu ili Budimpešti i Viktoru Orbanu, posljedično i Putinu. Uvjerljivom većinom Slovenci su izabrali Brisel, ali i borbu protiv kriminala i korupcije, koji je u porastu za vrijeme pandemije Covid-19. Prema izjavi predsjednika Antikorupcijske komisije (KPK) Roberta Šumija, Slovenija godišnje zbog korupcije gubi 3,5 milijardi evra, što je otprilike iznos makedonskog budžeta – kaže Bećirović.

S dolaskom Bajdena na vlast u SAD, Olafa Šolca u Njemačkoj, te reizborom Makrona u Francuskoj, primjetan je trend pada podrške desničarskim politikama, a Bećirović očekuje i proces diferencijacije unutar desnog političkog spektra na konzervativce i kršćanske demokrate, te radikalnu desnicu koju sada okuplja Orban u Budimpešti. Ovakav trend ne bi trebao zaobići ni BiH.

- Nesumnjivo će rezultati izbora u Sloveniji dati dodatni zamah promjenama. Slovencima su bile dovoljno samo dvije godine da iskažu nepovjerenje Janši, a u BiH nije dovoljno ni 30 godina da se jednim te istim politikama uskrati podrška. Promjene započete u Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori, Kosovu i sada u Sloveniji ulivaju nadu i u političke promjene u BiH na izborima 2. oktobra. Promjene u BiH su ne samo nužne, nego i prijeko potrebne – ističe prof.dr Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFiMES) iz Ljubljane.

(Avaz)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Ćurko

27.04.2022 17:30

U Makedoniji bio poražen VMRO DPNE pa su opet pobijedili na lokalnim izborima.U Crnoj Gori su Đukanovićevi rivali otišli opet u opoziciju.Sad će Milo i Dritan da vladaju.U BiH će biti na izborima kao u Mađarskoj i Srbiji

ODGOVORITE
Name

Re

27.04.2022 21:06

Samo u BiH treba 50 godina da narod vidi da vlast pravi od njih budale i sirotinju.

Name

re re

28.04.2022 03:53

nema veze,i onako svakih 50 god.na ovim prostorima izbije neki rat

Name

Tatar

27.04.2022 17:36

Pa apsolutno da strahuju.U svakoj drugoj kombinaciji njih nema ni na mapi.Nikome se ne ide s konja na magarca

ODGOVORITE
Name

Naravno

27.04.2022 17:40

Sve je to lijepo kada se prića. Promjenu na bolje želi svaki normalan čovjek. Međutim, naša politička scena ne nudi ništa posebno, tako da su naše nade uzaludne. Sve je iskompromitovano da se ljudima gadi.

ODGOVORITE
Name

Dzomba

27.04.2022 18:23

Ovu dvojicu da narod ukloni sa vlasti,,Bosna bi bila Raj na zemlji.

ODGOVORITE
Name

Re

27.04.2022 20:34

Koju dvojicu valjda troicu, a sve one kojisu UZ njih bili do sada i mastili svoje Brke.

Name

Zoni

27.04.2022 22:03

Ili sve trojicu ili nikog ,dosta im je vise.ja bih zabranio vise od jednog mandata politicarima.trebaju mladji ljudi da dodju ,. Ne 30 godina isti ljudi

Name

Borac

28.04.2022 04:36

Kakva smjena??? Za BiH trojac na vlasti to bi bila nagrada da ostatak zivota uzivaju u onome sto su pokrali od naroda!? To se NE SMIJE DOZVOLITI! Samo PROCESUIRANJE, ODUZUZETI SVE I ZATVOR..... Nije narod lud da ne zeli promjenu 30 godina vec se IZBORI POKRADU, mafija u BiH privatizovala institucije a posebno tuzilastvo, sud i policiju sa svim tehnologijama i kadrovima (metodama kupovine, ucjene, prijetnje i ubistava).... To je, nazalost, istina o BiH! Zato su spremni ponovo gurnuti u rat ovaj napaceni narod SAMO DA SACUVAJU OPLJACKANO.... A omladina odlazi, nemocna da bilo sta promijeni! Pa kome treba zemlja bez ljudi??????

ODGOVORITE
Name

jaaaaa

28.04.2022 12:06

Bakir Dodik i Čović idu na političko smetljište od oktobra ako dragi Bog da,to su tri najveća hoštaplera u BiH za svo ovo vrijeme vladavine i mafijaško koruptivne krađe od glasova preko narodnog novca do funkcija na vlasti.

ODGOVORITE