"САД неће стајати по страни док власт Српске разбија БиХ"

- САД не настоје укинути Републику Српску, али САД неће стајати по страни док садашње руководство Републике Српске настоји разбити државу, истакла је помоћница државног секретара САД за Европу и Евроазију Карен Донфрид након данашње посјете БиХ.

Босна и Херцеговина 27.04.2022 | 18:54
"САД неће стајати по страни док власт Српске разбија БиХ"

Помоћница државног секретара САД за Европу и Евроазију Карен Донфрид  и замјеник помоћника државног секретара Габријела Ескобара боравили су данас у посјети БиХ. Након завршетка посјете, Амбасада САД у БиХ је објавила видео поруку Донфрид. 

Преносимо је у цијелости: 

- Данас сам у БиХ у оквиру прве посјете западном Балкану у функцији помоћника државног секретара за Европу и Евроазију. Данас сам се у Сарајеву састала са лидерима у области политике, одбране и грађанског друштва, као и са високим представником и разговарали смо о ангажовању САД у рјешавању проблема с којима се БиХ суочава.

Стекла сам јасну представу о тежини проблема и увиђам зашто многи сматрају да је ово најтежи период од краја рата. Опет сам истакла подршку САД Босни и Херцеговини, њеном суверенитету, територијалном интегритету и мултиетничности. САД желе да БиХ буде функционална, ефикасна и одговорна држава уз часно и поштено учествовање лидера свих странака. Такође желимо и да ентитети унутар БиХ буду функционални, ефикасни и одговорни и да грађанима омогуће демократску и просперитетну будућност.

То значи да се БиХ мора поново фокусирати на враћање функционалности државним институцијама и на реформе које су потребне да би земља напредовала на свом евроатлантском путу. Данас сам јасно рекла да бојкотовање, блокаде и покушаји подривања државе јесу дестабилизирајући и опасни и да с тим треба престати. САД не настоје укинути Републику Српску, али САД неће стајати по страни док садашње руководство Републике Српске настоји разбити државу.

Лидери на свим нивоима власти имају одговорност да проводе власт инклузивно уз поштовање свих грађана БиХ, и да заједно раде да би подржали реформе и улагања од којих ће сви имати користи. Сједињене Државе ће и даље позивати на одговорност све лидере по питањима корупције или дестабилизирајућег дјеловања које представља пријетњу стабилности ове земље и њеној евроатлантској будућности.

Разговарала сам са бх. званичницима и о ничим изазваној агресији Русије на Украјину. САД цијене чињеницу да су се земље западног Балкана, укључујући БиХ, придружиле демократијама широм свијета у осуди бруталног руског рата против Украјине. Ова ничим изазвана агресија против једне суверене земље показала је колико је хитно да дјелујемо како бисмо помогли свим земљама западног Балкана да постигну пун напредак у реализацији реформи које су неопходне да би се оствариле њихове тежње ка интегрисању у евроатланске институције.

И на крају, желим још једном подвући да грађани БиХ имају основно демократско и уставно право да учествују у фер изборима. Надали смо се да ће бити постигнут договор о изборној реформи којим би се побољшао квалитет избора за све грађане, те уважила питања која су важна за конститутивне народе у БиХ. Нажалост, ХДЗ БиХ и СДА нису имале храбрости за компромис који је сам по себи централни елемент Дејтонског мировног споразума, те нису постигле квалитетан договор.

Бх. политички лидери сада се морају фокусирати на октобарске изборе, морају испунити своју дужност за финансирање и одржавање правовремених и транспаретних избора, не постоји ни правни, ни технички, ни политички разлог за њихово одлагање.

Сједињене Државе желе помоћи БиХ. Међутим, ми не можемо урадити посао изабраних политичких лидера чија је одговорност да се окану национализма и корупције и да раде на одговорној проведби власти, на постизању компромиса и помирења.

Сједињене Државе не могу саме обезбиједити демократску и просперитетну будућност БиХ али могу и хоће радити са БиХ да би јој помогле да оствари демократску и просперитетну будућност - закључила је Донфрид. 

(Аваз)

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

ИСТОЦНО САРАЈЕВО

27.04.2022 17:07

Миците Додика немамо хљеба да једемо,немамо застите полиција цува нарко дилере,опљацкани смо!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.04.2022 21:03

Шта значи да проблеме морају ријешити они који су их произвели. Значи подршка садашњим лидерима. Сва остала прича су празне фразе.

Name

Злоцинци свјетски

28.04.2022 07:40

Ма смањите ово дивљање инфлације сиром свијета а нас пустите на миру И не треба нам васа помоц јер коме сте ви помогли сузе му ударе на очи од милине.

Name

баја велики

28.04.2022 16:30

хоће да ми узму најомиљенију играчку звану бих

Name

Бурле пустен низ воду

27.04.2022 17:10

Свјестан је тога, и зато скеври на мјесец и звијезде. Глуми да је неки борац за РС, а не види да је нико и ниста, и никад висе. Срамота за српски род

ОДГОВОРИТЕ
Name

Солун

27.04.2022 17:15

Ви сте закували и кувате и даље, да хоћете као што нећете ријешили би ви то брзо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анонимус

27.04.2022 17:21

Зна се врло добро ко уништава Републику Српску а и саму БиХ ,чик погоди ко има паре и капитал ван државе и чини све да то сачува под кишобраном партриотизма ??‍♂️

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

27.04.2022 17:24

Само сву тројицу лопова смјенити. Остали папци сами падају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Борац

27.04.2022 17:33

Не вриједи. Народ треба да сазри и да се не хвата на исти трик хиљаду пута.

Name

Миле

27.04.2022 17:36

Јој који све стручњаци

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

27.04.2022 18:01

Мозес све смјенити али ниста неце помоци, Босњаци хоце да командују они својатају Босну као дасу они се борили Сами. Гесù остала два Народа, док год се не буду договори ли да будемо равноправни нико нам неце помоци, и не могу ниста без нас који зивимо у БИХ. Исмо исти прицамо исти језик нема ту Босњаци тотије Хрватцки и Србски и други не постои.

Name

Татар

27.04.2022 18:13

Ето можеш мислити какви су домаћи стручњаци кад ови долазе да им покажу како треба радити

Name

Мара

27.04.2022 17:44

Уједињење Српског народа је сламка спаса да опстанемо! Нека се Политицари уједине у овој теској ситуацији, маните се оптузби и борбе за фотељу, видите да се рат прави у Православним и Муслиманским дрзавама. Нека ми неко надје примје Рата Католика! Отворите оци бори те се за опстанак!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјуро

27.04.2022 20:15

Кад удју у ЕУ и Србија и БиХ то це бити уједињење. До тада не мере.

Name

БОY

27.04.2022 17:49

Овдје се све зна док је троглава аждаја на власти у БиХ нема напретка. Овдје цвета корупција и лоповлук.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пен

27.04.2022 17:51

Одмакните се од народа и водите ову тројицу и ми ћемо бити напредна земља са два ентитета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо Немујкић

27.04.2022 17:54

Да, да, нису православни срби ни започели рат, нису православни срби ни тражили цијепање БиХ од матице Србије, али срби муслиману су то хтјели и урадили уз помоћ оваквих стручњака. Можете масло продавати неком другом, има нас још живих, који знамо како је било.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кмкок

27.04.2022 18:28

Свака друга " ничим изазвана агресија" као да хоће и саму себе да убиједи у то... знамо ми добро зашто су Руси кренули да ријеше проблем прије украјинског Бљеска и Олује...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стручњак

27.04.2022 19:47

Како богати нам објасни. Има нас још који се сјећамо?

Name

Са стране

27.04.2022 18:45

Снајка, имаш ти много посла у својој кући и све ћеш га више имати. Жива била, прво реши то па онда забадај нос у моје двориште.

ОДГОВОРИТЕ
Name

па

27.04.2022 19:38

засто би они смјењивали додика или укидали рс...па додик то одлицно ради умјесто њих...Јел ви цитате које глупости он сваки дан изјави???

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДАСдд

27.04.2022 20:08

САД не могу и не смију ни помислити да укину РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

27.04.2022 22:14

Господјо верујем да одлицно знате ко разваљује дејтон творевину, као сви сто знамо знсте и ви, Босњаци. Поставите само једно питање, сто два народа од три, дозивљавају дејтон творевину као омцу око врата? РС, има све атрибуте дрзаве, сто Босњаци зеле отети, а Срби им то недају. Отворите оци, лобисти вас лазу, уверите се ста је истина и ко зели унитарну и искљуциво Босњакију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Паук

27.04.2022 22:17

Наговори се ова баба свашта, али ,,ничим изазвана агресија,, је претјрала, тако да нема часне намјере ни према нама.Спрдња опет.

ОДГОВОРИТЕ