"SAD neće stajati po strani dok vlast Srpske razbija BiH"

- SAD ne nastoje ukinuti Republiku Srpsku, ali SAD neće stajati po strani dok sadašnje rukovodstvo Republike Srpske nastoji razbiti državu, istakla je pomoćnica državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Karen Donfrid nakon današnje posjete BiH.

Bosna i Hercegovina 27.04.2022 | 18:54
"SAD neće stajati po strani dok vlast Srpske razbija BiH"

Pomoćnica državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Karen Donfrid  i zamjenik pomoćnika državnog sekretara Gabrijela Eskobara boravili su danas u posjeti BiH. Nakon završetka posjete, Ambasada SAD u BiH je objavila video poruku Donfrid. 

Prenosimo je u cijelosti: 

- Danas sam u BiH u okviru prve posjete zapadnom Balkanu u funkciji pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju. Danas sam se u Sarajevu sastala sa liderima u oblasti politike, odbrane i građanskog društva, kao i sa visokim predstavnikom i razgovarali smo o angažovanju SAD u rješavanju problema s kojima se BiH suočava.

Stekla sam jasnu predstavu o težini problema i uviđam zašto mnogi smatraju da je ovo najteži period od kraja rata. Opet sam istakla podršku SAD Bosni i Hercegovini, njenom suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničnosti. SAD žele da BiH bude funkcionalna, efikasna i odgovorna država uz časno i pošteno učestvovanje lidera svih stranaka. Takođe želimo i da entiteti unutar BiH budu funkcionalni, efikasni i odgovorni i da građanima omoguće demokratsku i prosperitetnu budućnost.

To znači da se BiH mora ponovo fokusirati na vraćanje funkcionalnosti državnim institucijama i na reforme koje su potrebne da bi zemlja napredovala na svom evroatlantskom putu. Danas sam jasno rekla da bojkotovanje, blokade i pokušaji podrivanja države jesu destabilizirajući i opasni i da s tim treba prestati. SAD ne nastoje ukinuti Republiku Srpsku, ali SAD neće stajati po strani dok sadašnje rukovodstvo Republike Srpske nastoji razbiti državu.

Lideri na svim nivoima vlasti imaju odgovornost da provode vlast inkluzivno uz poštovanje svih građana BiH, i da zajedno rade da bi podržali reforme i ulaganja od kojih će svi imati koristi. Sjedinjene Države će i dalje pozivati na odgovornost sve lidere po pitanjima korupcije ili destabilizirajućeg djelovanja koje predstavlja prijetnju stabilnosti ove zemlje i njenoj evroatlantskoj budućnosti.

Razgovarala sam sa bh. zvaničnicima i o ničim izazvanoj agresiji Rusije na Ukrajinu. SAD cijene činjenicu da su se zemlje zapadnog Balkana, uključujući BiH, pridružile demokratijama širom svijeta u osudi brutalnog ruskog rata protiv Ukrajine. Ova ničim izazvana agresija protiv jedne suverene zemlje pokazala je koliko je hitno da djelujemo kako bismo pomogli svim zemljama zapadnog Balkana da postignu pun napredak u realizaciji reformi koje su neophodne da bi se ostvarile njihove težnje ka integrisanju u evroatlanske institucije.

I na kraju, želim još jednom podvući da građani BiH imaju osnovno demokratsko i ustavno pravo da učestvuju u fer izborima. Nadali smo se da će biti postignut dogovor o izbornoj reformi kojim bi se poboljšao kvalitet izbora za sve građane, te uvažila pitanja koja su važna za konstitutivne narode u BiH. Nažalost, HDZ BiH i SDA nisu imale hrabrosti za kompromis koji je sam po sebi centralni element Dejtonskog mirovnog sporazuma, te nisu postigle kvalitetan dogovor.

Bh. politički lideri sada se moraju fokusirati na oktobarske izbore, moraju ispuniti svoju dužnost za finansiranje i održavanje pravovremenih i transparetnih izbora, ne postoji ni pravni, ni tehnički, ni politički razlog za njihovo odlaganje.

Sjedinjene Države žele pomoći BiH. Međutim, mi ne možemo uraditi posao izabranih političkih lidera čija je odgovornost da se okanu nacionalizma i korupcije i da rade na odgovornoj provedbi vlasti, na postizanju kompromisa i pomirenja.

Sjedinjene Države ne mogu same obezbijediti demokratsku i prosperitetnu budućnost BiH ali mogu i hoće raditi sa BiH da bi joj pomogle da ostvari demokratsku i prosperitetnu budućnost - zaključila je Donfrid. 

(Avaz)

Komentari / 24

Ostavite komentar
Name

ISTOCNO SARAJEVO

27.04.2022 17:07

Micite Dodika nemamo hljeba da jedemo,nemamo zastite policija cuva narko dilere,opljackani smo!!!!

ODGOVORITE
Name

Re

27.04.2022 21:03

Šta znači da probleme moraju riješiti oni koji su ih proizveli. Znači podrška sadašnjim liderima. Sva ostala priča su prazne fraze.

Name

Zlocinci svjetski

28.04.2022 07:40

Ma smanjite ovo divljanje inflacije sirom svijeta a nas pustite na miru I ne treba nam vasa pomoc jer kome ste vi pomogli suze mu udare na oči od miline.

Name

baja veliki

28.04.2022 16:30

hoće da mi uzmu najomiljeniju igračku zvanu bih

Name

Burle pusten niz vodu

27.04.2022 17:10

Svjestan je toga, i zato skevri na mjesec i zvijezde. Glumi da je neki borac za RS, a ne vidi da je niko i nista, i nikad vise. Sramota za srpski rod

ODGOVORITE
Name

Solun

27.04.2022 17:15

Vi ste zakuvali i kuvate i dalje, da hoćete kao što nećete riješili bi vi to brzo.

ODGOVORITE
Name

Anonimus

27.04.2022 17:21

Zna se vrlo dobro ko uništava Republiku Srpsku a i samu BiH ,čik pogodi ko ima pare i kapital van države i čini sve da to sačuva pod kišobranom partriotizma ??‍♂️

ODGOVORITE
Name

Borac

27.04.2022 17:24

Samo svu trojicu lopova smjeniti. Ostali papci sami padaju.

ODGOVORITE
Name

Re Borac

27.04.2022 17:33

Ne vrijedi. Narod treba da sazri i da se ne hvata na isti trik hiljadu puta.

Name

Mile

27.04.2022 17:36

Joj koji sve stručnjaci

ODGOVORITE
Name

RE

27.04.2022 18:01

Mozes sve smjeniti ali nista nece pomoci, Bosnjaci hoce da komanduju oni svojataju Bosnu kao dasu oni se borili Sami. Gesù ostala dva Naroda, dok god se ne budu dogovori li da budemo ravnopravni niko nam nece pomoci, i ne mogu nista bez nas koji zivimo u BIH. Ismo isti pricamo isti jezik nema tu Bosnjaci totije Hrvatcki i Srbski i drugi ne postoi.

Name

Tatar

27.04.2022 18:13

Eto možeš misliti kakvi su domaći stručnjaci kad ovi dolaze da im pokažu kako treba raditi

Name

Mara

27.04.2022 17:44

Ujedinjenje Srpskog naroda je slamka spasa da opstanemo! Neka se Politicari ujedine u ovoj teskoj situaciji, manite se optuzbi i borbe za fotelju, vidite da se rat pravi u Pravoslavnim i Muslimanskim drzavama. Neka mi neko nadje primje Rata Katolika! Otvorite oci bori te se za opstanak!

ODGOVORITE
Name

Djuro

27.04.2022 20:15

Kad udju u EU i Srbija i BiH to ce biti ujedinjenje. Do tada ne mere.

Name

BOY

27.04.2022 17:49

Ovdje se sve zna dok je troglava aždaja na vlasti u BiH nema napretka. Ovdje cveta korupcija i lopovluk.

ODGOVORITE
Name

Pen

27.04.2022 17:51

Odmaknite se od naroda i vodite ovu trojicu i mi ćemo biti napredna zemlja sa dva entiteta.

ODGOVORITE
Name

Srbo Nemujkić

27.04.2022 17:54

Da, da, nisu pravoslavni srbi ni započeli rat, nisu pravoslavni srbi ni tražili cijepanje BiH od matice Srbije, ali srbi muslimanu su to htjeli i uradili uz pomoć ovakvih stručnjaka. Možete maslo prodavati nekom drugom, ima nas još živih, koji znamo kako je bilo.

ODGOVORITE
Name

kmkok

27.04.2022 18:28

Svaka druga " ničim izazvana agresija" kao da hoće i samu sebe da ubijedi u to... znamo mi dobro zašto su Rusi krenuli da riješe problem prije ukrajinskog Bljeska i Oluje...

ODGOVORITE
Name

Stručnjak

27.04.2022 19:47

Kako bogati nam objasni. Ima nas još koji se sjećamo?

Name

Sa strane

27.04.2022 18:45

Snajka, imaš ti mnogo posla u svojoj kući i sve ćeš ga više imati. Živa bila, prvo reši to pa onda zabadaj nos u moje dvorište.

ODGOVORITE
Name

pa

27.04.2022 19:38

zasto bi oni smjenjivali dodika ili ukidali rs...pa dodik to odlicno radi umjesto njih...Jel vi citate koje gluposti on svaki dan izjavi???

ODGOVORITE
Name

DASdd

27.04.2022 20:08

SAD ne mogu i ne smiju ni pomisliti da ukinu RS.

ODGOVORITE
Name

Miroslav

27.04.2022 22:14

Gospodjo verujem da odlicno znate ko razvaljuje dejton tvorevinu, kao svi sto znamo znste i vi, Bosnjaci. Postavite samo jedno pitanje, sto dva naroda od tri, dozivljavaju dejton tvorevinu kao omcu oko vrata? RS, ima sve atribute drzave, sto Bosnjaci zele oteti, a Srbi im to nedaju. Otvorite oci, lobisti vas lazu, uverite se sta je istina i ko zeli unitarnu i iskljucivo Bosnjakiju.

ODGOVORITE
Name

Паук

27.04.2022 22:17

Наговори се ова баба свашта, али ,,ничим изазвана агресија,, је претјрала, тако да нема часне намјере ни према нама.Спрдња опет.

ODGOVORITE