Вучић: За Србију кључно очување стабилности региона

Очување стабилности у региону је од кључне важности за Србију, а примјер успјешне регионалне сарадње је иницијатива "Отворени Балкан", рекао је предсједник Александар Вучић, који је данас разговарао са помоћником државног секретара САД за Европу и Азију Карен Донфрид.

Србија 26.04.2022 | 19:46
Вучић: За Србију кључно очување стабилности региона

Вучић је навео да у смислу очувања стабилности унапређење добросусједске и узајамно корисне сарадње представља темељно и непромјенљиво полазиште укупне спољне политике Београда.

Он је нагласио да је иницијатива “Отворени Балкан” најбољи начин за припрему регионалних држава за чланство у ЕУ, али и прилика да достигну европске стандарде прије учлањења, саопштено је из прес-службе предсједника Србије.

Вучић је поздравио присуство бројних и значајних америчких компанија које успјешно послују у Србији и додао да постоји огроман потенцијал који би требало искористити.

Током сусрета било је ријечи о односу Србије према ситуацији у Украјини, али и о диверзификацији енергетских извора у Србији и региону Западног Балкана.

Размијењена су и мишљења о дијалогу Београда и Приштине, при чему су се саговорници сагласили да отворена питања у дијалогу могу бити ријешена под покровитељством ЕУ да би се дошло до компромисних рјешења.

Вучић је при том указао да је српска страна испунила своје обавезе, док Приштина упорно избјегава да спроведе своје.

Донфридова је истакла да се САД снажно залажу за то да цијели регион западног Балкана уђе у ЕУ и поновила да је то један од приоритета америчке спољне политике према региону.

Она је поздравила иницијативу “Отворени Балкан” и намјеру Србије да стави економска питања у фокус регионалне сарадње, оцијенивши да ова иницијатива представља и прилику за још боље промовисање инвестиционих потенцијала региона.

(Срна)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

099

27.04.2022 05:03

најбољи политицар и преседник Александар Вуциц

ОДГОВОРИТЕ