Vučić: Za Srbiju ključno očuvanje stabilnosti regiona

Očuvanje stabilnosti u regionu je od ključne važnosti za Srbiju, a primjer uspješne regionalne saradnje je inicijativa "Otvoreni Balkan", rekao je predsjednik Aleksandar Vučić, koji je danas razgovarao sa pomoćnikom državnog sekretara SAD za Evropu i Aziju Karen Donfrid.

Srbija 26.04.2022 | 19:46
Vučić: Za Srbiju ključno očuvanje stabilnosti regiona

Vučić je naveo da u smislu očuvanja stabilnosti unapređenje dobrosusjedske i uzajamno korisne saradnje predstavlja temeljno i nepromjenljivo polazište ukupne spoljne politike Beograda.

On je naglasio da je inicijativa “Otvoreni Balkan” najbolji način za pripremu regionalnih država za članstvo u EU, ali i prilika da dostignu evropske standarde prije učlanjenja, saopšteno je iz pres-službe predsjednika Srbije.

Vučić je pozdravio prisustvo brojnih i značajnih američkih kompanija koje uspješno posluju u Srbiji i dodao da postoji ogroman potencijal koji bi trebalo iskoristiti.

Tokom susreta bilo je riječi o odnosu Srbije prema situaciji u Ukrajini, ali i o diverzifikaciji energetskih izvora u Srbiji i regionu Zapadnog Balkana.

Razmijenjena su i mišljenja o dijalogu Beograda i Prištine, pri čemu su se sagovornici saglasili da otvorena pitanja u dijalogu mogu biti riješena pod pokroviteljstvom EU da bi se došlo do kompromisnih rješenja.

Vučić je pri tom ukazao da je srpska strana ispunila svoje obaveze, dok Priština uporno izbjegava da sprovede svoje.

Donfridova je istakla da se SAD snažno zalažu za to da cijeli region zapadnog Balkana uđe u EU i ponovila da je to jedan od prioriteta američke spoljne politike prema regionu.

Ona je pozdravila inicijativu “Otvoreni Balkan” i namjeru Srbije da stavi ekonomska pitanja u fokus regionalne saradnje, ocijenivši da ova inicijativa predstavlja i priliku za još bolje promovisanje investicionih potencijala regiona.

(Srna)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

099

27.04.2022 05:03

najbolji politicar i presednik Aleksandar Vucic

ODGOVORITE