Кинеска прекогранична е-трговина добија замах раста и јача потрошњу

Кинеска прекогранична е-трговина добила је замах усред епидемије ковида-19, пружајуц́и шире тржишне могуц́ности и подстичуц́и раст домац́е потрошње.

Свијет 26.04.2022 | 11:03
Кинеска прекогранична е-трговина добија замах раста и јача потрошњу

Обим тржишта прекограничне е-трговине у Кини премашио је 14,6 билиона јуана (око 2,25 билиона америчких долара) 2021. године, чиме је сложена годишња стопа раста тржишта од око 18 одсто у протеклих пет година, наводи се у извештају који је објавила глобална консултантска компанија „ЕY“.

„Кинеско тржиште прекограничне е-трговине остало је на путу брзог раста од 2015. године“, наводи се у извештају, захваљујући политици подршке земље.

Кина је почела да успоставља пилот зоне прекограничне е-трговине још 2015. године у Хангџоуу у Џеђијангу, како би испробала нови пословни облик и дигитализовала своје трговинске канале.

Кина је у фебруару објавила своју шесту траншу од 27 пилот зона прекограничне е-трговине, чиме је укупан број тих зона порастао на 132.

Кинески увоз и извоз прекограничне е-трговине порастао је за 15 одсто на годишњем нивоу, на 1,98 билиона јуана у 2021. У првом кварталу ове године, обим прекограничне е-трговине достигао је 434,5 милијарди јуана, саопштило је Министарство трговине.

Прекогранична е-трговина је такође ублажила пандемију, пошто је већи број потрошача прешао на интернет куповину како би избегли контакт лицем у лице, наводи се у извештају компаније „ЕY“.

Кинеске потрошачке активности ослабиле су у марту јер је поновно јављање ковида-19 омело угоститељске и путничке активности. Међутим, онлајн продаја је била добра, јер је порасла за 6,6 одсто на годишњем нивоу и достигла око 3,01 билион јуана у периоду јануар-март.

Извештај, који је објавио “ииМедиа Ресеарцх”, о увозу прекограничне е-трговине за 2020-2021. показао је да је 67,1 одсто испитаника рекло да су купили производе на платформама за прекограничну е-трговину.

Са даљим отварањем Кине, побољшањем система прекограничне е-трговине и повец́авањем прихода људи, потражња становника за увезеном робом ц́е наставити да расте и довести до даљег раста потрошње, наводи “ииМедиа Ресеарцх”.

(БН)

Коментари / 0

Оставите коментар