Сјеверна Кореја не планира смиривати тензије

У Сјеверној Кореји данас је одржана дугоочекивана војна парада, изјавио је извор из јужнокорејске војске.

Свијет 25.04.2022 | 22:17
Сјеверна Кореја не планира смиривати тензије

Јужнокорејска новинска агенција “Јонхап” раније је јавила да ће Сјеверна Кореја током дана обавити параду, позивајући се на неименоване војне изворе.

Вјерује се да ће на паради бити неки од новијих пројектила Сјеверне Кореје, укључујући и највећи интерконтиненталну балистичку ракету “Хвасонг-17” која је први пут тестирана прошлог мјесца.

Протекле три војне параде у Сјеверној Кореји обављене су након сумрака. Државни медији нису најављивали никаква дешавања наредног дана, а тако нису најавили ни параду за вечерас, мада су друге медијске куће описивале одређени број других комеморација.

Јужнокорејски медији наводе да је најмање 12 свјетлећих објеката примјећено изнад центра Пјонгјанга и изражава се увјерење да су, можда у питању дронови или неке друге летјелице што указује на могућност пробе параде.

Сјеверна Кореја недавно је прославила десет година од доласка Ким Џонг Уна на чело државе и Радничке партије Кореје (ВПК).

Ким Џонг Ун дошао је на власт када је именован за врховног команданта војске након што је његов отац Ким Џонг Ил преминуо у децембру 2011. године.

Прославом одржаном 11. априла почеле су седмодневне комеморације које обухватају и 110 година од рођења Ким Ил Сунга, оснивача Сјеверне Кореје и дједа Ким Џонг Уна.

(Срна)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Ипе

25.04.2022 23:41

Додиков идол владања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сyднеy

26.04.2022 01:15

Знаци и прослава неке годисњице су тензије Нисам ни знао да смо прославом 25. Маја и слетом дизали тензије и тиме претили мирном западу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рома

26.04.2022 06:37

Сјеверна Кореја живи свој живот. Развијају системе одбране и никога не дирају. Зашто забадати нос у туђе двориште.

ОДГОВОРИТЕ