Делегација САД долази у БиХ, ево шта ће да траже

Са помоћницом државног секретара САД из Бироа за европске и евроазијске послове, Карен Донфрид, у петодневну посету Западном Балкану, која почиње сутра, стиже и специјани изасланик Стејт департмента Габријел Ескобар.

Босна и Херцеговина 25.04.2022 | 11:55
Делегација САД долази у БиХ, ево шта ће да траже

"Замјеник помоћника државног секретара Габријел Ескобар на састанцима у региону пратиће помоћницу државног секретара", изјавио је за портпарол Стејт депертмента.

Донфрид и Ескобар данас су требали допутовати у Приштину, а сутра ће боравити у Београду. Они ће потом, до 29. априла, разговарати и са званичницима БиХ, Сјеверне Македоније, Албаније и Црне Горе.

Донфрид и Ескобар, из Београда путују у БиХ, а потом 28. априла у Скопље и Тирану, док ће посјету 29. априла завршити у Подгорици.

Како се наводи, у БиХ ће охрабрити званичнике да наставе учешће у институцијама на свим нивоима власти, како би унаприједили функционалност и реформе у циљу већег просперитета и како би БиХ добила статус кандидата за чланство у ЕУ.

Донфрид ће позвати БиХ да на вријеме, на јесен, одржи изборе и оствари напредак у борби против ендемске корупције.

Помоћница државног секретара САД и специјани изасланик за Западни Балкан, данас ће се састати са српским званичницима и позвати Србију да унаприједи реформе везане за европске интеграције. Тема ће бити и регионална стабилност и просперитет као и могућност даље енергетске диверсификације.

Како су навели из Вашингтона, са приштинским званичницима требали су размотрити и изгледе за напредак у дијалогу са Београдом који САД подржава, уз подршку ЕУ, "ка споразуму о нормализацији односа усредсређеним на међусобно признавање".

(Тањуг)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Мирослав

25.04.2022 10:05

Добро досао, сигурно нам носис лепе поклоне. Дрзава у коју долази, ко год хоце и кад хоце, ко год од њих додје има прицу, мало прети, мало уцењује, мало санкцијонисе, сад су модерне паметне санкције, па да цујемо. А три народа никако да се договоре, свак тегли на своју страну. Гости додју па подлозе ватру, оду па се врате пре него се ватра угаси, да подлозе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Узалуд

25.04.2022 10:20

Посјецен це бити и Берлин и Васингтон. Оним темпом гдје вам смисао нестаје и којим сте посијетили Београд 1990тих и Кијев 2020тих. Цак це бити и веци ниво. Наравно да сте га свесни не би радили сто радите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Магарац

25.04.2022 11:44

Дођите да се увјерите с каквим мазгама имате посла. Ништа се немогу и неће да договоре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цобо

25.04.2022 17:09

Нек вас носи белај и статус,скини те нам се са грбаце !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владимир

26.04.2022 13:40

Они овдје могу да дођу само да би тражили опроштај. У свим другим ситуацијама треба их само намирити.

ОДГОВОРИТЕ