Delegacija SAD dolazi u BiH, evo šta će da traže

Sa pomoćnicom državnog sekretara SAD iz Biroa za evropske i evroazijske poslove, Karen Donfrid, u petodnevnu posetu Zapadnom Balkanu, koja počinje sutra, stiže i specijani izaslanik Stejt departmenta Gabrijel Eskobar.

Bosna i Hercegovina 25.04.2022 | 11:55
Delegacija SAD dolazi u BiH, evo šta će da traže

"Zamjenik pomoćnika državnog sekretara Gabrijel Eskobar na sastancima u regionu pratiće pomoćnicu državnog sekretara", izjavio je za portparol Stejt depertmenta.

Donfrid i Eskobar danas su trebali doputovati u Prištinu, a sutra će boraviti u Beogradu. Oni će potom, do 29. aprila, razgovarati i sa zvaničnicima BiH, Sjeverne Makedonije, Albanije i Crne Gore.

Donfrid i Eskobar, iz Beograda putuju u BiH, a potom 28. aprila u Skoplje i Tiranu, dok će posjetu 29. aprila završiti u Podgorici.

Kako se navodi, u BiH će ohrabriti zvaničnike da nastave učešće u institucijama na svim nivoima vlasti, kako bi unaprijedili funkcionalnost i reforme u cilju većeg prosperiteta i kako bi BiH dobila status kandidata za članstvo u EU.

Donfrid će pozvati BiH da na vrijeme, na jesen, održi izbore i ostvari napredak u borbi protiv endemske korupcije.

Pomoćnica državnog sekretara SAD i specijani izaslanik za Zapadni Balkan, danas će se sastati sa srpskim zvaničnicima i pozvati Srbiju da unaprijedi reforme vezane za evropske integracije. Tema će biti i regionalna stabilnost i prosperitet kao i mogućnost dalje energetske diversifikacije.

Kako su naveli iz Vašingtona, sa prištinskim zvaničnicima trebali su razmotriti i izglede za napredak u dijalogu sa Beogradom koji SAD podržava, uz podršku EU, "ka sporazumu o normalizaciji odnosa usredsređenim na međusobno priznavanje".

(Tanjug)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Miroslav

25.04.2022 10:05

Dobro dosao, sigurno nam nosis lepe poklone. Drzava u koju dolazi, ko god hoce i kad hoce, ko god od njih dodje ima pricu, malo preti, malo ucenjuje, malo sankcijonise, sad su moderne pametne sankcije, pa da cujemo. A tri naroda nikako da se dogovore, svak tegli na svoju stranu. Gosti dodju pa podloze vatru, odu pa se vrate pre nego se vatra ugasi, da podloze.

ODGOVORITE
Name

Uzalud

25.04.2022 10:20

Posjecen ce biti i Berlin i Vasington. Onim tempom gdje vam smisao nestaje i kojim ste posijetili Beograd 1990tih i Kijev 2020tih. Cak ce biti i veci nivo. Naravno da ste ga svesni ne bi radili sto radite.

ODGOVORITE
Name

Magarac

25.04.2022 11:44

Dođite da se uvjerite s kakvim mazgama imate posla. Ništa se nemogu i neće da dogovore.

ODGOVORITE
Name

Cobo

25.04.2022 17:09

Nek vas nosi belaj i status,skini te nam se sa grbace !

ODGOVORITE
Name

Vladimir

26.04.2022 13:40

Oni ovdje mogu da dođu samo da bi tražili oproštaj. U svim drugim situacijama treba ih samo namiriti.

ODGOVORITE