БиХ на првом мјесту у региону по расту цијене горива

Након што власт на нивоу БиХ није прихватила увођење диференциране стопе ПДВ-а и укидање акциза на гориво као мјере против поскупљења, цијене горива непрестано расту, а државу очигледно то не брине јер не предузима никакве мјере. Посљедњи подаци говоре да је БиХ на првом мјесту у региону по расту цијена горива што вуче и раст основних животних намирница. 

Босна и Херцеговина 18.04.2022 | 20:10
БиХ на првом мјесту у региону по расту цијене горива

Од почетка украјинске кризе, када су цијене горива почеле неконтролисано да расту, надлежни у БиХ нису повукли ниједан конкретан потез да грађанима помогну. Једине санкције за несавјесне власнике бензинских пумпи биле су контроле инспекције. Међутим, то су симболичне казне јер већина њих наставља са дизањем цијена горива.

Грађани кажу да су цијене горива, за низак стандард, којим већина у БиХ живи, нереалне;

- Питајте велике, који производе и продају, а ми мали платимо колико морамо.

- То није добро ваљда ће бити боље томе се надати.

- Не треба возити ауто ,треба мање возити, немам ријечи прескупо.

- То вуче за собом све остале цијене и мислим да је то све мало нереално.

Ово су само неки од одговора анкетираних грађана.

Новац који возачи плаћају за точење горива између себе дијеле нафтне компаније, рафинерије, добављачи, бензинске пумпе и држава.

Зато и не чуди то што је Босна и Херцеговина,на првом мјесту по поскупљењу горива од почетка године до данас. На другом мјесту је Румунија, а од земаља Западног Балкана, на листи су и Црна Гора, Хрватска и Србија, док је најмањи раст цијена горива забиљежен у Мађарској. Све ове земље су већ увеле, или планирају увођење смањења оптерећења на гориво, само Босна и Херцеговина није урадила ништа.

 “Имали смо покушај да се привремено суспензују акцизе у висини од 0,40 пф по литру међутим били смо свједоци једног политичарења јалове приче и пребацивања из реалних животних проблема у домен политике и Парламент БиХ није усвојио одлуку да се смање акцизе или привремено суспензују на одређени период  а цијену политичарења плаћају грађани РС и БиХ са сваким литром купљеног бензина тренутно”, каже Слободан Васиљевић, магистар електротехнике.

Неминовно је да свако поскупљење горива повлачи за собом и поскупљење основних животних намирница, што се најбоље може видјети по цијени литре јестивог уља, која сад већ прелази 5 КМ.

Да би се спријечио даљи раст цијена горива и свих намирница, потребно је да држава реагује са појачаним инспекцијским контролама и казнама, кажу економисти. 

“У ситуацији када имамо повећану потражњу и кад долази до одуства рационалног понашања у смислу дајте да купим двије вреће од по 25 кила брашна, макар би ми и једна била довољна, онда они који продају робу као велетрговци произвођачи препознају прилику да повећају цијене. Контрола маржи се недовољно користи да би се спријечило неоправдано богаћење трговаца било да је у питању храна или гориво”, истиче Зоран Павловић, економиста.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање БиХ, 2018. до 2020. године у Босни и Херцеговини прикупљено је око 1,5 милијарди марака прихода од акциза на нафту и нафтне деривате и око 1,8 милијарди марака прихода од путарина. Можда су баш те цифре довољан разлог што надлежни упорно игноришу захтјеве за регулисање цијена горива, јер не желе да се одрекну прихода који им омогућавају високе плате, скупе аутомобиле и друге привилегије, док грађани све теже набављају основне животне намирнице.

(БН)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Шампиони

18.04.2022 18:26

Нек смо и ми први бар у нечему

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

18.04.2022 21:00

Како балван слага народ да од 1 априла укуда акцизе. Умјесто тога плацају сектасе и аутобусе да додју ститити лопове у Бл.

Name

борци

18.04.2022 18:46

да ли це те питати возда сто је гориво код нас најскупље а тиме и зивотне намирнице за то није крив Смит,Зна возд ста ради сто скупље гориво веца добит ---акцизе плус пдв---,а ви масите транспаренте

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

18.04.2022 18:49

Што би смањивали кад онда мање паре долази у буџет а чуо сам да ће сав вишак тај дати борцима у сриједу на тргу Крајине ако добију дозволу ,пошто је већ неко заказао скуп и добио дозволу они да би дошли на тргу мора ће пробити чинију ха ха ха ха ха ха.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

18.04.2022 18:57

Није тачно л, у Србији је скуоље гориво и то не мало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лепи

18.04.2022 18:57

Тако и треба опет исте на власти хоцемо, јер ми то желимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСД у души

18.04.2022 19:44

Нај смо јачи...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шонене

18.04.2022 19:46

Ово је нечувено , грађани све теже и теже преживљавају , све нам узимају из дана у дан , а сад траже да ми борци опет Тирани главе за њих. Или су они толикооооо или смо ми оноликоооо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тзв држава

18.04.2022 20:03

Маму да им јебем мафијашко политичарску, све су уништили, све нас раселише полако, а зато једва чекам крај ове пропасти од тзв државе, а ближи се крај. А свакако ја одлазим тако да ме више заболи она ствар за све овдје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додиков циљ

18.04.2022 20:38

Додик је кад је побиједио на изборима рекао да је БиХ немогућа држава и да је он не воли. Тај човјек је убио сав народ свих нација у БиХ. Да смо рат имали, мање би боли и јада снашло овај изјебени народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

19.04.2022 05:02

Сто висе иселити,нек иду радит и носе овамо паре да народ не буде гладан а мафија да има ста красти. Не знају да и тај план има свој крај,стара дијаспора умире а млада неце долазити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрга

19.04.2022 05:11

Све док неписмени буду газде, цијене ће скакати оволико.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оп оп

19.04.2022 08:33

Нек смо први бар у нечему за поздравити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијаспора

19.04.2022 09:28

Што мас брига БИХ ми смо СРБИ нек изадју мало из шуме па да виде да то није истина

ОДГОВОРИТЕ