BiH na prvom mjestu u regionu po rastu cijene goriva

Nakon što vlast na nivou BiH nije prihvatila uvođenje diferencirane stope PDV-a i ukidanje akciza na gorivo kao mjere protiv poskupljenja, cijene goriva neprestano rastu, a državu očigledno to ne brine jer ne preduzima nikakve mjere. Posljednji podaci govore da je BiH na prvom mjestu u regionu po rastu cijena goriva što vuče i rast osnovnih životnih namirnica. 

Bosna i Hercegovina 18.04.2022 | 20:10
BiH na prvom mjestu u regionu po rastu cijene goriva

Od početka ukrajinske krize, kada su cijene goriva počele nekontrolisano da rastu, nadležni u BiH nisu povukli nijedan konkretan potez da građanima pomognu. Jedine sankcije za nesavjesne vlasnike benzinskih pumpi bile su kontrole inspekcije. Međutim, to su simbolične kazne jer većina njih nastavlja sa dizanjem cijena goriva.

Građani kažu da su cijene goriva, za nizak standard, kojim većina u BiH živi, nerealne;

- Pitajte velike, koji proizvode i prodaju, a mi mali platimo koliko moramo.

- To nije dobro valjda će biti bolje tome se nadati.

- Ne treba voziti auto ,treba manje voziti, nemam riječi preskupo.

- To vuče za sobom sve ostale cijene i mislim da je to sve malo nerealno.

Ovo su samo neki od odgovora anketiranih građana.

Novac koji vozači plaćaju za točenje goriva između sebe dijele naftne kompanije, rafinerije, dobavljači, benzinske pumpe i država.

Zato i ne čudi to što je Bosna i Hercegovina,na prvom mjestu po poskupljenju goriva od početka godine do danas. Na drugom mjestu je Rumunija, a od zemalja Zapadnog Balkana, na listi su i Crna Gora, Hrvatska i Srbija, dok je najmanji rast cijena goriva zabilježen u Mađarskoj. Sve ove zemlje su već uvele, ili planiraju uvođenje smanjenja opterećenja na gorivo, samo Bosna i Hercegovina nije uradila ništa.

 “Imali smo pokušaj da se privremeno suspenzuju akcize u visini od 0,40 pf po litru međutim bili smo svjedoci jednog političarenja jalove priče i prebacivanja iz realnih životnih problema u domen politike i Parlament BiH nije usvojio odluku da se smanje akcize ili privremeno suspenzuju na određeni period  a cijenu političarenja plaćaju građani RS i BiH sa svakim litrom kupljenog benzina trenutno”, kaže Slobodan Vasiljević, magistar elektrotehnike.

Neminovno je da svako poskupljenje goriva povlači za sobom i poskupljenje osnovnih životnih namirnica, što se najbolje može vidjeti po cijeni litre jestivog ulja, koja sad već prelazi 5 KM.

Da bi se spriječio dalji rast cijena goriva i svih namirnica, potrebno je da država reaguje sa pojačanim inspekcijskim kontrolama i kaznama, kažu ekonomisti. 

“U situaciji kada imamo povećanu potražnju i kad dolazi do odustva racionalnog ponašanja u smislu dajte da kupim dvije vreće od po 25 kila brašna, makar bi mi i jedna bila dovoljna, onda oni koji prodaju robu kao veletrgovci proizvođači prepoznaju priliku da povećaju cijene. Kontrola marži se nedovoljno koristi da bi se spriječilo neopravdano bogaćenje trgovaca bilo da je u pitanju hrana ili gorivo”, ističe Zoran Pavlović, ekonomista.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, 2018. do 2020. godine u Bosni i Hercegovini prikupljeno je oko 1,5 milijardi maraka prihoda od akciza na naftu i naftne derivate i oko 1,8 milijardi maraka prihoda od putarina. Možda su baš te cifre dovoljan razlog što nadležni uporno ignorišu zahtjeve za regulisanje cijena goriva, jer ne žele da se odreknu prihoda koji im omogućavaju visoke plate, skupe automobile i druge privilegije, dok građani sve teže nabavljaju osnovne životne namirnice.

(BN)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Šampioni

18.04.2022 18:26

Nek smo i mi prvi bar u nečemu

ODGOVORITE
Name

Borac

18.04.2022 21:00

Kako balvan slaga narod da od 1 aprila ukuda akcize. Umjesto toga placaju sektase i autobuse da dodju stititi lopove u Bl.

Name

borci

18.04.2022 18:46

da li ce te pitati vozda sto je gorivo kod nas najskuplje a time i zivotne namirnice za to nije kriv Smit,Zna vozd sta radi sto skuplje gorivo veca dobit ---akcize plus pdv---,a vi masite transparente

ODGOVORITE
Name

Србо

18.04.2022 18:49

Што би смањивали кад онда мање паре долази у буџет а чуо сам да ће сав вишак тај дати борцима у сриједу на тргу Крајине ако добију дозволу ,пошто је већ неко заказао скуп и добио дозволу они да би дошли на тргу мора ће пробити чинију ха ха ха ха ха ха.

ODGOVORITE
Name

Realista

18.04.2022 18:57

Nije tačno l, u Srbiji je skuolje gorivo i to ne malo.

ODGOVORITE
Name

Lepi

18.04.2022 18:57

Tako i treba opet iste na vlasti hocemo, jer mi to želimo.

ODGOVORITE
Name

SNSD u duši

18.04.2022 19:44

Naj smo jači...

ODGOVORITE
Name

Šonene

18.04.2022 19:46

Ovo je nečuveno , građani sve teže i teže preživljavaju , sve nam uzimaju iz dana u dan , a sad traže da mi borci opet Tirani glave za njih. Ili su oni tolikooooo ili smo mi onolikoooo.

ODGOVORITE
Name

Tzv država

18.04.2022 20:03

Mamu da im jebem mafijaško političarsku, sve su uništili, sve nas raseliše polako, a zato jedva čekam kraj ove propasti od tzv države, a bliži se kraj. A svakako ja odlazim tako da me više zaboli ona stvar za sve ovdje.

ODGOVORITE
Name

Dodikov cilj

18.04.2022 20:38

Dodik je kad je pobijedio na izborima rekao da je BiH nemoguća država i da je on ne voli. Taj čovjek je ubio sav narod svih nacija u BiH. Da smo rat imali, manje bi boli i jada snašlo ovaj izjebeni narod.

ODGOVORITE
Name

Istina

19.04.2022 05:02

Sto vise iseliti,nek idu radit i nose ovamo pare da narod ne bude gladan a mafija da ima sta krasti. Ne znaju da i taj plan ima svoj kraj,stara dijaspora umire a mlada nece dolaziti.

ODGOVORITE
Name

mrga

19.04.2022 05:11

Sve dok nepismeni budu gazde, cijene će skakati ovoliko.

ODGOVORITE
Name

Op op

19.04.2022 08:33

Nek smo prvi bar u nečemu za pozdraviti

ODGOVORITE
Name

Dijaspora

19.04.2022 09:28

Što mas briga BIH mi smo SRBI nek izadju malo iz šume pa da vide da to nije istina

ODGOVORITE