ЕУ парламент: Постоје два кључна проблема у БиХ

Рангел у свом извјештају као два кључна проблема види повлачење из државних институција представника из Републике Српске и застој у преговорима о реформи изборног закона.

Босна и Херцеговина 18.04.2022 | 16:33
ЕУ парламент: Постоје два кључна проблема у БиХ

Сједница Комитета за спољне послове Европског парламента је заказана за 20. април, а једна о тема је извјештај о БиХ, који је пред ту сједницу припремио извјестилац Пауло Рангел.

Извјештај овог португалског посланика (ЕПП) се састоји од шест поглавља и то: функционалност институција, процес помирења, реформа, владавина права, људска права, спољна и безбједносна политика.

Рангел у свом извјештају као два кључна проблема види повлачење из државних институција представника из Републике Српске и застој у преговорима о реформи изборног закона.

- Неуспјешно постизање неселективног и безусловног повратка у све државне институције, као и уравнотеженог договора о реформи изборног закона, и даље ће ометати друштвени, економски и евроатлантски напредак БиХ, штетити напорима у помирењу, али и несумњиво допринијети јачању тензија у земље и региона, посебно имајући у виду руску агресију на Украјину и повезано злонамерно уплитање на Западни Балкан - наводи се у извјештају.

У извјештају се наводи и значај неометаног функционисања војне операције ЕУФОР/Алтхеа и Уреда високог представника у БиХ. Наводи да је веома важно да се у новембру обнови мандат ЕУФОР-а.

(Вијести.ба) 

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Ззз

18.04.2022 14:49

Нису два, има их ипак мало више.... Код Срба СНСД... Код Хрвата ХДЗ... Муслимана СДА... Склонити њих са позорнице овога позориште и имаћемо функционалну државу заједно са ентитетима.... Народу је до живота... А они за своје лоповлука нека одговарају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

123

18.04.2022 15:09

Ентитете погаси ти и створити функционалну државу. То је чаробно рјешење проблема у БиХ. И да поменем комшијском уплитање од 1992. Њих морамо избацити из закулисних Игар да би свима у БиХ било боље и да не би испрацали дјецу у мрске западно-Еуропске земље.

Name

ре Ззз

18.04.2022 15:09

100 % тачно.

Name

Криви навод

18.04.2022 15:42

Уставно устројство какво сада има БиХ је сложено,али за сада једино могуће.Проблеме у нефункционисању БиХ треба видјети у слабој и готово никаквој акцији институација које требају да се баве криминалом и корупцијом као рак-ранама овог друштва.Потом,треба преиспитати одлуке Уставног суда БиХ које иду за тим да на пречац,без договора заинтересованих страна прекрајаqју уставно уређење земље уз прегласавање уставних судија два конституитивна народа.

Name

Борац

18.04.2022 15:48

Само смјенити ова три лопова.

Name

Ре 123

18.04.2022 16:08

Ентитети су саставни дио БиХ.Компије иза кулиса ће нестати кад се склоне ови играчи са позорнице... Ал опет сва моћ је у рукама народа, ал народ као у некој групној хипнози таласа.... Надам се да ће се до избора пробудити и склонити ове тзв представнике народа који раде за лични интерес а не за народ и народе

Name

за Ззз

18.04.2022 19:26

Мозес да казес код Срба, Хрвата и Босњака или код Православаца, Католика, Муслимана. Једна комбинације је у сустини греска која се намјерно појединим политицарима догадза, али ми морамо бити савјеснији од њих, или не?

Name

З

18.04.2022 15:11

Како ЕУ брзо одлуцује ускоро у БиХ неце бити никаквих птоблема!Или це све иселити ,нестат или радници тројице газда постат

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ицх#Ицх

18.04.2022 17:01

Сви знамо да све и на свим странама националне водје треба склонити. Вецина нас зна да без неовисног Судства#Тузиластва нема расцисцења са криминалцима и лоповима, те одузимању свега сто су отели од свих Народ-а. Мањина нас зна да без помоци СТРАНАЦА то нецемо никада у стању бити сами да изведемо и да сви пред УСТАВОМ и ЗАКОНОМ "једнаки будемо"јер одвец дуго смо били "посматраци" и највјероватније "остали"???

ОДГОВОРИТЕ
Name

трагац

18.04.2022 17:16

Хебеш политику. Не свиђа се Србима нека одлука они се покупе и кући, не свиђа се Мујама и они исто, шкутори сад са милетом надгласају бакирбега час сами подвију реп и оду. Нико ни ским.

ОДГОВОРИТЕ