EU parlament: Postoje dva ključna problema u BiH

Rangel u svom izvještaju kao dva ključna problema vidi povlačenje iz državnih institucija predstavnika iz Republike Srpske i zastoj u pregovorima o reformi izbornog zakona.

Bosna i Hercegovina 18.04.2022 | 16:33
EU parlament: Postoje dva ključna problema u BiH

Sjednica Komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta je zakazana za 20. april, a jedna o tema je izvještaj o BiH, koji je pred tu sjednicu pripremio izvjestilac Paulo Rangel.

Izvještaj ovog portugalskog poslanika (EPP) se sastoji od šest poglavlja i to: funkcionalnost institucija, proces pomirenja, reforma, vladavina prava, ljudska prava, spoljna i bezbjednosna politika.

Rangel u svom izvještaju kao dva ključna problema vidi povlačenje iz državnih institucija predstavnika iz Republike Srpske i zastoj u pregovorima o reformi izbornog zakona.

- Neuspješno postizanje neselektivnog i bezuslovnog povratka u sve državne institucije, kao i uravnoteženog dogovora o reformi izbornog zakona, i dalje će ometati društveni, ekonomski i evroatlantski napredak BiH, štetiti naporima u pomirenju, ali i nesumnjivo doprinijeti jačanju tenzija u zemlje i regiona, posebno imajući u vidu rusku agresiju na Ukrajinu i povezano zlonamerno uplitanje na Zapadni Balkan - navodi se u izvještaju.

U izvještaju se navodi i značaj neometanog funkcionisanja vojne operacije EUFOR/Althea i Ureda visokog predstavnika u BiH. Navodi da je veoma važno da se u novembru obnovi mandat EUFOR-a.

(Vijesti.ba) 

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Zzz

18.04.2022 14:49

Nisu dva, ima ih ipak malo više.... Kod Srba SNSD... Kod Hrvata HDZ... Muslimana SDA... Skloniti njih sa pozornice ovoga pozorište i imaćemo funkcionalnu državu zajedno sa entitetima.... Narodu je do života... A oni za svoje lopovluka neka odgovaraju.

ODGOVORITE
Name

123

18.04.2022 15:09

Entitete pogasi ti i stvoriti funkcionalnu državu. To je čarobno rješenje problema u BiH. I da pomenem komšijskom uplitanje od 1992. Njih moramo izbaciti iz zakulisnih Igar da bi svima u BiH bilo bolje i da ne bi ispracali djecu u mrske zapadno-Europske zemlje.

Name

re Zzz

18.04.2022 15:09

100 % tačno.

Name

Krivi navod

18.04.2022 15:42

Ustavno ustrojstvo kakvo sada ima BiH je složeno,ali za sada jedino moguće.Probleme u nefunkcionisanju BiH treba vidjeti u slaboj i gotovo nikakvoj akciji instituacija koje trebaju da se bave kriminalom i korupcijom kao rak-ranama ovog društva.Potom,treba preispitati odluke Ustavnog suda BiH koje idu za tim da na prečac,bez dogovora zainteresovanih strana prekrajaqju ustavno uređenje zemlje uz preglasavanje ustavnih sudija dva konstituitivna naroda.

Name

Borac

18.04.2022 15:48

Samo smjeniti ova tri lopova.

Name

Re 123

18.04.2022 16:08

Entiteti su sastavni dio BiH.Kompije iza kulisa će nestati kad se sklone ovi igrači sa pozornice... Al opet sva moć je u rukama naroda, al narod kao u nekoj grupnoj hipnozi talasa.... Nadam se da će se do izbora probuditi i skloniti ove tzv predstavnike naroda koji rade za lični interes a ne za narod i narode

Name

za Zzz

18.04.2022 19:26

Mozes da kazes kod Srba, Hrvata i Bosnjaka ili kod Pravoslavaca, Katolika, Muslimana. Jedna kombinacije je u sustini greska koja se namjerno pojedinim politicarima dogadza, ali mi moramo biti savjesniji od njih, ili ne?

Name

Z

18.04.2022 15:11

Kako EU brzo odlucuje uskoro u BiH nece biti nikakvih ptoblema!Ili ce sve iseliti ,nestat ili radnici trojice gazda postat

ODGOVORITE
Name

Ich#Ich

18.04.2022 17:01

Svi znamo da sve i na svim stranama nacionalne vodje treba skloniti. Vecina nas zna da bez neovisnog Sudstva#Tuzilastva nema rasciscenja sa kriminalcima i lopovima, te oduzimanju svega sto su oteli od svih Narod-a. Manjina nas zna da bez pomoci STRANACA to necemo nikada u stanju biti sami da izvedemo i da svi pred USTAVOM i ZAKONOM "jednaki budemo"jer odvec dugo smo bili "posmatraci" i najvjerovatnije "ostali"???

ODGOVORITE
Name

tragac

18.04.2022 17:16

Hebeš politiku. Ne sviđa se Srbima neka odluka oni se pokupe i kući, ne sviđa se Mujama i oni isto, škutori sad sa miletom nadglasaju bakirbega čas sami podviju rep i odu. Niko ni skim.

ODGOVORITE