Лука слободне трговине свједочи о отворености Кине

Кинески председник Си Ђинпинг 12. априла је обишао зону за економски развој Јангпу у провинцији Хаинан на југу Кине, како би на лицу места сазнао више о развоју зоне економског развоја Јангпу и изградњи луке слободне трговине са кинеским карактеристикама.

Свијет 14.04.2022 | 08:31
Лука слободне трговине свједочи о отворености Кине

Истог дана, подаци које је објавила Генерална царинска управа Кине показали су да је вредност увоза и извоза спољнотрговинске размене Хаинана порасла са 70,28 милијарди јуана у 2017. на 147,68 милијарди јуана у 2021. години, са просечним годишњим повећањем од 20,4%. Виталност луке слободне трговине Хаинан је очигледна.

Лука слободне трговине данас има највиши ниво отворености у свету, 13. априла 2018, лука слободне трговине са кинеским карактеристикама основана је у Хаинану. У протекле четири године, кумулативна вредност увоза, која потиче од „нулте тарифе“ луке слободне трговине Хаинана, премашила је седам милијарди јуана, док стварна употреба страног капитала има просечну годишњу стопу раста од 79,4 одсто… Ова достигнућа показују кинеску одлучност о проширењу отварања, и напоре Кине да подели грађевинска и развојна достигнуц́а са светом.

У стварности, свет је већ стекао дивиденде од изградње луке слободне трговине Хаинана у протекле четири године. На пример, политика „нулте тарифе“ је донела корист многим страним компанијама. Од краја марта 2022. године, акумулирана вредност увезене робе у оквиру политике „нулте тарифе“ луке слободне трговине Хајнан премашила је 7 милијарди јуана, укључујући производе у различитим областима као што су бродови, јахте, аутомобили, авиони, производни материјали и производња опреме.

Поред тога, од најкраће негативне листе за приступ страним инвестицијама, до прве негативне листе за прекограничну трговину услугама у земљи, до висококонкурентних преференцијалних пореских олакшица, пословно окружење луке слободне трговине Хаинана стално се оптимизује. Хаинан је у протекле четири године заправо искористио укупно 8,81 милијарду америчких долара страног капитала, са просечном годишњом стопом раста од 79,4%, привлачећи инвеститоре из 126 земаља и региона широм света.

„Закон о слободној трговинској луци Хаинан Народне Републике Кине“ који је ступи на снагу у јуну прошле године направио је низ институционалних аранжмана за изградњу луке за слободну трговину Хаинан на националном законодавном нивоу, помажући Кини да се креће ка вишем нивоу институционалног отварања.
Ступањем на снагу Регионалног свеобухватног економског партнерства (РЦЕП) 1. јануара ове године, лука за слободну трговину Хајнан отворила је нове развојне могућности. Економисти верују да лука слободне трговине Хаинан може да игра кључну улогу у регионалној сарадњи, преноси КМГ.

(БН) 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Адвокат

14.04.2022 07:18

Слобода са кинеским карактеристикама. Хахахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нено

14.04.2022 08:50

Далеко ом куца

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јел

14.04.2022 11:46

Корону извозе исто или гратис шаљу уз робу???

ОДГОВОРИТЕ