Синдикати траже накнаде за топли оброк и регрес

Синдикати захтијевају од Владе да накнаде за регрес и топли оброк буду посебно исказане на постојеће коефицијенте. Траже хитно реаговање, а у супротном најављују упућивање интерпелације у Народну скупштину Републике Српске. 

Република Српска 13.04.2022 | 19:58
Синдикати траже накнаде за топли оброк и регрес

Из синдиката буџетских и фондовских корисника који дјелују у оквиру Савеза синдиката Републике Српске траже хитно реаговање Владе и усвајање приједлога везаних за регрес и топли оброк. Најављено повећање плата поздрављају, али траже да буду укључени у расподјелу тих средстава.

"Свједоци смо многобројних поскупљења у задњих неколико седмица и мјесеци. Инфлација је практично појела све оно што смо добили од 1. јануара, као одређено повећање плата и морамо водити рачуна о томе да радници остану на овим просторима“, каже Драган Гњатић, предсједник Синдиката науке, образовања и културе Републике Српске. 

„Ово је прави тренутак да Влада промптно реагује и да ублажи посљедице инфлације за све запослене и за грађане у Републици Српској. Инфлација се најбоље рјешава тако што се повећава јавна потрошња. Ово је прилика да се то уради“, поручује Синиша Петровић, предсједник Синдиката управе Републике Српске.

Из синдиката истичу да су трошкови живота драстично порасли, као и да је најављено повећање плата за август сувише касно. Јавности су се по истом питању обратили и из Синдиката управе Републике Српске, са још четири партнерска синдиката.

"Синдикат управе Републике Српске је прије 15 дана одржао Скупштину, на којој је размотрио интерпелацију која је политички квалификовано питање и уколико до 29. априла ове године не добијемо нове законе у којима ће се посебно исказати накнаде за топли оброк и регрес, Синдикат управе ће заједно са још четири синдиката у Народну скупштину упутити интерпелацију“, најављује Божо Марић, предсједник Синдиката управе Републике Српске.

„Још 1956. године Међународна организација рада право на исхрану за вријеме рада утврдила као врло битан елеменат здравог радног мјеста. Дакле, право на исхрану током рада је право које произилази из права на достојанствен рад, а сврха исплате трошкова топлог оброка, односно исхране у току рада је нешто што се зове надокнада егзистенцијалних трошкова које има сваки радник који дође и ради осам сати у току једног радног дана“, објашњава Аница Јондић, предсједница Синдиката радника унутрашњих послова.

Синдикалци позивају Владу и ресорне министре да што прије сједну за преговарачки сто и размотре приједлоге, те заједнички дођу до најбољег рјешења за добробит радника.